Universitetet i Stavanger har søkt EU-midler for å utvikle nye måter å drive høyere utdanning på
EU-midler. Universitet i Stavanger har, gjennom nettverket av innovative universiteter i Europa, søkt om EU-midler for å utvikle en ny undervisningsmodell.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universitetet i Stavanger og dets europeiske partnere vil prøve ut helt nye måter å drive høyere utdanning på, skriver universitetet på sine nettsider.
EU-initiativet «Europeiske universiteter» har lyst ut prosjektmidler som europeiske universiteter kan søke på. Universitetet i Stavanger (UiS) har søkt på disse midlene gjennom Nettverket av innovative universiteter i Europa (ECIU) som universitetet er medlem av.
UiS-rektor, Marit Boyesen, er også visepresident i nettverket.
— Vi ønsker å utvikle en ny måte å tilby undervisning på, sier UiS-rektor Marit Boyesen til Khrono.
Det å få innvilget en søknad fra EU med våre samarbeidspartnere ville løftet oss som universitet.
Marit Boyesen
Utlysningen for 2019 er på 60 millioner euro, og vil bli fordelt på 12 eksperimentelle modeller for å teste ut nye konsepter i høyere utdanning.
Skal bidra til mobilitet
Nettverket kaller konseptet i søknaden for «ECIU University» og tanken er at de involverte skal ta fag og kurs som gir dem hensiktsmessige teoretiske verktøy for å løse utfordringen. Utdanningen gis av ulike ECIU-universiteter og deltakelsen i arbeidet blir registrert i et personlig «kompetanse-pass» som anerkjennes i hele Europa. Kompetansepasset vil kunne fylles på kontinuerlig, i en livslang læringssammenheng, skriver UiS i på sine nettsider.
Boyesen sier at universitetene i nettverket ønsker at prosjektet blant annet skal bidra til godt samarbeid med arbeidslivet.
— Vi har søkt om midler til en pilot for å utvikle dette konseptet. Da ønsker vi å ivareta mange ulike mål. Vi vil ha fokus på utfordringsbasert læring og mobilitet og utvikle samarbeidsmetoder mellom universitetet og arbeidslivet. Kontakten vi og de andre universitetetene har hatt med bedrifter har vært veldig bra og ideen har blir tatt godt imot, sier hun.
— De 11 universitetene som står bak søknaden vil samarbeide om å tilby studenter samme prosjekt. Studentene skal kunne flytte seg mellom de ulike universitetene for å ta forskjellige emner. Etterhvert vil de bygge opp en kompetanse og få godkjent kompetansepasset, sier hun.
— Tror du det er sannsynlig at søknaden deres blir godkjent?
— Det ligger en lang prosess bak søknaden. Vi vet at det er flere som søker om disse midlene enn de som får støtte, så vi vet jo aldri, men utifra den dialogen vi har hatt til nå, har vi grunnlag til å være litt optimistiske, sier Boyesen.
— Hva vil dette kunne bety for UiS?
— Det vil bety mye. Vi ønsker å ha en innovativ profil og et nært samarbeid med arbeidslivet. Det å få innvilget en søknad fra EU med våre samarbeidspartnere ville løftet oss som universitet. Vi vil også kunne bidra nasjonalt og internasjonalt med å utvikle en ny undervisningsmodell, sier hun.
EU ønsker utdanningsideer
Den europeiske kommisjonen skriver på sine nettsider at målet bak dette initiativet er å «føre en ny generasjon kreative europeere sammen, som vil være i stand til å samarbeide på tvers av språk, grenser og disipliner og ta tak i de store samfunnsmessige utfordringene og kompetanseutfordringene europeere står overfor».
Europarådet har bedt medlemslandene om å komme med flere initiativer som forsterker strategiske partnerskap på tvers av EU, mellom høyere utdanningsinstitusjoner. De har også oppfordret til framveksten av rundt 20 «European Universities», som består av universitetsnettverk i EU. Dette mener de vil gjøre det mulig for studenter å skaffe seg en grad ved å kombinere studier i flere EU-land og bidra til europeiske universiteters konkurransedyktighet.
Universitetet i Stavanger skriver på nettsidene sine at ECIU går inn for å integrere konkrete autentiske samfunnsutfordringer i utdanningene. Disse skal løses i tverrfaglige team og i samarbeid mellom studenter (inkludert etter- og videreutdanning), vitenskapelig ansatte og eksterne partnere fra flere land. Utfordringene kan komme fra omgivelsene eller fra akademia selv, og skal være knyttet til FNs bærekraftsmål.
Samarbeid med partnere som Lyse-konsernet
Planen for ECIU University er utviklet i samarbeid mellom ulike interessenter over hele Europa. Representanter for næringsliv, offentlige organisasjoner, samfunn, akademia og nåværende og framtidige studenter har møtt hverandre for å gi svar på spørsmålet «Hvordan skal framtidens universitet se ut?»
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!