comeback

Eks-statssekretær får toppjobben ved NTNU

Bjørn Haugstad (H) tilbake til sitt gamle universitet som toppdirektør.

Bjørn Haugstad gjør comeback i kunnskapssektoren med ny topplederstilling ved NTNU. — Det jeg kan, kan jeg fra kunnskapssektoren, sa Haugstad i sitt avskjedsintervju med sektoren i Khrono for vel tre år siden.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNUs styre ansatte torsdag Bjørn Haugstad (52) i den nyopprettede toppstillingen som direktør for organisasjon og infrastruktur ved NTNU.

Stillingen innebærer at han blir en del av rektor Anne Borgs ledergruppe. Haugstad er i dag ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet der han leder avdelingen for klima, industri og teknologi (KIT).

Han er utdannet sivilingeniør fra NTNU og har vært forsker ved Sintef før han blant annet var statssekretær for Kristin Clemet i 2001-2005 og for Torbjørn Røe Isaksen 2013-2017. Haugstad har også jobbet som forskningsdirektør ved Universitetet i Oslo.

Ledende europeisk

— Jeg har hatt en form for tilknytning til NTNU siden 1991. Nå får jeg anledning til å være med å videreutvikle NTNU som et ledende europeisk universitet trygt forankret i et bredt samfunnsansvar. En mer meningsfylt jobb enn det kan jeg knapt tenke meg, sier Bjørn Haugstad i en pressemelding.

— Jeg ser veldig fram til å få Bjørn Haugstad med på laget. Han har en inngående kjennskap til sektoren, noe som er svært verdifullt i denne stillingen, og en erfaringsbakgrunn som er særdeles relevant. Jeg er overbevist om at han også har den gjennomføringskraften som trengs for å drive de store administrative utviklingsprosessene vi står overfor, sier rektor Anne Borg.

Glad i - og kritisk til

— Det er ikke noe universitet som jeg er så glad i og heller ikke et universitet jeg kan være så kritisk til som NTNU, uttalte tidligere statssekretær Bjørn Haugstad (den gang 36) til Universitetsavisa i 2005.

Den gangen hadde han smelt av en bredside mot sitt gamle universitet etter at han takket for seg i Utdannings- og forskningsdepartementet. Og flere oppfattet statssekretæren som fly forbannet etter å ha reagert på NTNUs klaging over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2006.

— Dere gjør oss grinete. Dere må bruke opp pengene deres og slutte å putte dem i madrassen, sa han den gangen.

Når blir det Haugstad selv som skal sørge for at NTNU bruker opp pengene som regjeringen bevilger til enhver tid.

Daværende rektor ved NTNU, Gunnar Bovim og daværende statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad i 2017 etter at den sittende regjeringen hadde lovet 50 millioner kroner til samling av campus ved NTNU.

Ifølge regnskapet fra 2.tertial i år ligger det an til å stå igjen nærmere en milliard kroner (14 prosent av bevilgningene) i ubrukte midler ved landets største universitet når 2021 er over, skriver Universitetsavisa. Ifølge den nylig avgåtte solbergregjeringens krav, skal alle midler over 5 prosent av bevilgningen, tilbakeføres til staten ved utgangen av hvert år.

«Det høye avsetningsnivået er ikke en ønsket situasjon, og utviklingen er bekymringsfull», heter det i NTNUs styrepapirer.

Tett på NTNU og fusjon

I sin foreløpig siste periode som statssekretær 2013-2018, for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og en kort overlappende periode med Iselin Nybø, jobbet de to toppene i departementet tett med daværende rektor ved NTNU, Gunnar Bovim.

Det ble Bovim og NTNU som startet den store fusjonsbølgen i høyere utdanning som en del av Isaksens og Haugstads jobb med strukturreformen. I januar 2015 vedtok NTNU-styret med knappest mulig flertall å fusjonere med høgskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag og ble dermed landets største universitet.

I 2018 kunne man lese avskjedsintervjuet med Bjørn Haugstad hvor han sa «ha det» til kunnskapssektoren for å gå tilbake til Olje- og energidepartementet.

— Det jeg kan, kan jeg fra kunnskapssektoren, sa han den gangen.

Han snakket om rotterace, etikk, næringslivssamarbeid, styring av forskningen, blant annet.

— Etiske dilemmaer har sjelden enkle svar, og det er i de etiske gråsonene man trenger ledere som kan navigere klokt. Blant noen av de høyrøstede stemmene i akademia savner jeg forståelsen for dilemmaene. Det er så lett å tilta seg en moralsk overlegenhet når du sitter og er så godt beskyttet. Noen må forholde seg til dilemmaene, sa han den gangen.

Ifølge pressemeldingen fra NTNU er det ventet at Haugstad tiltrer i stillingen i Trondheim i løpet av februar neste år.

Powered by Labrador CMS