har forsket på forskjeller mellom menn og kvinner

Doktor i fotball: — Man må ta mer hensyn til selvtilliten til kvinnelige spillere enn mannlige

Tidligere toppspiller Line Dverseth Danielsen har forsket på ulikheter mellom menn og kvinner i fotballen.

Norges Guro Pettersen, Ingrid Syrstad Engen og Maren Mjelde fortviler etter 7-0 målet under gruppespillkampen mellom England og Norge under fotball EM for kvinner 2022.
Publisert Sist oppdatert

Europamesterskapet i fotball for kvinner er i gang. I Bodø sitter Line Dverseth Danielsen med en fersk doktorgrad innen ledelse i kvinnefotballen og følger nøye med. Hun har selv spilt toppfotball i 16 år, men etter å ha jobbet som forsker er det litt andre øyner som nå følger med på kampene.

— Tar du den siste kampen til Norge mot England så ser du at de står ganske bra og har grei kontroll. Så får England en billig straffe imot og alt kollapser. Da kan man spørre seg om det er selvtilliten som får seg en knekk? Går rullegardinene ned? Blir de usikker? Stresset? Hvem står fram i sånne kamper, spør Danielsen.

Norge tapte til slutt 8-0. Det største tapet for det norske kvinnelandslaget noensinne. Det største tapet i et EM noen gang. Landslagstrener Martin Sjøgren har fått kritikk på sosiale medier og i pressen for kampledelsen. Fredag kveld tapte så laget 1-0 for Østerrike.

Ledelse i kvinnefotballen er akkurat det Dverseth Danielsen har forsket på. Avhandlingen har fått navnet: «Å lede kvinnelige toppfotballspillere – En studie av trener- og lederroller i et profesjonsperspektiv»

Line Dverseth Danielsen fra Nord universitet har forsker på ledelse av kvinnelige fotballspillere.

David Beckham som kulturell arkitekt

Da hun så på England utspille Norge tenkte hun på en del av forskingen hun ønsker å jobbe videre med: Kulturelle arkitekter, som nettopp handler om hvem som står frem i kampene, på trening og utenfor banen.

— I sånne kamper trenger kvinnene kulturelle arkitekter som tar litt ekstra tak i situasjonen. Det er viktig for både laget og trenerteamet i sånne situasjoner, forklarer hun.

Så hva er en kulturell arkitekt? Da viser hun til Englands tidligere landslagstrener for herrer, Sven-Gøran Eriksson.

— Han trakk frem David Beckham som sin kulturelle arkitekt. Det er en med innflytelse gjennom god relasjon til treneren og påvirkning på laget. De har respekt og skaper god atmosfære i laget. Kort oppsummert er det en person som skaper god lagkultur og er trenerens påvirkning inn til spillerne.

Kort oppsummert er det en person som skaper god lagkultur og er trenerens påvirkning inn til spillerne

Line Dverseth Danielsen

Dverseth Danielsen understreker at hun ikke kjenner god nok til hvordan den norske spillergruppen er, og om de har en kulturell arkitekt eller ikke. Hun er uansett overbevist om at det er mulig å forske videre på kulturelle arkitekter i fotballen. I arbeidet med doktorgraden sendte hun ut 298 spørreskjema til kvinnelige spillere i de tre øverste divisjonene i Norge og intervjuet topptrenere.

— Det er masse som hadde vært intressant å følge opp videre. Her har du kulturell arkitekt fra et trenerperspektiv, det kunne vært intressant å tatt videre til et spillerperspektiv.

Dverseth Danielsen pirker litt i overflaten på forskningen for oss. Og trekker frem at hun blant annet frem at trenere bør benytte en lederstil og adferd tilpasset spillernes kjønn, bakgrunn, psykologiske karakteristikker og trenerpreferanser.

— Man må ta mer hensyn til selvtilliten til kvinnelige spillere enn mannlige.

Med andre ord må en trener tenke mer gjennom hvordan personen gir konstruktiv tilbakemelding til kvinner.

— Det er en del undersøkelser på det fra før på andre områder, men det er greit å få det påpekt av trenere. Jeg tror det er nyttig for trenere som kommer fra herrefotballen og ta mer hensyn til hvordan de kommuniserer om de går til kvinnefotballen.

Et annet funn er at samhold og trivsel er viktig for fotballspillere. For kvinner ser det ut til å være enda viktigere enn for menn.

— Det tyder på at det i kvinnefotball er viktig for trenere og ledere og bygge en god kultur. Spillere som trives sammen, har troen på hverandre og tillit til hverandre får gode resultater. Det er et viktig tiltak for en prestasjonskultur.

Fikk aldri et nei

Dverseth Danielsen har spilt 16 år på toppnivå i Norge. For Grand Bodø og Medkila. I 2006 og årene før spilte hun også aldersbestemte landskamper sammen med nåværende landslagskaptein Maren Mjelde. Hun er fortsatt en del av fotballmiljøet til Grand Bodø, men har siden 2015 vært ansatt ved Nord universitet, som stipendiat, seksjonsleder og nå faggruppeleder.

— Det har vært kjempe spennende å jobbe med doktorgrad ved siden av. Jeg har drevet med fotball hele livet. Det er det som er hjertet mitt nærmest, så det har vært spennende å få fortsette med det.

Hun håper det blir muligheter for mer forskning på kvinnefotball i fremtiden.

— Det er lite forsking på kvinnefotballen sammenlignet med herrefotballen, derfor syns jeg det var utrolig spennende å kunne gjøre det. Jeg håper at det jeg har funnet ut kan være med å utvikle kvinnefotballene i større grad, sier hun.

— Når det er så lite forskning. Var det lett å få folk til å stille opp?

— Det tror jeg helt klart. Jeg fikk ikke et eneste nei fra topptrenere i kvinnefotballen. De ønsker nok også å finne mer ut av ting som kan forskes på.

— Hva tror du om Norge i EM da?

— Det blir spennende. Jeg håper de har brukt dagene til å legge fra seg skuffelsen mot England og slår Østerrike.

Powered by Labrador CMS