EU
EU jakter ny forskningssjef
EU-forskningssjef sendes til Japan som ambassadør. Hvem overtar?
Brussel (Khrono): Etter at ryktene har svirret rundt i EU-kvartalet i Brussel de siste ukene, bekreftet Jean-Eric Paquet, den mektige sjefen for EU-kommisjonens generaldirektorat for forskning og innovasjon, torsdag at han er EUs neste ambassadør til Japan.
Dermed skal EU-kommisjonen på jakt etter en ny forskningssjef.
🆕 I have been nominated as Head of the EU Delegation to #Japan.
— Jean-Eric Paquet (@JEPaquetEU) June 9, 2022
I will start as EU Ambassador to Japan 🇯🇵 on the 1st of September.
Find out more here!
➡️https://t.co/aHyIAwuWv7#EUinJapan https://t.co/V2W6NbeJpz
Franske Paquet overtok som generaldirektør etter Robert-Jan Smits i 2018, i det som ble omtalt som et grep for å knytte forskningsdirektoratet tettere til andre politiske områder. Han fikk sjefsjobben etter å ha hatt ulike posisjoner i EU-kommisjonen siden 1993, med et avbrekk som ambassadør i Mauritania.
Så hvem skal ta over?
Etter at han overtok som forskningssjef har Paquet blant hatt hånda på rattet i utformingen av forskningsprogrammet Horisont Europa, med et budsjett på 95,5 milliarder euro.
Spørsmålet er nå hvem som skal overta den mektige posisjonen, og hva det betyr for sektoren. Den som overtar vil blant få stor makt over arbeidet Det europeiske forskningsområdet (ERA), med mål om å bygge opp et indre marked for forskning i EU.
Spekulasjonene startet allerede da avisa Politico satte fart på ryktene i april. Times Higher Education slo da fast at noen så det som en mulighet til å få på plass en sterkere talsperson for et område som ofte er forsømt.
— Sektoren vil se fram til å få noen som virkelig brenner for forskning og innovasjon og kan gjøre at det verdsettes mer både i og utenfor kommisjonen, sa Mattias Björnmalm i universitetsalliansen Cesaer, der NTNU er blant medlemmene, til avisa den gang.
Flere spekulasjoner
Science Business tok spekulasjonene et steg videre, med en liste over mulige etterfølgere til sjefsjobben.
De viste også til spekulasjoner om at de kan komme til å jakte etter en kvinne fra et av de østeuropeiske EU-landene, blant annet for å sikre en bedre geografisk fordeling av forskningsmidlene som deles ut gjennom rammeprogrammet for forskning og innovasjon. I Horisont 2020, forløperen til Horisont Europa, gikk brorparten av tildelingene til rike land som Tyskland og Frankrike.
Men som de peker på kan en slik plan møte motstand. Bulgarske Mariya Gabriel er i dag kommisær for forskning og innovasjon i EU-kommisjonen. Ifølge Science Business sier kilder at EU-kommisjonens visepresident Margrethe Vestager, Gabriels sjef, kan komme til å motsette seg at å ha østeuropeere i begge de to toppjobbene på forskningsfeltet.
Et av de heteste navnene til jobben skal uansett være estiske Signe Ratso, som kan rykke opp fra posisjonen som visegeneraldirektør for forskning og innovasjon i EU-kommisjonen. Hun har blant annet ledet forhandlingene om assosiering til Horisont Europa med Norge og andre land utenfor EU. Også den andre visegeneraldirektøren, Joanna Drake fra Malta, nevnes av Science Business, i tillegg til tre andre navn fra EU-kommisjonens rekker: Italienske Roberto Viola, belgiske Kurt Vanderberghe og bulgarske Charlina Vitcheva.