lønn
Dette er den nye lønnen til topplederne
Ingen får ekstra lønn for gode resultater.
Rundt 230 av lederne i staten er omfattet av statens lederlønnssystem (SLS). Dette er en ordning som ble opprettet blant annet for å dekke lønnsgapet mellom ledere i privat og statlig sektor. Stillingene er tatt ut av hovedtariffavtalen i staten. Det er meningen at lønnen skal henge tett sammen med oppnådde resultater. Men i år er det ingen som får mer penger for gode resultater.
Ved universitetene og høgskolene er de fire som er omfattet av ordningen, nemlig rektorene ved NTNU og Norges Handelshøgskole, samt universitetsdirektørene ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen. I tillegg kommer direktøren for direktoratet HK-dir.
Departementet ba ikke om innspill
Det er Kunnskapsdepartementet som fastsetter lønnen til «sine» ledere. Vanligvis ber departementet først om innspill fra styrene om hva de skal gi i lønn.
Men det har de ikke gjort i år. De gitt alle lønnsøkning på omtrent 3,7 prosent. I brev til de aktuelle institusjonene i oktober skriver departementet:
«Regjeringen har understreket at statlige toppledere ikke kan ha vedvarende høyere lønnsutvikling enn frontfagsrammen og at departementene må sørge for at gjennomsnittslønnen på SLS ikke øker mer enn frontfagsrammen. Departementet har av den grunn ikke innhentet forslag til lønnsjustering fra institusjonene i år slik som tidligere år.»
Kunnskapsdepartementet har fastsatt ny lønn for lederne, som gjelder fra 1. oktober i år og de neste 12 månedene.
Slik er den nye lønnen:
- NTNU-rektor Anne Borg: 1 817 790 kr (en økning på 47 790).
- NHH-rektor Øystein Thøgersen: 1 711 050 kr (økning på 61 050)
- Universitetsdirektør Robert Rastad ved UiB: 1 489 972 kr (økning på 53 162).
- Universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved UiO: 1 677 161 kr (økning på 59 841).
- Direktør Sveinung Skule for Hk-dir (Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse): 1 545 136 kr (økning på 55 130).
Følger frontfagene
Kunnskapsdepartementet opplyser til Khrono at lederne i statens lederlønnsordning de siste årene uansett har fått det samme som frontfagstillegget.
— I år er situasjonen den samme. Vi så det dermed ikke som hensiktsmessig å be om innspill fra institusjonene på måloppnåelse, skriver departementet til Khrono.
Tidligere i år anbefalte et regjeringsoppnevnt utvalg å avvikle lederlønnssystemet i staten, og at lederne overføres til hovedtariffavtalene i staten.
De lokale lønnsforhandlingene i staten er i sluttspurten. Fristen for å bli enige ble utsatt fra 31. oktober til 30. november.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut