Urimelig at private må finansiere tilsyn

Det er urimelig og konkurransevridende at de private høyskolene må finansiere departementets tilsyn med dem selv, skriver leder av Nettverket for private høyskoler og prorektor på BI, Dag Morten Dalen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiden da de private høyskolene kun var et nyttig supplement i norske høyere utdanning er forbi. Nå er alle universiteter og høyskoler – statlige og ikke-statlige – underlagt felles lovgiving og et felles kvalitetstilsyn. Både etableringen av NOKUT i 2003 og en felles lov for universiteter og høyskoler (UH-loven) i 2005 ble applaudert av de private høyskolene.

UH-loven slår fast at universitetenes og høyskolenes virksomhet er å drive forskning og undervisning, og de har alle et krav på seg til å «forvalte tilførte ressurser effektivt og aktivt søke tilføring av eksterne ressurser.» (§1-3) Dette gjelder alle, enten de får tilført ressurser over statsbudsjettet – slik både private og offentlige gjør – eller de kommer i form av skolepenger – slik det gjør i varierende grad for private.

At Kunnskapsdepartementet i 2016 har funnet det påkrevet å etablere en egen avdeling som skal føre tilsyn med at ressursene forvaltes effektivt og ikke brukes på andre formål enn undervisning og forskning er forståelig. Vi ser frem til å samarbeide med departementet, og vil bidra til et effektivt og forutsigbart tilsyn, like effektivt og forutsigbart som jeg er sikker på at departementet tilstreber i sin eieroppfølging av de statlige universiteter og høyskoler.

Statsbudsjettforslaget som ble fremlagt inneholdt en overraskende og høyst original vri for å finansiere den nye avdelingen i Kunnskapsdepartementet. Som for de statlige institusjonene beregnes et forslag til statstilskudd basert på kriterier og indikatorer som på mange områder er felles for alle, men for de private stopper det ikke der.

Regnestykket avsluttes det med å trekke tilbake et beløp som skal finansiere årsverkene i den nye avdelingen som skal før tilsyn med de private. I praksis medfører dette at de private høyskolene i 2017 er foreslått å skulle betale 9 millioner kroner av sine driftsmidler for å finansiere en ny avdeling i Kunnskapsdepartementet.

En slik bruker-finansiering av departementets egne ansatte finner vi urimelig, konkurranse-vridende og i overkant
original.

Dag Morten Dalen

En slik brukerfinansiering av departementets egne ansatte finner vi urimelig, konkurransevridende og i overkant original.

Les også: Private høgskoler reagerer på at de må betale for å bli kontrollert

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS