Slik unngår du stress
Du kan spise deg smartere, lese lurere og hvile deg i form. HiOA-studenter anbefaler avkobling for å unngå unødig eksamensstress.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Eksamenstiden er i gang ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Noen har mange eksamener på kort tid, noen har få eksamener, noen skoleeksamen, andre hjemmeeksamen og noen har ikke eksamen før etter jul.
Mangfoldet er stort på HiOAs 21 institutter, men mange av skolens over 16.000 studenter sitter akkurat nå bøyd over skolebøker i en siste innspurt før eksamen.
Kobler av
Robin Gjerdsen(24) (bildet over) går andre år fysioterapi ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han forteller at han ikke er kjenner eksamensstress, og oppfordrer til å gjøre noe annet enn å bare sitte i ro dagene før eksaminering.
— Jeg prøver å ikke stresse. Jeg prøver å få i gang nest mulig fotball og komme på andre tanker, sier Gjerdsen, og han legger til et ekstra tips:
— Det fungerer bedre enn å bare lese pensum. Jeg jobber aktivt med oppgaver fremfor å bare lese. Jeg har basert meg på tidligere samfunnsoppgaver, sier Gjerdsen.
Marthe Salo (22) (bildet over) går første år Ingeniør energi og miljø og hun forteller at hun leser pensum 8-10 timer hver dag. Hun advarer mot å begynne lesingen i siste liten.
— Det er lurt å komme i gang med eksamensforberedelsene tidlig. Man bør hvile, friske opp minnet, men unngå å sette seg inn i nye temaer siste dag før eksamen, sier Salo.
Tenker på ernæring
Christian Huseby (25) (bildet under) går fjerde året i grunnskoleutdanninga. Han anbefaler studentene å jobbe godt gjennom hele studieåret for å unngå stress. Han anbefaler heller ikke å drikke ekstra kaffe fordi eksamen nærmer seg.
— Jeg anbefaler at man får i seg ekstra næring. Jeg spiser blant annet eple og banan. Det er lurt å ikke slukne så man bør drikke en del vann, sier Huseby.
I tillegg sier Huseby at det kan være lurt å få et overblikk over alt pensum. Derfor sier han at han ser gjennom tidligere Powerpoint-presentasjoner og oppgaver som foreleserne har lagt ut.
— Få med deg alle forelesninger
Ida Fløgstad (30) (bildet under) går første året som farmasistudent. Hun har nettopp hatt to eksamener, én i generell kjemi, samt en i samfunnsfarmasi. Hun har nettopp begynt på nytt fag og skal ha eksamen 20. januar neste år.
— Når jeg forbereder meg til eksamen er det mye pensum å gå gjennom på kort tid. Vi bruker å ha temadager. Da booker jeg et grupperom sammen med andre, med tavle hvor vi repeterer pensum. Bortsett fra det anbefaler jeg å møte til alle forelesninger, sier Fløgstad.
Eksamen etter jul
Ikke alle studenter ved HiOA har eksamen før jul. Noen skal i ilden rett over nyttårshelgen. Sykepleierstudentene i første år er noen av dem.
Noen av disse synes ideen om eksamen rett over jul ikke er så bra, og at jula nå er ødelagt. Blant disse er Marte Hessen (19), førsteårsstudent ved utdanningen. Hun uttaler til Journalen (journaliststudentenes nettavis. red.anm.) :
— Jeg gleder meg ikke til jul i det hele tatt. Det blir nok bare slitsomt å gå rundt og føle at du må lese hele tiden. Derfor tror jeg heller ikke at jeg kommer til å få mye tid sammen med venner og familie, for man må jo prioritere eksamen, sier Hessen til Journalen.
Dag Karterud, instituttleder ved instituttet for sykepleie, sier til Journalen at det nødvendigvis ikke bare er negativt med eksamen etter jul.
— Vi mener vi har en positiv begrunnelse for å sette eksamen til 2.januar. Studentene vil få mer tid til å lese og forberede seg, og vi håper på den måten at resultatene vil forbedre seg fra tidligere år, da strykandelen har vært stor. I tillegg har vi et hektisk semester, så det å ha eksamen etter ferien er nødvendig for å klare å komme oss gjennom pensum, sier Karterud, som legger til at det også er andre HiOA-studenter som har eksamen etter jul.
Spis deg klok
Are Brean er nevrolog og overlege ved Rikshospitalet. Han har laget en matnyttig kokebok for alle som bruker hodet, særlig myntet på studenter, Studentkokeboka. Boka er utgitt på Kom forlag, og nominert blant årets kokebøker.
Brean er opptatt av hjernen trenger riktig og god føde, og med riktig hjemmelaget mat kan forbedre hjernes prestasjonsevne.
I forordet til boka skriver han: «Som student er dette kanskje det viktigste du gjør. Hjernen trenger ordentlig mat, ikke vitaminpiller, kosttilskudd og annet tull. Den maten må du lage selv, for det burgersjappa og pizzaprodusentene leverer, er ikke bra nok i lengden.»
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!