lånekassen

Få studenter søker tilleggslån

Hittil har færre studenter søkt om tilleggslånet de nå kan få fra Lånekassen enn på samme tid i fjor. Studentledere er oppgitt over Asheim og ordningen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim vil at flere studenters øker tilleggslån. responsen så langt er dårligere enn for ett år siden.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Teksten er endret. Se redigeringslogg nederst i saken.)

Så langt har 25.600 studenter og elever søkt om det nye tilleggslånet på 26.000 kroner, hvor 10.400 kroner senere kan bli omgjort til stipend. På samme tid i fjor hadde 35.600 søkt, forteller Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

— Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass flere tiltak for å gjøre studentøkonomien romsligere under krisen, blant annet denne løsningen i Lånekassen. Jeg vil oppfordre alle som har mistet inntekt under korona og som trenger økonomisk støtte om å søke, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), i pressemeldingen.

«Som å sette plaster på en avhugd fot»

Tuva Todnem Lund er leder for Studentparlamentet på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) i Ås. Hun er rasende både på ordningen som studentene er blitt tilbud og måten manglende søknader omtales på.

Tuva Todnem Lund er studentleder på NMBU.

— Å tilby studenter mer lån på denne måten er som å sette plaster på en avhugd fot. For noen studenter løser krisepakka en helt akutt situasjon akkurat nå, men vi ser jo at studenter flest prøver å finne andre løsninger enn å øke lånebyrde, og det forstår jeg godt, sier Lund til Khrono.

— Hva burde Henrik Asheim gjøre?

— Han må øke studiestøtten til 1,5 G og så må han få på plass permitteringsordninger for studenter. Det er jo himmelvid forskjell for to deltidsansatte i en kafe som nå blir permittert, den ene som er student får ingenting - men kan søke om mer lån, den andre får full støtte fra Nav og det offentlig. Dette er vanvittig urettferdig, og vi kan ikke ha det sånn, understreker Lund.

Lund gjentar at hun også kjenner og vet at for noen studenter har krisepakka vært helt nødvendig får kunne komme igjennom disse månedene.

— Men det gjør det ikke noe nedre at desperate studenter tvinges til økt lånebyrde. Rett nok med noe større stipendandel denne våren enn for et år siden, men 60 prosent er likefullt et lån som skal betales tilbake, legger Lund til.

NSO: — Må inn i dagpengeordningen

Nestleder NSO, Felipe Garcia.

Felipe Garcia er nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO). Han er ikke overrasket over at såpass få studenter har søkt om tilleggslån.

— Studenter er en gruppe i en utsatt økonomisk situasjon. Deres ønske er ikke å få mer lån, og særlig ikke i dagens situasjon der arbeidsløsheten er på sitt høyeste etter krigen, sier Garcia og legger til:

— Det er 25.600 studenter som likevel har sett det nødvendig å takke ja til mer lån. Det er som en middels stor norsk kommune.

Garcia understreker at NSO allerede i fjor påpekte at studenten var den enste samfunnsgruppen som i stedet for å bli tilbudt støtte blir tilbudt mer lån.

— Rett nok har man økt stipendandelen et hakk, fra 30 til 40 prosent, men hovedandelen av den såkalte støtten er likevel lån, sier Garcia og avslutter:

— Vårt hovedkrav er at studentene må inn i dagpengeordningen, og her har både Stortinget og regjeringen et ansvar.

Både stipendandelen og tidsperioden er utvidet

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Nytt for 2021 er at stipendandelen er høyere, 10.400 kroner mot 8000 kroner i fjor og at studenter kan søke om tilleggslånet med dokumentasjon helt tilbake til 16.juni i fjor.

— Omtrent halvparten av alle som søkte i fjor søkte allerede i løpet av den første uken. Det er umulig å si om det samme gjelder for i år. Men hvis bildet er det samme, så kan det tyde på at flere klarer seg greit økonomisk til tross for krisen, sier Asheim.

Fordi ordningen er utvidet har regjeringen anslått at det vil være en økning i andelen studenter og elever som søker denne våren.

Studentene må dokumentere nedgang i inntekt på grunn av pandemienFor å ha rett til lånet, må studenter og elever ha hatt nedgang i arbeidsinntekt i hele eller deler av perioden mellom 16. juni 2020 og 15. juni 2021. Alle som søker, må senere kunne dokumentere nedgang i inntekt, og at nedgangen skyldes koronapandemien.

— Det kan være lurt å allerede nå be om en signert bekreftelse fra arbeidsgiver som viser datoen du ble permittert, oppsagt eller fikk redusert inntekt som følge av koronasituasjonen. Alle som søker lånet må kunne dokumentere nedgang i inntekt på forespørsel senere. Siste frist for å søke er 30.juni, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen, i følge pressemeldingen fra departementet.

Undersøkelse: Studiestøtten dekker ikke utgiftene

Norsk studentorganisasjon (NSO) har fått gjennomført en undersøkelse om studentøkonomi, som er gjengitt i VG.

Halvparten av studentene svarer at den vanlige støtten ikke holder til å dekke daglige utgifter.

52 prosent av de 997 studentene som deltok i undersøkelsen svarte at studiestøtten ikke dekker utgiftene, mens ti prosent ikke har studiestøtte, skriver avisen.

— Slik støtten er i dag legger man grunn til at studenter bruker mer tid på jobb enn studier, sier nestleder i NSO, Felipe F. Garcia til VG.
————————-

Endringslogg:

16.03.2021, klokken 14.10: Kommentar fra NSO og studentleder ved NMBU lagt til.

16.03.2021, klokken 13: Khrono har endret oppbygningen av teksten, tittel og ingress, da den opprinnelige versjonen kunne gi inntrykk av at studiestøtteundersøkelsen fra NSO og Lånekassens tilleggslån hadde direkte sammeheng med hverandre. Det har de ikke.

Powered by Labrador CMS