internasjonalisering
Endrer utlysningstekst: Her er ordet som endrer «alt»
Forskningsrådet bytter ut ett ord med et annet. — Dette er bedre, sier professor Finn Arne Jørgensen.
Tirsdag
skrev Khrono at Forskningsrådet fra 16. oktober krever at alle som vil ha
stipend for utenlandsopphold har norsk master- eller doktorgrad og har hatt
bosted eller arbeid i Norge i minst 12 måneder i løpet av de siste syv årene.
En som ikke tilfredsstiller disse kravene er seniorforsker Anwesha Dutta ved Chr. Michelsens Institutt, som skulle søke om stipend for utenlandsopphold som et ledd i prosjektet hun fikk støtte til i fjor.
Ettersom Dutta har en mastergrad fra India og en doktorgrad fra Belgia, var hun ikke kvalifisert for å søke ordningen.
«Og» ut, «eller» inn
Nå har dette endret seg. I et innlegg i Khrono onsdag skriver områdedirektør for forskningssystemet og internasjonalisering i Forskningsrådet, Benedicte Løseth, at Forskningsrådet endrer ordlyden i utlysningsteksten med umiddelbar virkning.
Kort fortalt byttes ordet «og» ut med «eller», noe som gjør at teksten nå skal se slik ut:
«Fra og med 16. oktober 2023 er det innført krav om mastergrad eller doktorgrad fra en norsk forskningsorganisasjon eller bosted eller arbeid i Norge i minst 12 måneder i løpet av de siste syv årene, for denne utlysningen.»
— Intensjonen vår er å styrke tilknytningen til Norge slik at forskertalenter fra norske institusjoner får internasjonal erfaring og inngår i internasjonale nettverk. Khrono hadde 31. oktober et oppslag som viser at enkelte konsekvenser av denne endringen ikke er i tråd med intensjonen, skriver Benedicte Løseth i onsdagens innlegg i Khrono.
Hun fortsetter med å vise til Anwesha Duttas situasjon.
— Endringen, slik det er formulert nå (før onsdag journ.anm.), gir en utilsiktet konsekvens for de som har en sterk tilknytning til Norge uten å ha mastergrad eller doktorgrad fra en norsk institusjon, noe som var tilfelle for Dutta, skriver Løseth.
Anwesha Dutta reagerer med glede når Khrono overbringer henne dagens nyhet.
— Dette er virkelig gode nyheter, sier Dutta.
— Dette løser situasjonen for meg og veldig mange andre. Jeg er glad for at Forskningsrådet har tatt grep, fortsetter hun.
— Dette er bedre
I Khronos artikkel tirsdag meldte avdelingsdirektør i forsknings- og innovasjonssystemet i Forskningsrådet, Johannes Waage Løvhaug, at formålet med ordningen å øke andelen unge forskere ved norske institusjoner som tar et forskningsopphold i utlandet.
— Ordningen har ikke som målgruppe forskere som allerede er mobile. Forskningsrådet har erfart at en del mottakere av stipendordningen de siste årene ikke har vært i målgruppen og har derfor valgt å justere retningslinjene, skrev han i en kommentar til Khrono.
En annen som uttalte seg til Khrono tirsdag var professor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Finn Arne Jørgensen.
I en e-post skrev Jørgensen blant annet at endringen som trådte i kraft 16. oktober «viser en fullstendig mangel på forståelse for hva et internasjonalt forskningsopphold skal gjøre».
Når Khrono onsdag slår på tråden til Jørgensen for å informere om endringen i utlysningsteksten, reagerer han positivt.
— Dette er bedre. Det vil fortsatt få konsekvenser for de som ønsker utenlandsopphold når de er tidlig i utdanningsløpet, men det er jo mer uvanlig, sier Jørgensen.
Han legger til at det endringen i alle fall løser situasjonen ved UiS.
— Dette var en god nyhet for oss, og en fin justering fra Forskningsrådet, sier Jørgensen.