En app for alle helseproblemer
Studenter på helsefag har stor tro på at apper og andre digitale løsninger skal gi bedre folkehelse og mindre sosial ulikhet innen helse.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
«Map for all» heter forslaget som ifølge juryen var det mest innovative på en to dager lang gründercamp, eller Innovation Camp, avholdt for 280 helsefagstudenter denne uka.
«Map for all» består av en app og et interaktivt kart som skal hjelpe rullestolbrukere, blinde og andre handicappede å finne veien. De får også vite om handicap-parkering, heiser, veiarbeid, stengte veier og annen nyttig informasjon som kan gjøre det lettere for dem å komme seg frem.
De fem jentene bak forslaget kommer fra ulike utdanninger innen helsefag og forteller at idéen dukket raskt opp da idéverkstedet startet.
— Det var det første forslaget vi kom opp med, og siden var det bare å utvikle den, forteller jentene, som slapp å bruke natten og fikk levert forretningsplan over et halvt døgn før fristen klokken 08 andre dag av campen.
Kreativt verksted
Den første dagen var grupper av studenter i intenst arbeid i det nye helsefagbygget i Pilestredet. Oppdraget gikk ut på å finne opp en digital tjeneste eller produkt som kan bidra til mindre sosiale ulikheter innen helse. Utfordringen fikk de av organisasjonen 100 % Frisk.
— Vi må finne nye løsninger for hvordan teknologi kan transformere helsefeltet. Pasientene ser seg selv mer som kunder nå, og det setter store krav til tilgang og engasjement, sa Åke Elden fra 100 % Frisk da han presenterte oppdraget.
I gruppen som jobber med en app for riktig medisinering, kommer veileder Atle Hunstad med innspill og hjelp
— Få opp masse idéer og sil heller etterpå. Tenk helt vidt - ingenting er dumt - men tenk så enkelt og praktisk som mulig, sier han til gruppen som strever med å foredle idéen om en medisin-app.
Ved et annet bord i kantinen i helsefagbygget jobber en gruppe med en app som skal aktivisere barn, mens noen andre jobber med det de kaller «en total helseløsning». Det er et bonuspoengsystem, der man får poeng for å trene og spise sunt og kan ta ut poengene når man handler. Men gruppen står litt fast - en ting er å registrere poeng for et besøk på treningsstudio, men hva hvis du jogger deg en tur? Hvordan skal poeng registreres da?
En app for nesten alt
Dag to skal hele 50 forslag presenteres og ti finalister plukkes ut. I to store auditorier summer det før studentene skal presentere hva de har kommet frem til under idémyldringen.
Blant forslagene som studentene får to minutter på hver gruppe til å presentere, er det en app, spill eller en annen digital løsning for nesten ethvert tenkelig helseproblem. Folk med KOLS skal få hjelp til å leve med sykdommen, andre skal få tilgang til lokale forurensingsdata, hjelp til å finne øvelser for barn med funksjonshemminger, oversikt over byens benker, eller hjelp med riktig medisinering. Flere av forslagene gikk på å lage digitale løsninger som kan gi sunnere livsstil og bedre matvaner.
Til slutt er det «Map for All» som vinner, mens et forslag som heter «Explore your resources» blir nummer to. Det er en app som folk som er ledige på dagtid kan bruke til å få en oversikt over alle aktiviteter og tilbud de kan benytte seg av i stedet for å ligge på sofaen. Tredjeplassen gikk til «Snack Chat», som ble kalt en livsstils- og ernærings-app.
— Mange grupper har jobbet veldig bra, men resultatene er noe varierende, sier førsteamanuensis Oliwia Witczak ved Institutt for farmasi og bioingeniørfag, som koordinerer campen.
Gründercamper foregår flere steder ved HiOA dette høstsemesteret. Rett etter semesterstart hadde studentene ved faglærerutdanningen ved Institutt for estetikk en et opplegg over samme lest, og i oktober er det ingeniørstudentenes tur.
Ungt Entreprenørskap Oslo er medarrangør på alle.
Innovasjon for alle
Prorektor ved HiOA, Frode Eika Sandnes, sier at høgskolen jobber med å få entreprenørskap inn i alle utdanningene.
— Det er et formelt krav til oss at alle studier skal ha noe om innovasjon. På bachelornivå er kravet at alle studenter skal ha kjennskap til nye tanker og innovasjonsprosesser, mens kravene blir høyere på høyere nivåer. Foreløpig er dette nokså nytt for oss og en svakhet i utdanningen. Ungt Entreprenørskap hjelper oss med å få dette på plass, og har et spennende opplegg, sier han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!