Alle vil ha Politihøgskolen
Et stort antall interessenter ønsker at Politihøgskolen skal plasseres akkurat hos seg. Men å flytte Politihøgskolen ut av Oslo er et høyrisikoprosjekt, mener rektor ved Politihøgskolen Nina Skarpenes.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi får jo bare takke. Et stort antall kommuner og regioner er opptatt av at Politihøgskolen skal plasseres akkurat hos seg. Men det er noen utfordringer med dette.
Regjeringen har besluttet å utrede en utflytting av Politihøgskolen fra Oslo, som en del av en større plan for å styre statlige arbeidsplasser ut til distriktene. Det kom overraskende på mange, inkludert meg og hele høgskolen. Men vi skal melde oss på!
Politiutdanningen har alltid hatt sitt hovedsete i hovedstaden. Fra 1920 som Statens politiskole, plassert der vi er nå, på Majorstua. Bodø ble etablert i 1997 for å sikre rekruttering fra nord. Deretter ble det etablert bachelorutdanning i Kongsvinger i 2009 og i Stavern i 2010, da det ble besluttet å øke antall studenter for å nå måltallet om 2 tjenestepersoner pr. 1000 innbyggere i 2020.
Politihøgskolen er altså allerede solid på plass utenfor Oslo. Vi rekrutterer kvinner og menn fra hele landet, og er opptatt av at det skal fortsette. Vi tar hele Norge i bruk ved at vi til enhver tid har over 700 studenter i praksis i alle politidistrikter. Distriktsprofilen burde være svært tydelig.
Men: Nærheten til, og det betydelige faglige samarbeidet med, Norges største politidistrikt, Oslo, er svært viktig. Befolknings- og kriminalitetsutviklingen i Oslo påvirker hele landet og er førende for fagutvikling og utdanning. Det samme gjelder nærheten til sentrale myndigheter, og ikke minst nasjonale bistandsressurser og enheter som Kripos, Økokrim og Politiets utlendingsenhet.
Alt dette kan sette politi-
utdanningen og faglig utvikling av politiet tilbake - og det i en svært krevende tid for politietaten.
Nina Skarpenes
Når vi ønsker å forbli i Oslo, eller Osloområdet, er det også flere andre årsaker til dette. Som for mange andre virksomheter handler det om risikoen for å rive ned sterke fagmiljøer som er bygget opp over mange år, og den usikkerheten som skapes blant ansatte. Politiforskningsmiljøet er lite. Ved Politihøgskolen har vi gjennom de siste 20 år bygget opp kanskje det fremste fagmiljøet i Norden. Jeg er alvorlig bekymret for at også dette settes i spill dersom høgskolen flyttes ut av Oslo.
Alt dette kan sette politiutdanningen og faglig utvikling av politiet tilbake - og det i en svært krevende tid for politietaten, hvor høgskolen har en sentral rolle for at reform og utvikling skal lykkes.
I en tidligere utredning i 2011 konkluderte Politihøgskolen at vi ønsket en ny fremtidig høgskole i Oslo, som en felles løsning for politiutdanningen. Nå er det en ny situasjon.
Vi er opptatt av at hovedsetet for politiutdanningen forblir i Oslo eller i nærområdet rundt. Enten der vi nå er, eller med ny plassering og nye lokaler. Hvis det siste blir tilfelle, er det smart å sørge for at bygg og områder har kapasitet og de nødvendige mulige løsningene, også med tanke på fremtiden. Dette er viktig, selv om fremtidige studenttall nå er til behandling i departementet.
En reduksjon av antallet i årlig opptak vil berøre ett eller flere av dagens studiesteder. Samtidig har økt antall utdannede bachelorstudenter og nærpolitireformen medført økt etterspørsel etter våre etter- og videreutdanninger. Opparbeidet kapasitet er verdifull, og dette kan vi bygge videre på, også på studiestedene utenfor hovedstaden.
Politihøgskolen ut av Oslo er forbundet med høy risiko. Og neppe god distriktspolitikk.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!