Man må være tidlig på’n for å få lesesalsplass på høgskolen i eksamenstida. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

40 studenter per lesesalsplass

På campus Pilestredet må 40 studenter dele på hver lesesalsplass. Studenter vet ikke hvor de finner plassene, og informasjonen på høgskolens nettsider er verken fullstendig eller korrekt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksamensperioden er her og flere studenter inntar lesesalene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Men mange studenter opplever at det ikke er plass når de ønsker å lese. 

HiOA har ifølge database for statistikk om høgre utdanning (DBH) ca 15.700 studenter totalt, heltid og deltid inkludert. Khronos opptelling viser at høgskolen har ca. 685 lesesalsplasser og arbeidsplasser åpent tilgjengelig for alle sine studenter (grupperom er ikke inkludert i tallene) tilsammen både på Kjeller og i Oslo. Herav er ca 24 plasser i en døgnåpen lesesal i Pilestredet 48.

Snittet for HiOA er da 23 studenter per lesesalsplass. Men: Drøyt halvparten av lesesalsplassene finnes på campus Kjeller. Der er det rundt sju studenter per plass, og det betyr at kampen om hver plass på campus Pilestredet er desto større. 

I Pilestredet deler drøyt 13.000 studenter på 313 plasser, det betyr ca. 40 studenter per lesesalsplass. Ifølge et oppslag i Universitas høsten 2013, var det mange studenter på HiOA som fortalte at de dro opp til Blindern for å lese.

Statistikken til Universitas viser at det på Universitetet i Oslo (UiO) er stor variasjon mellom de ulike fakultetene og fordeling av lesesalsplasser. Ifølge Universitas var det 12,4 studenter per lesesalsplass på det humanistiske fakultet, mens jusstudentene bare var 2,8 studenter per plass. 

Kaos å finne fram

Utfordringen for høgskolestudentene er ikke bare at de har få plasser, men det er vanskelig å finne fram til hvor plassene finnes. Informasjonen om hvor mange plasser som finnes de ulike stedene er også mangelfull eller feil.

På nettsidene til HiOA står det blant annet at det finnes lesesalsplasser både i Pilestredet park 35 og i Falbes gate. Dette stemmer rett og slett ikke. På disse to adressene finner du ingen lesesalsplasser.

I tillegg står det eksempelvis at i det nye helsebygget i Pilestredet 32 er det ni arbeidsplasser og 15 lesesalsplasser. De riktige tallene, er etter Khronos konkrete opptelling i bygget, at det i tredje etasje finnes 18 arbeidsplasser (leseplass med pc) og 27 lesesalsplasser. Alle plassene finner du i tredje etasje knyttet til Læringssenteret.

Vi etterlyser en bedre oversikt over hvor man kan lese.

Philip Stampe

Du finner både kart og oversikt på hioa.no, men følger du anbefalingene kan du altså både få bomturer men også bli gledelig overrasket over flere plasser enn det som er annonsert.

Studiehverdagen påvirker antallet plasser

Ifølge studiedirektør, Marianne Brattland (bildet under), er ikke tallene så dramatiske som de høres ut. Hun mener det er flere faktorer som påvirker betydningen av antallet lesesalsplasser.

— Svært mange av våre studier har perioder med praksis der de i mindre grad har behov for å være på campus slik at det i praksis ikke er så mange som 16.500 studenter som er på campus til enhver tid, skriver hun i en epost til Khrono.

Hvordan studiehverdagen er organisert påvirker også behovet for leseplasser. Ifølge NOKUTs (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) studiebarometer bruker en bachelorstudent ved HiOA 14 timer i uken på organiserte studier og 11 timer med egenstudier.

Den gjennomsnittlige masterstudenten ved utdanningsinstitusjonen bruker sju timer på organiserte studier og 15 timer på egenstudier. 

Selv om studiehverdagen ikke bare tilbringes på lesesalene, forteller Brattland at de er klar over problemet og jobber med å legge til rette for flere plasser.

— Vi har satt i gang et prosjekt der flere lesesalsplasser er ett av flere innspill fra utdanningssiden. I tillegg overtar vi nå bygget til Forskningsrådet som også vil gi oss noe større fleksibilitet, skriver Brattland i sitt epostsvar til Khrono.

Ønsker bedre opplysning om leseplassene

Studentparlamentet mener det både er et plassproblemet og for dårlig opplyst om hvor man kan lese.

— Tallet i seg selv er skummelt, men det er også et større mørketall med flere leseplasser som det ikke er opplyst om på oversikten. Derfor etterlyser vi en bedre oversikt over hvor man kan lese, sier Philip Stampe (bildet over), læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet.

Han opplever at studentene først og fremst tar kontakt fordi de ikke vet at det går an å lese i andre bygg enn sitt eget.

— Vi hadde en sjekkerunde i desember og så at det var helt fullt enkelte steder mens det var tommere i andre bygg. Det må komme bedre fram at man kan lese i alle bygg, sier Stampe.

Samarbeid og flytt på dere

Både Brattland og Stampe oppfordrer studentene til å flytte på seg. Brattlands råd for eksamensperioden er som følger: 

— Bruk hele campus,  og ikke lås deg til ditt fakultet. Sett dere sammen og ta i bruk grupperom og ledige undervisningsrom. Og så lønner det seg selvsagt å stå tidlig opp.  

Se hva studentene Khrono snakket med synes om leseplassene:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS