studenter og inntekt

Endrer inntektsgrensa for utvalgte studentgrupper

Studenter som jobber i helse- og omsorgssektoren vil beholde stipendet selv om de tjener for mye.

Sykepleiestudenter på øvingspost. Nå får en rekke studentgrupper lov til å tjene mer enn vanlig uten å miste stipend.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen trekker fram at mange studenter bidrar med viktig arbeidsinnsats i helse- og omsorgssektoren under koronakrisen. De fjerner derfor midlertidig grensen for hvor mye disse studentene kan tjene uten at de mister stipendandelen på studielånet sitt.

Fakta

Inntektsgrensen i Lånekassen

  • Det er to inntektsgrenser i regelverket for våren 2020.
  • Den ene på 188 509 kr gjelder studenter som får støtte et helt kalenderår, mens den andre på 471 270 kr gjelder studenter som får støtte i syv måneder eller mindre per kalenderår.
  • Dette er for eksempel relevant for studenter som avslutter utdanningen i et vårsemester og begynner å jobbe fulltid fra sommeren eller høsten av og ut året.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

— Koronakrisen har ført til et press på hele helse- og omsorgssektoren. Det betyr at behovet for ekstra arbeidskraft har økt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), i en pressemelding fra departementet.

— Vi mener det er urimelig hvis de som stiller opp skal få et økonomisk tap på det. Derfor gjør vi denne endringen slik at studentene som bidrar slipper å bekymre seg over å jobbe for mye til at de får beholde stipendet sitt, legger Asheim til.

Det var Dagbladet som først skrev om saken.

Disse studentene får lettelser

I dag er det et tak i Lånekassen for hvor mye man kan tjene før stipendandelen reduseres, og stipend behovsprøves mot inntekt i etterkant.

Nå innføres det altså et midlertidige fritak for inntektsgrensen frem til 31.august for disse gruppene:

  • Studenter ved universiteter, høyskoler og fagskoler som arbeider i helse- og omsorgssektoren, uavhengig av hva de studerer.
  • Norske studenter i utlandet, både de som har kommet hjem og jobber i helse- og omsorgssektoren i Norge og de som eventuell gjør dette i landet de studerer i.
  • Politistudenter som arbeider i politiet eller melder seg til beredskapsarbeid
  • Studenter som blir beordret til beredskapsarbeid relatert til Covid-19-utbruddet gjennom Heimevernet eller sivilforsvaret.
  • Studenter med barn vil heller ikke få redusert forsørgerstipendet gjennom behovsprøving dersom ektefelle eller samboer har inntekt fra arbeid i helse- og omsorgssektoren.

— Jeg håper at den midlertidige endringen gjør at studenter bidrar det de kan, med den tryggheten om at de ikke vil tape økonomisk på det, sier Asheim i pressemeldingen.

Må dokumentere innsats

Rent praktisk vil dette gjøres opp når Lånekassen i 2021 behovsprøver inntekt fra skatteoppgjøret for 2020, skriver departementet i sin pressemelding.

Studenter som har tjent over inntektsgrensen som følge av arbeid innen helse- og omsorgsektoren vil da få beskjed om å sende inn dokumentasjon på dette til Lånekassen for å få omgjort deler av studielånet til stipend.

Powered by Labrador CMS