— Jeg har undersøkt om det er mulighet for å kunne gi tilleggspoeng også ved opptaket denne sommeren, men dessverre er det ikke mulig innenfor dagens lovverk, sier statsråd Torbjørn Røe Isaksen.

Kan bli guttepoeng i 2018

Menn som søker veterinær- og dyrepleieutdanning har fått ekstrapoeng i 13 år, men ved årets opptak er det ikke lov. Fra 2018 kan det likevel bli lov igjen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste 14 årene har menn som har søkt seg til veterinær- og dyrepleierutdanning ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU) fått to tilleggspoeng på grunn av lav søkning av menn til studiet. Ordningen har vært godkjent av Kunnskapsdepartementet.

Les også: Fekk lov til å bryte kvoteringslov i 13 år

Men ifølge en pressemelding fra departementet er det slutt på ordningen fra og med årets opptak, som har søknadsfrist 15. april.

— Jeg har undersøkt om det er mulighet for å kunne gi tilleggspoeng også ved opptaket denne sommeren, men dessverre er det ikke mulig innenfor gjeldende regelverk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Ifølge dagens lov er det ikke tillatt med positiv særbehandling av menn. 

Vi setter i gang utredning nå for å finne ut om det skal gis tilleggspoeng til menn ved opptak til utdanninger med svært skjev kjønnsbalanse fra opptaket sommeren 2018.

Torbjørn Røe Isaksen

Nytt lovforslag

Men dersom regjeringens forslag til ny likestillings- og diskrimineringslov blir vedtatt, kan det allerede fra neste år bli lov å gi positiv særbehandling til både kvinner og menn. 

Der foreslår regjeringen en kjønnsnøytral bestemmelse om positiv særbehandling. 

Dette innebærer at det kan være adgang til å gi tilleggspoeng for både kvinner og menn på enkelte studier, hvis tilleggspoeng er et egnet virkemiddel for å fremme likestilling, og de øvrige kravene i diskrimineringslovgivningen er oppfylt, heter det i meldingen fra Kunnskapsdepartementet som ble sendt ut mandag. 

Utredning om tilleggspoeng

Regjeringen vil også følge opp Stortingets anmodning om å utrede tilleggspoeng til det underrepresenterte kjønn.

— Vi setter i gang en slik utredning nå for å finne ut om det skal gis tilleggspoeng til menn ved opptak til utdanninger med svært skjev kjønnsbalanse fra opptaket sommeren 2018. Da vil vi igjen vurdere veterinær- og dyrepleierutdanningen, sier Røe Isaksen i pressemeldingen.

Psykologi ønsker kvotering

Universitetene i Oslo og Bergen har tidligere søkt om å få kvotere inn menn på psykologstudiet, der mer enn 70 prosent av nye studenter de siste årene har vært kvinner. Men Kunnskapsdepartementet har sagt nei. Likestillingsloven hadde som hovedmål å bedre kvinners stilling da den kom i 1978, og tillater bare positiv særbehandling av menn i noen få tilfeller. 

Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus har tidligere uttalt til Khrono at han er positiv til kvotering på enkelte studier med skjev kjønnsbalanse. 

Les også: Flere vurderer guttekvotering

— Jeg mener at kvotering absolutt kan være et legitimt virkemiddel. I hvert enkelt tilfelle, på hvert enkelt studie, bør vi spørre oss om den store kjønnsskjevheten er et samfunnsproblem, sier Rice, og legger til: 

— Det er mye forskning og kunnskap som viser at mangfold og mest mulig jevn kjønnsfordeling er et pluss, sier han. 

Ved videreutdanningen for å bli helsesøster ved HiOA er det én enslig mann, til tross for at HiOA har gjort et forsøk med hele fem ekstra guttepoeng for å komme inn.

Les også: Chhura skal bli helsesøster

— Loven åpner i dag ikke for positiv særbehandling av menn, unntatt i yrker og utdanningen som handler om barn. I den nye loven åpner vi for det i yrker og utdanninger som er kvinnedominerte, sa barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til NRK da hun la fram forslag til ny likestillingslov i forrige uke.

Må vurderes av Kunnskapsdepartementet

Horne presiserer at loven ikke tar for seg psykologiutdanning spesifikt, men at hvert enkelt tilfelle må vurderes av Kunnskapsdepartementet. 

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB, sier de vil søke om dette for flere studier.

— Vi har snakket om det på medisin-, odontologi- og tannpleiestudiet. Også for studiet i rettsvitenskap har det vært antydet, sier hun til NRK, ifølge På Høyden

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS