EU

EUs forsknings­kommissær trekker seg for å danne regjering i Bulgaria

Etter tre og et halv år som sjef for forskning i EU, vil Mariya Gabriel danne regjering i hjemlandet. Danske Margrethe Vestager får midlertidig ansvar or forskning.

Portrett av Mariya Gabriel
Mariya Gabriel forhandler om regjering.

Det er gått tre og et halvt år siden bulgarske Mariya Gabriel ble utpekt til kommissær for innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdom, i tyske Ursula von der Leyens nye EU-kommisjon.

Nå er det slutt.

Mandag ble det klart at Gabriel hadde varslet von der Leyen at hun trekker seg som kommissær. Samtidig ble det kjent at Gabriel hadde fått mandat til å danne ny regjering i Bulgaria, etter at sentrum/høyre-partiet GERB, som Gabriel tilhører, sikret seg 69 av 240 seter i det bulgarske parlamentet.

Vil ha ekspertregjering

Den tidligere EU-kommissæren har nå sju dager på seg til å stable på beina en regjering med nok støtte bak seg i parlamentet.

Det er alt annet enn en lett oppgave, i et land som har hatt fem valg siden 2021.

Ifølge Science Business har Gabriel slått fast at hun ønsker å stable på beina en «ekspertregjering», samtidig som hun har pekt ut ti prioriteringer om hun eventuelt blir statsminister, med forskning og innovasjon som en av dem.

Var bråk rundt tittel

Da Gabriel ble presentert som sjef for forskning i von der Leyens EU-kommisjon stormet det rundt tittelen hun fikk. Mens forgjengeren Carlos Moedas var kommissær f0r «forskning, vitenskap og innovasjon», ble Gabriel først presentert som kommissær for «innovasjon og ungdom».

Det opprørte flere at ordet forskning var forsvunnet fra tittelen, samtidig som hun skulle ha ansvar for EUs-rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa, med 95,5 milliarder euro i potten. EU-kommisjonen ble satt under press for å endre tittelen, blant annet gjennom et brev signert en rekke forskere, også flere norske.

Det endte med at tittelen ble endret.

Vestager får ansvar for forskning

Nå står EU uten en egen kommissær for forskning.

Det er uklart hvem som kommer til å overta etter Gabriel. I en pressemelding fra von der Leyen opplyses det at danske Margrethe Vestager, som er visepresident i EU-kommisjonen, skal ha midlertidig ansvar for forskning og innovasjon, mens visepresident Margaritis Schinas skal holde i utdanning, kultur og ungdom.

Ifølge Science Business vil Bulgaria bli bedt om å foreslå en ny kommissær, men i og med at perioden til den sittende kommisjonen avsluttes neste år regnes muligheten for at det ikke kommer en ny kommissær med det første, som stor.

Dermed kan Vestager bli sittende ikke bare med ansvaret for dagens rammeprogram for forskning, hun får også en viktig hånd på utformingen av det neste. For selv om det neste rammeprogram ikke starter før 2028, har posisjonering rundt det allerede startet.

Powered by Labrador CMS