Ta UiB! Ikke Nordbotten

Jan Martin Nordbotten er en faglig ener samtidig som han er en faglig miljøbygger. Men det betyr ikke at vi behandler han annerledes enn andre, skriv dekan ved universitet i Bergen, Helge K. Dahle.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Høyden, BT og andre medier har i den siste tiden skrevet mye og kritisk om Jan Nordbottens virke ved Universitetet i Bergen.

Aller først: Jan Martin Nordbotten er en framifrå forsker, underviser og formidler som gjør en enestående innsats for Universitetet i Bergen (UiB), matematikken og vitenskapen. Hans seiling, reising og andre aktiviteter på fritiden har han hele tiden vært i dialog om, så fremt det har vært relevant for UiB som arbeidsgiver. Han har fulgt regelverket, utført sine plikter, benyttet seg av sine retter, og har i hele sin tid som UiB forsker, undervist og formidlet med en kvalitet som jeg vil beskrive som eksepsjonell.

Så til saken mer konkret: Jan Martin Nordbotten oppfyller arbeidsplikten sin. Han underviser, veileder, forsker og gjennomfører andre pålagte universitetsoppgaver på en god måte. Han leder en stor og voksende forskningsgruppe ved Matematisk institutt, og skrev søknad om og vant et prestisjefullt Toppforskerprosjekt i Forskningsrådet etter at han i fjor vår forlot Bergen i seilbåten sin. Det er også kort vei tilbake til Bergen med fly fra alle de byene han har besøkt og hatt forskningsopphold i, noe han har benyttet seg av. VISTAs uttalte bekymring for at han ikke bygger fagmiljø i Bergen har vist seg å være basert på misforståelser.

VISTA-professorater er en finansieringsordning som gjør at den som får det, blir frikjøpt fra ordinære oppgaver i en periode. Dette er en annen måte å finansiere det som heter «forskningstermin», altså en periode der en medarbeider skal konsentrere seg om sin faglige utvikling. VISTA-midlene har gitt UiB økonomi til å engasjere en vikar for emneundervisningen Nordbotten ellers ville tatt. Selv har han nyttet tiden godt og effektivt. Det er sterkt ønskelig at våre ansatte i forskningstermin bruker tiden til å etablere internasjonale nettverk. Som regel skjer dette ved at den ansatte er utenlands et år. Noen er ett sted hele tiden, andre besøker flere miljøer dette året. Nordbotten har i sin periode som VISTA-professor hatt forskningsopphold ved en rekke anerkjente forskningsinstitusjoner.

Det uvanlige i Nordbottens tilfelle er bare hans valg av fremkomstmiddel. Det er ikke første gang Nordbotten bruker seilbåt til faglige reiser, og han hadde derfor allerede klarert dette prinsipielt med både institutt- og fakultetsledelse. Dette er nok grunnen til at han ikke følte behov for ny avklaring denne gangen. Da vi ble oppmerksomme på at han planla seilstrekk av lengre varighet enn helger og fridager , ba vi han enten ta ferie eller søke ulønnet permisjon fra sin stilling under slike seilaser siden lange seilstrekk ikke kan sidestilles med hjemmekontor, som kan innvilges i noen tilfeller. Akkurat nå seiler han i Stillehavet med innvilget permisjon fra UiB.

Det uvanlige i Nordbottens tilfelle er bare hans valg av fremkomst-middel.

Helge K. Dahl

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet er svært fornøyd med utbyttet vi har av Nordbotten. Han er en faglig ener samtidig som han er en faglig miljøbygger. Men det betyr ikke at vi behandler han annerledes enn andre. Alle professorer og førsteamanuenser har stor grad av frihet til å beslutte hvordan de utfører jobben sin, men arbeidssted skal selvsagt være avklart med arbeidsgiver.

Denne saken tok en vending der Nordbotten til slutt sa fra seg VISTA-stipendet. Hovedgrunnen til dette er at UiB ikke har vært tydelig nok på hvilke dialoger og arbeidsplaner vi har laget sammen med Nordbotten. Det er UiB som er arbeidsgiver for Nordbotten og har ansvaret for oppfølgingen av kontrakten med VISTA.  Vi burde kanskje vært mer åpne på at vitenskapen kan forekomme både ved og utenfor kontorene ved UiB.

For ordens skyld: Jeg var formelt veileder for Jan Nordbotten på hans Ph.D arbeid. Derfor har jeg valgt å la prodekan Jarl Giske håndtere forholdet mellom Det Norske Videnskaps-Akademi og fakultetet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS