Anette Røren Gulbrandsen fikk tilbud om jobb i Norrøna før hun var ferdig utdannet. Foto: Cicilie S. Andersen

Kunststudent fikk fulltidsjobb

Anette Røren Gulbrandsen er snart ferdig med en bachelor i kunst og design. Hun er den eneste i sitt kull som har fått fulltidsjobb før endt utdanning.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Pilestredet Park 33 durer det i symaskiner og prates det om søm. 11 studenter skal snart levere bacheloroppgave i mote og produksjon på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

— Denne buksa var egentlig ferdig i går, men så hadde jeg veiledning og fikk beskjed om at denne sømmen er skeiv. Så nå må jeg gjøre alt på nytt, ler Anette Røren Gulbrandsen. 

Hun skal levere tre, kanskje fire antrekk til bacheloroppgaven.

— Vi er på skolen hele tiden, det er mer en livsstil enn jobb og skole, sier Gulbrandsen (bildet over).

Det er ikke et stort arbeidsmarked, og man er nødt til å selge seg for alt det er verdt.

Anette Røren Gulbrandsen

Jobb på praksissted

Av de ti studentene som går tredje året på bachelor med studieretning mote og produksjon, er det bare Gulbrandsen som begynner i fulltidsjobb raskt etter endt utdanning. Arbeidsgiveren er friluftsklær-produsenten Norrøna, som Gulbrandsen var i praksis hos. 

— Jeg har jobbet deltid på systua til Norrøna siden praksis, og heldigvis for meg, så ble det en stilling ledig fra juli, sier hun.

Nå skal Gulbrandsen jobbe som produkttekniker og sy prototyper av plagg.

— Her på studiet har jeg hele tiden sydd for meg selv. Nå skal jeg sy for en bedrift, og det må bli så bra at andre kan produsere det. Det er både skummelt og spennende på samme tid, sier hun.

— Færre jobber med søm

Ifølge Gulbrandsen blir jobben med å sy prototyper ofte outsourcet til land hvor produksjonen er billigere enn i Norge.

— Det er ikke et stort arbeidsmarked, og man er nødt til å selge seg for alt det er verdt. Det blir færre og færre som jobber med søm, sier hun. 

Gulbrandsen vet at noen andre på studiet har fått tilbud om deltids- eller praktikantstillinger, også på stedene de var i praksis.

— Det er mange som vil dit de var i praksis, for der har de allerede en fot innenfor, og de vet hva de går til, sier Anette Gulbrandsen.

Hun tror Norrøna kan dra fordel av at hun er nyutdannet og fersk i faget.

— De har muligheten til å forme meg etter det de trenger, og jeg gleder meg til å jobbe med de menneskene som er der, sier Gulbrandsen.

— Se utover Oslo

Ifølge førstelektor Sissel Isachsen ved Institutt for estetiske fag er det vanlig at omtrent én student får tilbud om jobb før bachelor-studiet er overstått.

— Sånn er det i moteverdenen. Det er mange som trenger hjelp, men de har ofte lite penger, sier hun.

Hun sier at noen av de som ikke umiddelbart får jobb reiser, studerer videre på masterstudiet eller havner i trainee-stillinger, hvor de får lønn gjennom Nav den første tiden.  

— Det er ikke så vanskelig å få jobb hvis man drar ut av Oslo, men de fleste vil være i Oslo. Da blir det vanskeligere, sier Isachsen.

20 begynte på studiet, og elleve skal vise bachelorprosjektene i en muntlig eksamen 11. juni. Ifølge Isachsen finnes det jobber nok til alle, men ikke i Oslo sentrum.

Sydde knapper mot sjokolade

Selv ble Gulbrandsen interessert i å sy da hun gikk kunst og håndtverk på videregående.

— Jeg var ganske skolelei da jeg var ferdig med tiende klasse, så da ville jeg gjøre noe skapende på videregående.

Etter det fortsatte hun med søm også da hun dro i militæret.

— Jeg har alltid vært en korpsjente. Derfor ble det til at jeg spilte signalhorn i garden, og hvis noen trengte hjelp med knapper, så sydde jeg dem mot sjokolade, ler hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS