Slik så det ut da spaden ble satt i jorda for nye familieboliger på Kringsjå i Oslo. Her åpner det 82 nye i løpet av året. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ås: Bygger 650 av de 1448 nye studentboligene som fikk støtte

Studentboliger. Ny ordning som innebærer at tilskudd til studentboliger skal prisjusteres hvert år, kan ha medført en midlertidig nedgang i søknadsmengden, mener direktør for Studentsamskipnaden i Ås, Einride Berg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Einride Berg er direktør for Samskipnaden i Ås (SiÅs). Han har fått støtte til 650 nye studentboliger gjennom tildelingen fra departementet som ble offentliggjort onsdag 27. mars. Dette er nesten halvparten av alle nye studentboliger det ble søkt om penger for ved denne tildelingen.

Tildelinger til nye studentboliger

Samskipnad Studiested Antall student-hybler
SiMMolde65
SiVoldaVolda74
NNSEOslo162
SiTGjøvik228
SammenFørde19
SiÅsÅs650
NASTromsø250
Totalt1448

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Det ble søkt om tilskudd til 1448 studentboliger, mens regjeringen har satt av penger til 3400 nye studentboliger.

SiÅs-direktør Einride Berg. Foto: SiÅs

Les også: Ville bygge 3400 studentboliger, men fikk bare søknader om 1448

Einride Berg mener han kan forklarer hvorfor det akkurat denne gangen har kommet litt få søknader.

— I 2018 gjennom revidert nasjonal budsjett kom det endringer i tildelingene, forteller han.

Han trekker fram at før ble det fastsatt en sats som gjerne stod stille i mange år før den var så lav at den måtte oppjusteres.

Prisjusterer tilskuddene

— Nå har Stortinget og regjeringen bestemt at satsene til bygging av studentboliger skal prisjusteres hver år. Dette gjør at samskipnadene vil søke om tilskudd til å bygge boliger nærmere oppstart av prosjektene enn tidligere. Det kan forklarer hvorfor det er en nedgang i søknadstallene nå, peker Berg på, og forklarer videre:

Man må bare gi den nye ordningen tid, så går dette seg til.

Einride Berg

— Tidligere kunne jeg kanskje søke om tilskudd til et prosjekt som kanskje begynte om 1-2 eller 3 år. Nå vil det ikke være så smart å søke om penger til et prosjekt som starter opp om tre år i år, da tilskuddet du får beregnes utifra 2019-satser ikke 2021 eller 2022-satser, peker Berg på.

— Regjeringen har jo ønsket at prosjektene vi søker om skal være mer ferdige, legger han til.

Ås-direktøren sier at flere nok vil gjøre som man gjør i Ås. Bruke av penger man har på bok til å planlegge prosjekter, og så søke om tilskudd når prosjektet er klart til å realiseres.

— Man må bare gi den nye ordningen tid, så går dette seg til, sier Berg.

Det er bekymringsfullt at det ser ut til at man ikke engang klarer å realisere halvparten av de boligene Stortinget har bevilget penger til.

Marit Knutsdatter Strand

Senterpartiet: — Opprettholder kritikk mot regjeringen

Marit Knutsdatter Strand er stortingsrepresentant for Senterpartiet. Hun er bekymret for at samskipnadene fortsatt ikke har det handlingsrommet de trenger for å få bygget så mange studentboliger som Stortinget ønsker seg.

— Det er bekymringsfullt at det ser ut til at man ikke engang klarer å realisere halvparten av de boligene Stortinget har bevilget penger til, sier Strand og fortsetter:

— Jeg tror fortsatt det er endringer som må gjøres både med regelverk og kostnadsrammer. En sjekk med noen av landets samskipnader tyder på det. Selv om regjeringen er i gang med et arbeid her, vil vi poengtere at det er viktig at det blir ryddet opp i forholdene til det beste for studentene.

Nybø er overrasket

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).trekker fram overfor Khrono at økt satsing på studentboliger har vært et ønske fra studentorganisasjonene lenge og hver høst var det oppslag om at tusenvis sto i kø for å få seg en studenthybel.

Derfor er det overraskende at det er få byggeprosjekter klare hos samskipnadene.

Iselin Nybø

— Derfor har regjeringen mer en doblet nivået fra rundt 1000 tilsagn årlig før 2013, og i år har vi penger til å bygge hele 3400 nye studenthybler. Derfor er det overraskende at det er få byggeprosjekter klare hos samskipnadene, sier Nybø til Khrono.

— Vil dere vurdere andre tiltak enn ny utlysning til høsten for å få opp tempoet i byggingen?

— For å få bygget flere studentboliger ble den økonomiske rammen og satsene økt i fjor. Vi har også bestemt at tilskuddene skal prisjusteres årlig. Dette var tiltak som skulle bidra til at studentsamskipnadene skulle få i gang flere byggeprosjekt. Det betyr at jeg mener økonomi ikke være hovedutfordringen. Mitt mål var at vi skulle gi tilsagn til 3400 nye studentboliger i år og jeg vil vurdere en ny utlysningsrunde senere i høst, sier Nybø.

— Hva er årsaken til at samskipnadene ikke får til rehabilitering av gamle boligenheter?

— Mitt hovedmål er å bygge flere studentboliger. I utgangspunktet skal studentsamskipnadene dekke vedlikehold selv med leieinntekter. I dagens forskrift er det også begrensninger til hva vi kan gi støtte til. Nå er forslagene fra arbeidsgruppen som har gjennomgått tilskuddsordningen for studentboliger ute på høring, og etter det vil vi gjøre en vurdering av hele regelverket.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS