studentøkonomi
Demo: Studentene krever mer av en ny regjering
Studentene har lenge krevd at studiestøtten må opp til 1,5 G. I Oslo og i Horten møtte de opp for å markere kravet midt i regjeringsforhandlingene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ti studentorganisasjoner og studentdemokratier krever mer penger til studentene, og ønsker å påvirke regjeringsplattformen som det forhandles om i Hurdal.
Torsdag møtte studenter opp på Campus Vestfold ved Universitetet i Sørøst-Norge, og på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo.
Rundt 50 folk møtte opp på aksjonen i Oslo. Mange studentorganisasjoner, ungdomspartier og fagforeninger var representert.
I oppropet for demonstrasjonene heter det at studentene har krevd økt studiestøtte lenge. I dag får studentene 126.357 kroner utbetalt i lån og stipend fra Lånekassen.
— Nå må politikerne levere. Vi forventer at en ny regjering øker studiestøtta til 1,5 G og binder den til grunnbeløpet. 65 prosent av norske studenter er avhengige av deltidsjobben, og vi jobber langt mer enn studenter i våre naboland. Studiestøtta dekker så vidt leia. I tillegg skal vi ha råd til mat, klær, og alt annet. Gi studentene tid til å studere, understreker studentene.
NSO: — Vanlige studenters tur
Tuva Todnem Lund er leder av Norsk studentorganisasjon (NSO). Hun ønsker at den nye regjeringa tar grep for å bedre studentenes hverdag.
— Forskjellen mellom det å være arbeidstaker og det å være student, er at som student skal du kunne bruke tiden til å studere. I dag har 87 prosent av norske studenter deltidsjobb gjennom året, ved siden av studiet. Samtidig så får en av fire norske studenter økonomisk hjelp hjemmefra. Det skaper forskjeller. Høyere utdanning skal være tilgjengelig for alle - og Torstein (Tvedt Solberg, red.anm.), nå er det vanlige studenters tur, sa Lund under sin appell foran Stortinget.
— Vi kan ikke leve i en virkelighet der norske studenter må velge mellom å gå til tannlegen, å kjøpe en bussbillett eller å være sosial uten å ta opp forbrukslån, sa Lund også.
Lund understreker ovenfor Khrono at de ikke har fått noen signaler fra regjeringsforhandlingene, men at aksjonen startet som et lokalt initiativ. Hun har også trua på at Torstein Tvedt Solberg (Ap), som også var tilstede på aksjonen, kommer til å jobbe for studentenes sak.
Nudler til Hurdal
NSO-leder Lund ga også en symbolsk gave til Tvedt Solberg. Han fikk en nuddelkopp med studentbudsjettet og utviklingen av studiestøtten limt på.
— Er dette et budskap du tar med oppover i partiet, og leverer til partiledelsen som sitter i regjeringsforhandlinger akkurat nå?
— Ja. Denne må, som jeg sa til studentene, sendes med ekspressfart til Hurdal. Jeg er veldig spent på hva utfallet av forhandlingene blir selv, og gleder meg egentlig til å se den regjeringsplattformen som de nå sitter og jobber med. Jeg er ganske optimistisk for at vi kan klare å få til en bedre, mer offensiv politikk for studentene og for hele sektoren, sier Solberg til Khrono.
— Vil du ha 1,5 G studiestøtte?
— Det som er mitt utgangspunkt, og Arbeiderpartiets utgangspunkt i forhandlingene er partiprogrammet. Der står det tydelig at vi ønsker å øke studiestøtten. Vi har ikke bundet oss til noe beløp, men for oss er det viktig å få til en økning, sånn at det blir lettere å være heltidsstudent, sier Solberg.
— Hvorfor ikke binde seg til et beløp, er det ikke enklere å jobbe mot et konkret mål?
— Vi får se hva forhandlingene ender opp med, men vårt utgangspunkt er at man skal øke støtten. Det er nok en større jobb som må gjøres for å innrette studiestøtten bedre.
— Med Arbeiderpartiet får du mer gjennomførbare løfter og ambisjoner om hvor vi vil, avslutter Solberg.
Elevorganisasjonen: — Subsidierte baguetter
Leder av Elevorganisasjonen (EO), Edvard Botterli Udnæs, poengterer under sin appell at mulighetene for utdanning ikke er like for alle.
— Noe av de vi er mest glad i å skryte av, er at ting er gratis i dette landet. Vi er alle enige om at en av nøklene til velferdsstaten er gratis utdanning, og vi er stolte av at uavhengig av dine foreldres lommebok eller stillingsprosenten din på Rema kan du få deg et fagbrev eller høyere utdanning, sa han under sin appell.
— Så kan de bak meg (Stortingspolitikerne red.anm.) her si at det ikke finnes en gratis lunsj mens de selv spiser subsidierte baguetter i Stortingskantina.
Rødt: Ikke bare studiestøtten
— Det er en sammenheng mellom dårlig økonomi og dårlig psykisk helse, og helse generelt. Dette vet vi er noe studenter er opptatt av. Det er en grunn til at det heter «den store depresjonen» i økonomien, og vi vet at studenter har dårlig økonomi, appellerte stortingsrepresentant fra Rødt, Sofie Marhaug, til studentene.
Marhaug mener også det er et politisk ansvar å sørge for at studentene kan betale regningene sine, men man ikke kun kan øke studiestøtten. Hun mener også at boligmarkedet må endres.
— Det er ikke noe poeng i at statlige midler skal gå rett i lommen på boligbaroner, understreker Marhaug.
SV: Mastercard til de fattige
Freddy André Øvstegård fra Sosialistisk Venstreparti (SV) trekker fram regjeringens tiltak for å sikre arbeidsløse og permitterte studenters økonomi under pandemien. Disse studentene fikk ikke dagpenger, men ekstra lån fra Lånekassen.
— Regjeringa har gitt Mastercardet til folk som allerede har lav inntekt. Man kaller det krisehjelp, og det er i hvert fall helt krise, sa Øvstegård under sin tale til demonstrantene.
— Jeg mener at det siste halvannet året har vist at en hel del politikere og partier tenker «det er ikke så nøye med studentene». «Studentene har jo ikke noen forpliktelser eller ansvar for noen, de har foreldre å gå til», tenker de. Men nei, ikke alle studenter har foreldre å gå til, noen studenter er foreldre selv, noen studenter er unge, andre er voksne, mange har økonomiske forpliktelser og ansvar for andre, sa Øvstegård.
Flere politikere og student- og ungdomspolitikere appellerte også under aksjonen.
Støttespillere
(Listen kan bli lengre, oppdatert torsdag 7. oktober klokken 12.30)
- Akademikerne
- Arbeiderpartiets studentlag
- AUF Bergen
- Sosialistiske Studenter
- Grønne Studenter
- Industri Energi Student
- LO-studentene
- Norsk medisinstudentforening
- NTL Ung
- Oslo Sosialistiske Studenter
- Pedagogstudentene
- Rød Ungdom
- SAIH
- Sosialistisk Ungdom
- SVs Studentnettverk
- Tekna Student
- Velferdstinget i Agder
- Velferdstinget i Oslo og Akershus
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år