Leder for studentparlamentet ved HiOA, Christoffer Alsvik, sier de ikke kan støtte seg et arrangement som går ut over studenters eksamen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Student-nei til valgvake

Studentparlamentet mener at Election Night på Høgskolen i Oslo og Akershus i november kan få uheldige konsekvenser for studentene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble det kjent at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), skal være vertskap for den offisielle norske valgvaken under presidentvalget i USA 8.november. Studentenes tillitsvalgte ved høgskolen er skeptiske og mener dette vil gå utover eksamen.

— Dette er en periode hvor mange studenter begynner å jobbe med eksamen, og mange av dem trenger leseplassene, sier Christoffer Storm Tiller Alsvik, leder for Studentparlamentet ved HiOA. Han legger til:

— Her er det snakk om at store lokaler skal stenges et helt døgn, og det er mange studenter som ikke får brukt lesesalsplassene og grupperommene de trenger.

Må gi studentene beskjed

Alsvik mener at å stenge lokalene i forbindelse med valgvaken er uheldig på flere måter. Et av problemene er at hvilke lokaler det gjelder er hemmelig av sikkerhetsmessige grunner.

Arrangeringen av et prestisjeprosjekt som dette bør ikke gå utover studentenes
eksamen.

Christoffer Alsvik

Det er viktig med valg, men dette er et valg i USA, og det er ikke så viktig for norske studenter.

Christoffer Alsvik

— Først og fremst må studentene få vite hvilke lokaler dette gjelder, men hvis lokalene skal holdes hemmelig skaper dette problemer. Hvis ikke ledelsen oppgir lokalene er det flere studenter som ikke får forberedt seg på at leseplassene deres stenges, sier han.

Les også: Valgvake på HiOA

Videre mener Alsvik at selv om studentene får tilgang til andre lesesaler, går det utover enkelte studenter.

— Det er flere studenter som trenger spesielle ferdighetsrom i lokalet som blir stengt. Dette kan være laboratorier eller undervisningsrom. Her er det mye som må fikses om studentene skal få benytte seg av dette under valgdagen.

Alsvik mener det er avgjørende for studentene at de får benyttet seg av gode lokaler til lesing og gruppearbeid for å kunne stille godt nok forberedt til eksamen.

— Arrangeringen av et prestisjeprosjekt som dette bør ikke gå utover studentenes eksamen, og derfor kan vi ikke stille oss positive til det, legger han til.

Vil hjelpe studentene

Rektor har sagt at overskuddet fra arrangementet vil gå til studentene. Dette gjelder i all hovedsak salg av vin og øl under valgvaken, men Alsvik mener dette ikke bøter på mye.

— Overskuddet vil gå til Studentsamskipnaden og SiO Mat og Drikke, og selv om det er bra er det ikke vårt fokus, sier han, og legger til:

— Det er eksamen hvert år, men den enkelt student har bare hver eksamen én gang. Vi vil helst unngå at folk må ha den samme eksamen til neste år også.

Eiendomsdirektør ved høgskolen, Mariann Hole, sier de vil gjøre så godt de kan for å unngå at valgvaken går ut over studentenes eksamen.

— Vi har prøvd å minimere antall timer der lokalet er stengt, og nå er det bare snakk om tre timer etter lunsj, sier hun.

Videre understreker Hole at planleggingen av arrangementet kun er i startfasen, og at de arbeider for å informere studentene i forkant.

— Valgvaken er først i november, og de berørte av den vil bli informert om hvilke lesesalsarealer de kan benytte seg av under arrangementet.

Hole sier også hun ønsker å holde en klar dialog med Studentparlamentet.

— Vi skal treffes neste uke, og gjøre valgvaken best mulig for studentene, avslutter hun.

Alsvik bekrefter dette, men ser på tiltaket som «brannslukking».

— Nå jobber vi med ledelsen for å sørge for at så gode tiltak som mulig blir iverksatt for studentene, sier han.

Rice overrasket over Alsvik

Rektor Curt Rice er overrasket over Studentparlamentets utspill og påpeker at problemstillingen allerede har vært tatt opp på rektors ledermøte. Der var også Studentparlamentets leder, Christoffer Alsvik, tilstede.  

— På ledermøtet var det ingen som frarådet oss fra å gjennomføre valgvaken, heller ikke Alsvik. Men enhver leder står fritt til å endre mening, sier han, og legger til:

— At Alsvik sier dette nå, setter meg i en vanskelig situasjon. Men vi har sagt at vi skal forholde oss til Studentparlamentets bekymring, og de må stole på at vi gjør det.

Rice tror heller ikke at valgvaken vil bli noe problem for studentene.

— De studentene som må lese på en annen lesesal den ene kvelden kommer til å bli veldig godt mottatt der, avslutter han.

Alsvik: Valget er ikke viktig

Alsvik mener høgskolen ikke burde fokusere på valgvaken.

— Det er viktig med valg, men dette er et valg i USA, og det er ikke så viktig for norske studenter, sier han.

Han understreker at hvis det ikke hadde gått ut over eksamensarbeidet ville de ikke reagert.

— Vil hadde gjerne støttet oss opp om det, men det viktigste for oss er at studentene får arbeide med eksamen på best mulig måte, avslutter han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS