Her er de beste rådene hvis skippertak er det eneste som kan redde deg før eksamen

Hvis høsten har gått litt for fort, og du har altfor mange sider igjen å lese før eksamen. Hva da? Her er de beste tipsene for eksamenslesning i siste liten.

Publisert Oppdatert

Denne artikkelen er mer enn et år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange som kan og vil hjelpe deg med råd om hvordan utføre skippertakslesing før eksamen på en best mulig måte. Studenttorget.no og skippertak.no er to av flere steder man kan hente inn gode tips.

Khrono har skummet «markedet» med skippertak og gir deg noen av de beste rådene her. 

Les også:

Studieverkstedet kan hjelpe

Ingunn Nilsen (bildet under) er koordinator i Studieverkstedet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

— Husk at vi på Studieverkstedet kan hjelpe deg.

— Også når det bare er åtte dager igjen til eksamen og jeg har panikk?

— Ja, absolutt. Vi kan gi innspill til hva du bør vektlegge, hjelpe deg å lage en plan for de siste dagene, sier Nilsen.

Få dager igjen, hva gjør du?

Nilsen sier det er viktig å tenke at du ikke kan lese alt fra perm til perm. Har du kun få uker eller dager igjen til eksamen og store mengder pensum som skal lese? Her er noen av rådene fra Nilsen:

Finn kunnskapshullene

  • Du rekker ikke å lese hele pensum, så det gjelder å plukke ut det viktigste. Få oversikt over hva du har og ikke har lest. Fagplan og gamle eksamensoppgaver kan også gi en pekepinn på viktige temaer og hvor detaljert du må kunne stoffet. 

Lag en plan

  • Hva må du lese før eksamen og når skal du lese det? Lag en tidsplan der du setter deg små mål som du kan huke av etter hvert, for eksempel når du er ferdig med et kapittel. De siste par dagene før eksamen bør settes av til repetering.   

Nytt pensum

  • Du har ikke tid til å lese bøker fra perm til perm, så du må være målrettet. Har du en bok eller en artikkel du ikke har lest i før bør du bla i den, se på innholdsfortegnelser, overskrifter, illustrasjoner og eksempler for å finne ut hva som er viktigst. Det kan også være lurt å lese sammendragene i slutten av kapitlene. Er dere flere i samme situasjon, allier dere! Del notater og snakk dere igjennom emnene. Dere lærer mer og bedre sammen!

Skriv korte resymeer 

  • Enten du går igjennom gamle notater eller nytt stoff er det lurt å skrive korte sammendrag av det du har lest. Da får du øvd deg på å forklare begrepene med egne ord, og det er også lettere å huske ting du har skrevet ned. 

Konsentrasjon og pauser

Når mye pensum skal gjennomgås på kort tid er det viktig at konsentrasjonen er på topp.

— Les aktivt! Stopp jevnlig opp og spør deg selv: Hva handlet dette om? Forstod jeg det? Hvordan henger dette sammen med det andre jeg har lest? Du må ta jevnlige pauser. Noen kan synes det er unødvendig, men kroppen trenger sitt, understreker Nilsen.  

Dette bør du gjøre for å holde koken helt frem til eksamen: 

Ta pauser

  • For å kunne opprettholde konsentrasjonen gjennom en hel dag trenger kroppen hvile innimellom. Nilsens råd er å ta en pause på 10-15 minutter hver time. Da bør du strekke på bena og gå ut og få litt frisk luft og naturlig lys. Etter en stund bør du også ta en lengre pause.  

Spis sunt

  • Det er viktig å ha et sunt og variert kosthold også i eksamensoppkjøringen. Ikke spis for mye søtt og salt, og unngå store mengder energidrikker og kaffe. Disse stjeler bare energi. Er du trøtt kan du heller spise litt frukt eller gå en tur ut for å trekke frisk luft. 

24 timer igjen, hva nå?

Hva er så den optimale oppladningen de siste 24 timene før eksamen? 

— Ikke begynn å lese på noe nytt, sier Nilsen i Skriveverkstedet ved HiOA, og trekker spesielt fram følgende råd: 

Repeter

  • Den siste dagen før eksamen bør kun brukes til repetering. Ikke finn frem ny litteratur, se heller på notater, flashcards, tankekart eller resymeer du har laget mens du har lest. 

Unngå ting som stresser deg

  • Har du noen korte notater du ønsker å se på rett før eksamensstart er det greit. Blir du imidlertid bare stresset av å lese før du går inn i eksamenslokalet er det best å legge bøkene igjen hjemme. 

Ta med næringsrik mat

  • For å holde energinivået og konsentrasjonen oppe gjennom hele eksamen bør du unngå inntak av for mye sukkerholdig mat og drikke. Det er lov å ha med en sjokolade, men ta også med litt nøtter, frukt og grønt som du kan knaske på i pausene. 
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS