Universitetet i Agder har mottatt flere penisbilder på snapchat
Grove bilder. Flere brukere av Universitetet i Agders (UiA) offisielle snapchat-konto har opplevd å få tilsendt penisbilder fra ukjente avsendere. — Ingen grunn til å tro at dette er spesifikt rettet mot UiA, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Øivind Moen Eskedal.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
På Universitetet i Agder (UiA) har engasjerte studenter og ansatte den siste tiden kunne benyttet seg av en offisiell snapchat-konto, hvor de kan dele historier om aktiviteter og livet på universitetet.
Jeg forstår ikke hva som står bak, hvilken driv disse folkene har, som sender slike bilder til en offisiell konto.
Ingrid Dihle
Kontoen, som har i underkant av 4000 følgere, har den siste tiden mottatt flere penisbilder, eksplisitte bilder og seksuelle forespørsler.
Det var Agderposten som først omtalte saken (bak betalingsmur).
— Vi vet ingenting om avsender, men har ingen grunn til å tro at det er studenter ved Universitetet i Agder, sier fungerende kommunikasjonsdirektør og fagansvarlig for digitale kanaler, Øivind Moen Eskedal til Khrono.
Både norske og utenlandske kontorer sender bilder
Det var universitetet som i utgangspunktet ga studenter ansvaret for å fylle snapchat-kontoen med innhold. Etterhvert har kontoen blitt delt mellom flere og flere studenter, som bruker den til å spre informasjon om studielivet til kontoens følgere.
Ulempen er at studenter og ansatte som logger seg på kontoen, risikerer å møtes med upassende bilder.
En av disse er Ingrid Dihle, som nylig fullførte en mastergrad ved UiA, samtidig som hun var ansatt ved universitets kommunikasjonsavdeling.
– Jeg har fått masse dickpics og veldig mye skitne meldinger fra en masse rare kontoer som følger UiA. Jeg aner ikke hvem disse menneskene er, om det er studenter på UiA eller noen andre tullinger, sier Dihle til Agderposten.
Hun legger til at hun ikke føler seg krenket, siden bildene var sendt til UiAs offisielle snapchat-konto, og ikke hennes private.
— Jeg forstår ikke hva som står bak, hvilken driv disse folkene har, som sender slike bilder til en offisiell konto, fortsetter Dihle.
Hun sier kontoene som sender de drøye bildene har både norske og utenlandske navn. Hun anslår at kontoen mottar mellom to og fire drøye bilder i døgnet.
— Ikke spesifikt mot UiA
— Hensikten med å låne ut kontoen var blant annet å vise hvordan det er å være student ved UiA, og promotere aktiviteter på universitetet, sier Eskedal.
Siden saken først fikk medieomtale har han vært i kontakt med flere av studentene som har lånt kontoen.
— Noen sier de ikke har mottatt noe, andre sier de har mottatt en del, utdyper Eskedal, og fortsetter:
— Vi mistenker bildene kommer fra folk utenfor universitetet. Vi har jo synliggjort denne kontoen, så den ligger tilgjengelig for folk ute.
VG har vært i kontakt med flere andre universiteter. De fleste oppgir at de ikke har tilsvarende snapchat-kontorer. Bare Universitetet i Sørøst-Norge oppgir at de har en tilsvarende konto, men at de ikke har hatt slike problemer.
Eskedal tror ikke bildedelingen er spesifikt rettet mot UiA.
— Det skjer nok først og fremst fordi vi har en sånn profil på snapchat. Jeg tror mange som har sånne offentlige kontoer mottar det samme som oss.
Tale Maria Krohn Engvik (39), bedre kjent som «Helsesista» på Snapchat, bekrefter overfor VG at også hun har opplevd å få tilsendt penisbilder.
— Folk må gjerne kose med seg selv, så lenge man ikke deler det med andre som ikke har samtykket. Er det noen man kjenner, kan man først si tydelig fra. Og har du gjort noe du angrer på; vær smart å be skikkelig om unnskyldning, sier hun.
Engviks konto er av landets mest populære, med 190.000 følgere.
Har rapportert mellom tre og fem kontoer
UiA har vært aktiv i debatten om seksuell trakassering på høgskolene og universitetene.
Blant annet tok de initiativ til en felles kartlegging av seksuell trakasserig i hele UH-sektoren, i samarbeid med Universitetet i Oslo og Kunsthøgskolen i Oslo.
Videre har UiA gått sammen med Universitetet i Stavanger og Høgskulen på Vestlandet for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering av studenter i praksis.
— Tror du det er noen sammenheng mellom UiAs profil i denne debatten og bildene som sendes til denne kontoen?
— Nei, vi har ikke noen grunn til å tro det, sier Eskedal.
Han sier videre at studentene bruker snapchat-kontoen for å nå ut til andre studenter om positive ting. Derfor er det spesielt synd at de kan oppleve å finne upassende bilder på kontoen.
— Vi synes det verste er at de flinke og engasjerte studentene, som bare vil gjøre noe fint for andre, opplever dette. Vi vil ikke at de ansatte skal oppleve det heller, men det er ekstra trist at det skjer med studentene.
Eskedal legger til at de i første omgang ønsker å kartlegge omfanget av de drøye bildene og videoene.
De informerer også studentene som benytter seg av kontoen om å de kan oppleve å motta upassende innhold. Videre ber de dem notere brukernavnet på avsender.
— Så langt har vi blokkert og rapportert fem brukere. Problemet er at folk bare kan lage nye brukere, men vi gjør det vi kan for å minimere omfanget, avslutter Eskedal.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!