Minneord
Lise Iversen Kulbrandstad (1958—2025)
Lise Iversen Kulbrandstad (f. 1958) døde 10. april 2025. Lise var professor i norskdidaktikk ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk, Universitetet i Innlandet. Hun var en svært anerkjent og høyt respektert lærerutdanner, leder og forsker. Kvalitet, systematikk og relevans var peilepunkter i hele hennes faglige virke.

Det vitenskapelige interessefeltet til Lise favnet bredt og omfattet språkopplæring, lesing, norsk som andrespråk, flerspråklighet, lærerprofesjon og lærerutdanningsforskning. Lises forskningstilnærming var alltid praksisnær, og hennes egen erfaring som lærer i grunnskolen var en viktig bakgrunn for henne. Typisk for Lises forskning var viljen og evnen til involvering av både lærere og kolleger i forsknings- og utviklingsarbeid. Vi er mange kolleger som har fått gleden av å bli involvert i prosjekter ledet av Lise.
Lise hadde pionerånd og var svært opptatt av å bygge opp norsk som andrespråk som fagfelt, både som skolefag, som lærerutdanningsfag og som forskningsfelt. Hun var selv blant de første som underviste i studier i migrasjonspedagogikk og norsk som andrespråk, og hun fikk også svært sentrale roller i utvikling av læreplaner for norsk som andrespråk utover på 1990-tallet. Her bidro Lise med nybrottsarbeid der det faglige målet var tydelig: å ivareta elevers muligheter til å utvikle sin flerspråklige kompetanse. Lise var også tungt involvert i rammeplanarbeid for lærerutdanningene, og et karakteristisk trekk for Lise var at hun var opptatt av profesjonsperspektivet og koblingen mellom forskning og utdanning.
Lise publiserte lærebøker og lærerveiledninger både for skole, voksenopplæring og høyere utdanning, i tillegg til en imponerende vitenskapelig produksjon nasjonalt og internasjonalt. Boka Lesing i utvikling — teoretiske og didaktiske perspektiver er et av Lises særlig viktige bidrag på lærerutdanningsfeltet, og den er svært mye brukt ved andre lærerutdanningsinstitusjoner og som referansepunkt for andre forskere. I perioden som rektor ved Høgskolen i Hedmark fortsatte hun å publisere og delta på forskningskonferanser, til stor glede og inspirasjon for fagmiljøet hun var en del av.
Lise var opptatt av å bygge sterke forskningsmiljø, både lokalt ved egen institusjon, nasjonalt og internasjonalt. Helt fra starten av forskerkarrieren deltok Lise i forskergrupper som omhandlet minoritetsperspektiv og mangfold i utdanning. Fra 2016 til 2024 var Lise selv leder av en forskergruppe for andrespråksdidaktikk og flerspråklighet. Under NOA-konferansen i Stavanger i 2014 ble hun og ektemannen Lars Anders Kulbrandstad tildelt Anne Hvenekilde-prisen for arbeidet de hadde gjort for å bygge andrespråksmiljøet ved Høgskolen i Hedmark.
Da det nordiske tidsskriftet NORDAND — Nordisk tidsskrift for andrespråksforskning ble etablert, var hun en aktiv pådriver, og hun var i de senere årene redaktør for det norske tidsskriftet NOA — norsk som andrespråk. Lise har lagt ned et stort arbeid i å samle fagmiljøet nasjonalt, blant annet gjennom konferanser og opprettelse av det nasjonale forskernettverket for norsk som andrespråk, som hun ledet fram til det siste.
Lises faglige rolle i doktorgradsprogrammet Profesjonsrettede lærerutdanningsfag skal nevnes spesielt. Ikke bare var hun avgjørende for etableringen av programmet, men hun ledet også programmet i årene etter at hun var høgskolerektor. Lise hadde en egen evne til å motivere og gi andre troen på egne prosjekter. Stipendiatene på doktorgradsprogrammet opplevde at Lise tok dem på alvor, brukte tid på dem og bidro med trygghet, engasjement og positivitet i prosjektene og arbeidshverdagen. Lise kunne bidra med løsninger på både praktiske problemer og med de mer vitenskapelige utfordringene som en stipendiat møter.
Lise bidro med faglig kunnskap gjennom kursene på doktorgradsprogrammet, der hun også delte raust fra sine egne forskningserfaringer. Lise var alltid opptatt av å både rekruttere og inkludere nye stipendiater inn i forskningsmiljøene, og hun var selv en veileder av ypperste rang. Det er mange stipendiater — og forskere — som har nytt godt av hennes unike evne som analytisk leser og oppriktig interessert responsgiver.
Hennes faglige renommé strakte seg langt utover landegrensene. I 2015 hadde hun hovedansvaret for den nordiske forskerkonferansen om andrespråk som ble arrangert på Hamar, og i 2017 ble hun utnevnt til æresdoktor ved Karlstad universitet. Her var hun også gjesteprofessor og medlem av forskergruppa ROSE — Research on Subject-specific Education. I kortere perioder var hun gjesteforsker ved Humboldt-universitetet i Berlin og ved Háskolí Íslands i Reykjavík. I Danmark hadde hun både sentrale evalueringsoppdrag og samarbeid med ledende danske forskerkolleger i store, nyskapende forskningsprosjekt.
Lise har satt dype spor etter seg, og med henne har vi mistet en stor ledestjerne. Vi er dypt takknemlige for hennes faglige dedikasjon og integritet, hennes vennlighet, raushet og evne til å se andre. Vi vil savne henne sårt og inderlig. Våre varmeste tanker går til ektemannen Lars Anders og familien.
På vegne av nåværende og tidligere kolleger og venner fra fagmiljøet ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk, Universitetet i Innlandet
Gunhild Tomter Alstad, Anne Marit Danbolt og Gunhild Tveit Randen