Høgskoleledelsen gleder seg til å teste ut eksamen i digitalt format. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Skal prøve digital eksamen

Denne våren skal tre fagmiljøer og et par hundre studenter ved høgskolen prøve ut digitale skoleeksamener. På høy tid, mener studieleder på vernepleieutdanningen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når 70 andreårsstudenter i vernepleie møter til eksamen i helsefaglig emne i begynnelsen av juni, har de med eget datautstyr og skal prøve ut en av de to digitale eksamenløsningene som Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) tester i vår.

— Vi synes det er på høy tid at studentene får avlagt eksamen digitalt. Fra før har de kunnet levere hjemmeeksamener og prosjekter på læringsplattformen Fronter, men det er første gang hos oss at vi prøver ut en digital løsning på såkalte skoleeksamener med tilsyn, forteller studieleder Karen Engeland (bildet under) på vernepleieutdanningen.

Flere piloter

De 70 vernepleiestudentene skal prøve ut den digitale eksamenløsningen WISEFlow. Dette er en av to løsninger som HiOA gjør forsøk med i vår.  På Institutt for økonomi og administrasjon skal 155 bacelorstudenter prøvekjøre løsningen Inspera Assessment på stasjonære HiOAs stasjonære PCer i begynnelsen av mai, mens 20 bachelorstudenter i ingeniørfag, bioteknologi og kjemi skal ha en eksamen i kjemiteknikk på eget datautstyr i mai.

Vernepleiestudentene skal ha en to timers eksamen i det helsefaglig emnet, pluss en prøve i legemiddelregning, på pc. Begge foregår samme dag.

— Vi valgte å teste den digitale løsningen på en litt kort eksamen, og skal også ha en digital prøveeksamen. Og det er mulig å reservere seg hvis det er studenter som ikke ønsker å være med på forsøket, sier Engeland.

Ønskes velkommen

Instituttleder Unni Henriksbø ved Institutt for atferdsvitenskap, der vernepleieutdanningen foregår, er overbevist om at digitale skoleeksamener vil være en fordel både for studenter og lærerne.

— Vi ønsker dette velkommen. Vi har jo en ny generasjon studenter som er digitalt oppdratt, og som møter en digital virkelighet ute i yrkeslivet. Jeg tror også at digitale eksamener vil spare oss for en del manuelt arbeid og gjøre besvarelsene sikrere. Man risikerer ikke lenger å miste et ark, eller slite med en nesten uleselig håndskrift, for eksempel, sier hun, men legger til at det har vært noen spørsmål om belastningen for de ansatte ved å skulle rette på skjerm.

— Vi prøver å legge forholdene godt til rette ved at de får store skjermer, og eventuelt kan bytte mellom pc og nettbrett eller finne andre løsninger slik at de unngår for stor belastning. Litt tilvenning blir det nok, sier hun.

Har eksamensnever

Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø (bildet under) ser selve prøveprosjektet som en digital eksamen for HiOA, og  innrømmer at som eksamenskandidater flest er hun litt nervøs før eksamen.

«Som alle dyktige eksamenskandidater er vi godt forberedt til eksamen. Grundige forberedelser gir oss oversikt over en mengde tekniske, faglige, organisatoriske og administrative detaljer knyttet til avviklingen av de kommende pilotene. Dette er ofte små, men likevel helt vesentlige detaljer som kan ha store konsekvenser for eksamensavviklingen», skriver hun i høgskoledirektørens blogg.

LES OGSÅ: Hurra - vi skal opp til digital eksamen

Del av større prosjekt

Utprøvingen av digitale eksamensløsninger er en del av prosjektet Fornyelse av studieadministrasjonen. Delprosjektet handler i første omgang om å teste, anskaffe og innføre it-verktøy som gjør det mulig å digitalisere papirbaserte eksamener og tilhørende arbeidsflyt.

— Deretter vil prosjektet i økende grad konsentreres om hvordan innføringen av digitale eksamener kan bidra til utvikling av alternative vurderingsformer og ny pedagogikk, sier hun.

Pilotene som blir testet ut skal vise om programvaren holder mål og fungerer slik leverandørene har lovet. Dessuten vil de vise om høgskolens infrastruktur, blant annet trådløse nettverk, strømuttak til bærbart utstyr og lokalene, er god nok for at digital eksamen skal fungere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS