Ola Magnussen Rydje var fornøyd med at statsminister Erna Solberg tok turen inn i studentenes hule i helga. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Ola Magnussen Rydje var fornøyd med at statsminister Erna Solberg tok turen inn i studentenes hule i helga. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

De gode forskerne var også de beste lærerene

Statsministeren mener at det ikke er noen motsetning mellom det å være en god forsker og en god lærer.

— Dette er en historisk dag. Dette er første gangen en statsminister kommer for å møte studentene på den måten som du, Erna Solberg, i dag gjør.

Slik ønsket lederen i Norsk studentorganisasjon (NSO), Ola Magnussen Rydje, Erna Solberg velkommen til treffet mellom landets studenttopper og statsministeren lørdag 1. mars. 

I et videointervju med Khrono etter møtet sier Solberg blant annet at det ikke er politikerne som skal bestemme om det skal bli flere universitet i landet. Hun mener også at studentene bare har godt av å jobbe litt ved siden av studiene.   

Se videointervju med statsministeren og NSO-lederen her:  

Tydelig budskap

Rydje hadde et klart budskap til henne som hun måtte ta med seg videre til budsjettkonferansen neste helg:

— Utdanning er dyrt, men uvitenhet koster mer, sa Rydje i innlegget sitt før statsministeren fikk ordet.

En del satsinger på universitet kan ha ført til dårligere kvalitet på grunn=utdanningene.

Ola Magnussen Rydje

— Studiestøtten, slik den er i dag, legger ikke opp til at studentene skal kunne jobbe 37,5 timer i uken med studiene uten å måtte ha deltidsjobb ved siden av eller få hjelp hjemmefra, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje til NTB.

Studentlederne er også opptatt av at boutgiftene er studentenes største utgiftspost. Ifølge tall fra NSO betaler studentene i gjennomsnitt 5.500 kroner i måneden i husleie.

Studentboliger på agendaen

Statsminister Erna Solberg var invitert for å snakke om utfordringer i høyere utdanning og kunnskapssamfunnet. Tema hun tok opp var blant annet studiebarometeret som ble presentert for omlag en måned siden, 11 måneders studiestøtte, flere boliger og strukturen i høyere utdanning.

Hun er klar på at økning av studentboliger og ikke utvidet studiestøtte er regjeringens førsteprioritet når det kommer til studentene.

I løpet av møtet ga Solberg signal om at det kunne bygges flere nye studentboliger og at studiestøtten vil bli trappet opp, men at dette er avhengig av prioriteringene som blir gjort når regjeringen om en uke setter seg ned for å starte forhandlingene om statsbudsjettet for 2015. 

Utvalg om strukturen i høyere utdanning

På Høgskolen i Oslo og Akershus har det vært en viss uro etter at den nye blå-blå regjeringen annonserte «frys» i strukturen innen høyere utdanning. Et frys som kan få konsekvenser for HiOAs pågående satsing mot universitet.

Erna Solberg gjentar at det skal settes ned et utvalg denne våren som skal se på strukturen i høyere utdanning. Det er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som står i spissen for utvalget som skal være klare i løpet av våren 2015.

Kvalitet først og skoletittel etterpå

Lederen i NSO, Ola Magnussen Rydje, sier at kunnskap må gå foran tittelen til en skole, og at det viktigste ikke er om en skole heter høgskole eller universitet, men at kvaliteten er god.

— Vi fikk en rapport fra kvalitetssikrerne i norsk utdanning (NOKUT - norsk organ for kvalitet i utdanning) som påpeker at en del universitetssatsinger kan ha ført til dårligere kvalitet på grunnutdanningene, sier Rydje.

Han peker på at forklaringen kan ligge i at for mye satsing er flyttet over til doktorgradprogrammer for at man skal få tilfredsstille kravene som stilles.

— Vi mener at hvis det er sånn at man satser på å bli universitet, og det går utover kvaliteten på utdanningen til studentene, så skal man ikke gjøre det, sier Rydje.

Se egen video med Ola Magnussen Rydje her.

Gjennomgang av finansieringssystemet

Erna Solberg snakket også om finansieringen i høyere utdanning, og fortalte at et ekspertutvalg denne våren skal evaluere finansieringssystemet for høyere utdanning.

— Mange har etterspurt en gjennomgang av finansieringssystemet. Kunnskapsministeren vil i løpet av våren nedsette et ekspertutvalg for å evaluere det systemet vi har i dag og sammenhengen mellom studiekvalitet og finansiering vil være et av temaene i utvalgets arbeid, sa Solberg under sin tale.

I videoen under kan du se hva statsministeren blant annet svarer på spørsmål om universitetssatsingen til HiOA.

(Begge videoer laget av Skjalg Bøhmer Vold)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS