EU putter forskningsmilliardene i sparegrisen, og kutter prosjektet Horisont 2020 med 2,2 milliarder euro. Foto: Universitetsavisa
EU putter forskningsmilliardene i sparegrisen, og kutter prosjektet Horisont 2020 med 2,2 milliarder euro. Foto: Universitetsavisa

Nytt fond spiser 20 forskningsmilliarder

Forskningsprogrammet Horisont 2020 får et kutt på 2,2 milliarder Euro etter at opprettelsen av EUs nye investeringsfond nå er formelt godkjent.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

European Fund for Strategic Investments er nå formelt godkjent av EU-parlamentet. Det betyr at Horisont 2020s budsjett kuttes med 2,2 milliarder Euro, eller nærmere 20 milliarder kroner. Dermed vil konkurransen om forskningsmidlene øke, også for norske forskere, ifølge Universitetsavisa. 

KD følger nøye med

Prosessen er fulgt nøye av Kunnskapsdepartementet.

— Dette er noe vi følger med på. Selv om vi er fullt deltakende i Horisont 2020 er vi tilskuere til denne prosessen siden vi ikke er medlem av EU. Kommisjonen er likevel kjent med at dette ikke er noe Norge ville ønsket å drive frem, sa Bjørn Haugstad, statssekretær i Kunnskapsdepartementet til Forskerforum i vinter.

EFSI skal sjøsettes i løpet av andre halvår i år. Det nye fondet skal skape nye jobber og styrke EUs konkuransekraft internasjonalt. Den europeiske sammenslutningen av 850 europeiske universiteter (EUA) erkjenner nå at det siste halvårets kamp mot  forskningskuttene var forgjeves.

Flytter om på penger

Garantiene for EFSI skal sikres ved å flytte om på penger som blant annet er øremerket forskning.  Bak planene står EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Opprinnelig foreslo kommisjonen kutt på  2,7 milliarder euro, tilsvarende rundt 23 milliarder kroner, fra budsjettet til det europeiske forskningsområdet (ERA). Størstedelen av kuttet skulle gjøres innen forskning og innovasjon under forskningsprogrammet Horisont 2020.

Planene godkjent 24. juni. EUA noterer med en viss lettelse at grunnforskning ikke berøres av kuttene, slik de hele tiden har bedt om. Llikevel understrekes det nå at universitetene straffes, og at det som skjer vil gå særlig hardt ut over forskning der flere parter samarbeider.

Beklager dypt

EUA beklager dypt de signalene som nå sendes til forskningssamfunnet I denne saken. Vi minner om den store betydningen som universitetenes forskning har for at den europeiske økonomien igjen skal komme på fote, heter det i meldingen..

Nå ber EUA innstendig om at medlemslandene står ved sine løfter, og strekker seg langt i de årlige budsjettdiskusjonene slik at man kan bidra til å lette presset på ressursene i Horisont 2020.

— Det neste budsjettutkastet for 2016 som snart kommer fra EU-kommisjonen, vil være en første test på dette, heter det i meldingen fra EUA.

For norske – og andre- forskere betyr kuttene at det blir mindre penger å søke på, fordi konkurransen om forskningsmidlene i EU vil bli skjerpet ytterligere. Kunnskapsdepartementets mål om at norske forskere skal hente to prosent av tilgjengelige midler står fast, har statssekretær Bjørn Haugstad slått fast.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS