Human -Etisk Forbund finansierer Norges første studenthumanist ved Høgskulen i Volda. Lone Ellingvåg Knutsen skal jobbe med et lavterksel samtaletilbud for studentene. Foto: Tone Solhaug/Høgskulen i Volda.

Her er Norges første studenthumanist

Livsveileder. Lone Ellingvåg Knutsen er ansatt som Norges første studenthumanist ved Høgskulen i Volda. Fra i høst tilbyr hun samtaler for studenter om utfordringer i studielivet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

aSom eneste utdanningsinstitusjon i landet tilbyr Høgskulen i Volda nå samtaler med studenthumanist til studentene sine.

Det er Lone Ellingvåg Knutsen som er ansatt som studenthumanist. Studenter kan fra høsten komme til henne om de ønsker å snakke om etiske eller eksistensielle spørsmål — eller om de bare vil snakke om det de synes er tøft ved studielivet.

Når man er en ny student, på et nytt sted og i et nytt liv, er det klart det byr på mange eksistensielle spørsmål, både store og små.

Lone Ellingvåg Knutsen

Fakta

Studenthumanisten

Lone Ellingvåg Knutsen er ansatt ved Høgskulen i Volda, som Norges første studenthumanist.

Studenthumanisten er et eksistensielt omsorgstilbud, hvor studenter kan komme og ha samtaler om etiske og eksistensielle problemer de opplever i studietiden.

Tjenesten er et lavterskeltilbudet, og et av målene er å forebygge psykiske plager hos studentene.

Human-Etisk Forbund finansierer stillingen, og det er forbundet som har ansatt Knutsen.

Tjenesten er et samarbeid mellom Human-Etisk Forbund, Høgskulen i Volda, Studentparlamentet og Studentsamskipnaden i Volda.

Tilbudet er åpent for alle studenter, uavhengig av religiøs bakgrunn.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken (bak betalingsmur).

— Det er et tilbud for alle studenter, også religiøse. Samtidig vet de hva slags livssyn den de snakker med har, sier Knutsen til Khrono.

Ny student, nytt liv

Studenthumanisten er et eksistensielt omsorgstilbud. Knutsen tilbyr studentene det som kalles humanistisk livsveiledning.

Hun understreker at de som kommer til henne kan snakke om alt fra kjærlighetssorg til eksamensangst.

— Når man er en ny student, på et nytt sted og i et nytt liv, er det klart det byr på mange eksistensielle spørsmål, både store og små. Kanskje trenger man noen å snakke med som ikke er kjæresten, bestevennen, eller mamma, sier hun.

Samtale med studenthumanisten er et lavterskeltilbud hvor mange kan ta opp de utfordringene man kjenner på, uten at det nødvendigvis dreier seg om psykiske lidelser.

Knutsen legger til at studentene selv kan være med å forme hvordan den humanistiske livsveiledningen skal være.

— Studenthumanisten gir det vi kaller eksistensiell omsorg, men hva dette betyr i praksis, er opp til studentene selv å bestemme. Det er veldig åpent hva man kan å ta opp, og vi er spente på å se hva studentene vil bruke tjenesten til.

Jobber med videre avtaler

Stillingen ble opprettet i samarbeid med Høgskulen i Volda, Studentparlamentet og Studentsamskipnaden i Volda.

På Volda har per dags dato ikke vært noe tilbud om studentprest. Studenthumanisten blir dermed høgskulens eneste livssynstjeneste.

Det er Human-etisk forbund (HEF) som finansierer stillingen, og Høgskulen i Volda tilbyr lokaler ved institusjonen, og legger til rette for utøvelse av tjenesten.

Som studenthumanist er en av Knutsens fanesaker ensomhet blant studentene. Hun håper å etablere møteplasser hvor studenter kan møte andre med samme engasjement. Foto: Tone Solhaug/Høgskulen i Volda.

— Human-etisk forbund har innsett at de må ta et samfunnsansvar, for en stor del av Norges befolkning identifiserer seg som ikke-religiøse i dag, sier Knutsen.

Tradisjonelt sett har Den norske kirke drevet livssynstjenester opp mot institusjoner som universiteter og høgskoler, sykehus, fengsler, og Forsvaret.

Der har man kunnet snakket med en prest eller diakon knyttet til institusjonen. Nå ønsker altså også HEF å bygge ut dette tilbudet over de neste årene.

— Det er vi som er initiativtakerne til studenthumaniststillingen, sier Hans Christian Nes.

Han er sjef for livssynsavdelingen til Human-Etisk Forbund, og var med å ansatte Knutsen i prosjektstillingen ved Volda.

— Vi er avhengig av samarbeid med høgskolene og universitetene på samme måte som Den norske kirke, og Volda var veldig positive til satsingen. Det er noe av grunnen til at vi startet her, sier Nes.

Han legger til at de er svært fornøyde med den nye stillingen, og at de jobber med å åpne for flere studenthumanister ved andre universiteter og høgskoler.

— Til høsten kommer vi til å jobbe med en avtale med NTNU. Vi håper å få til flere avtaler etterhvert, men vi tar dette litt steg for steg.

Nes sier at interesserte høgskoler og universiteter ikke må nøle med å ta kontakt.

Vil hjelpe ensomme studenter

Som nyansatt studenthumanist er ensomhet blant studentene en fanesak for Knutsen.

— Volda er ei studiebygd der studentene i stor grad er med på å prege lokalsamfunnet. Det er interessant å prøve med en studenthumanist akkurat her, særlig fordi mange flytter hit for å studere og alt er nytt.

Men for studentene ved høgskolen kan studielivet bli litt altomfattende, understreker Knutsen. Mange kan nok føle seg litt ensomme av den grunn, både som ny student, men også utover i studieløpet, tror hun.

— Det å føle seg alene har så stor påvirkning på det aller meste, også hvordan man klarer seg i studiet.

Hennes første mål er nå å få på plass samtaletilbudet, slik at studenter kan booke avtaler hos studenthumanisten. Så ønsker hun å være en ansatt det er lett for studentene å prate med, selv om de ikke har noen avtale.

— Så håper jeg etterhvert, både alene og i samarbeid med andre i tilsvarende funksjoner, å få på plass en møteplass for studentene. Her håper jeg vi kan ta opp forskjellige temaer, og gi studentene mulighet til å møte andre med samme engasjement, sier hun.

Satsing i tiden

Ideen om tilbudet begynte i fjor høst, etter at generalsekretær Trond Enger holdt foredrag under jubileumet til HEF sitt lokallag i Ålesund.

Der tok Enger blant annet opp utviklingen av humanistisk veiledningen, og oppfordret folk som ønsket å bli veiledere til å hive seg på.

Mennesker har behov for å feire store begivenheter, men også å få hjelp når livet er vanskelig, uten at man nødvendigvis er syk av den grunn.

Hans Christian Nes

Så satte fylkesstyret i Møre og Romsdal ned en liten arbeidsgruppe. De utviklet pilotprosjektet, som først ble skissert mot både Volda og NTNU Ålesund. Siden spisset avtalen seg mot Volda, mens en ny avtale ble utarbeidet for hele NTNU.

Stillingen som studenthumanist ble utlyst denne våren. Nes understreker at satsingen er i tiden.

— Rett før sommeren la regjeringen fram en tros- og livssynsmelding, hvor de blant annet ønsket å etablere flere prosjekter ved offentlige institusjoner med representasjon fra andre enn bare Den norske kirke, sier han.

Dette er nybrottsarbeid fra Human-Etisk Forbund sin side, legger han til.

Tidligere har forbundet jobbet mest med å utvikle humanistiske seremonier som navnfest, konfirmasjon, vielser og gravferd.

— Mennesker har behov for å feire store begivenheter, men også å få hjelp når livet er vanskelig, uten at man nødvendigvis er syk av den grunn, sier Nes.

Ser frem til å møte studentene

Knutsen har en master i rådgivningsvitenskap fra NTNU i Trondheim, og hun har jobbet som studentveileder der. Så fikk hun stilling som stipendiat på institutt for sosialfag på Høgskulen i Volda, og tok etterutdanning i etiske, filosofiske og eksistensielle dialoger ved Universitetet i Oslo.

Videre har hun vært kursleder for humanistisk konfirmasjon for ungdommer på Søre Sunnmøre.

Knutsen håper den nye studenthumanisttjenesten kan være med å forebygge psykiske plager hos studentene.

— Vi ønsker å legge vekt på psykisk helse, og forebyggende arbeid er noe studenthumanisten kan jobbe med, sier hun, og viser til SHoT-undersøkelsen 2018. Der kom det frem at blant annet en av fire studenter sliter med psykiske plager, og hele en av tre følte seg ensomme.

Studenthumanisten har taushetsplikt. Samtidig kan hun hjelpe studentene videre, dersom de for eksempel trenger psykologhjelp, eller de har opplevelser fra praksis som bør meldes inn.

— Målet er ikke at det skal være en rådgivningsamtale, men en samtale der man sammen kan utforske forskjellige løsninger, sier Knutsen, og avslutter:

— Det ligger en del jobb i å bygge opp en sånt tilbud, men nå gleder jeg meg veldig til å møte studentene, og se hva det blir til.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS