Siviløkonomutdanningen ut av HIOA?
Rektor har oppfordret til å satse på kjerneutdanningene ved HiOA. Bør hun da kvitte seg med siviløkonomiutdanningen, spør professor Øystein Strøm.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Strukturen i høyere utdanning er i omforming med krav til kvalitet og til en ny vurdering av institusjonsgrenser. Ingen institusjoner er unntatt hører vi fra statsråden. Ved HIOA må den økonomisk-administrative (ØA) utdanningen vurdere sin institusjonstilknytning. Er vi tjent med å fortsette i HIOA eller bør vi se oss om etter andre partnere?
Det mest nærliggende for ØA er å se seg om etter samarbeidspartnere innenfor de økonomisk-administrative fagmiljøene i Norge og Skandinavia, slik som Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, BI, UiO og Copenhagen Business School. En ønskesituasjon ville vært om NHH i Bergen tok et initiativ for å samle de største statlige siviløkonomutdanningene under en felles paraply og hvor ØA deltar.
NHH er en naturlig sentral aktør fordi det er det ledende miljøet i utdanningen av siviløkonomer i Norge. For ØA er det sterke faglige grunner for å utvide det samarbeidet som allerede er. Vi samarbeider med NHH gjennom samordning av studieforløp i Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning (NRØA). NRØA er sektorovergripende og har som oppgave å samordne og styrke høyere utdanning og forskning innenfor økonomisk-administrativ utdanning.
ØA sin fagplan ligger tett opp til det hovedsporet NHH har valgt. Personer ved ØA har også et biveilederansvar for doktorgradsstudenter ved NHH, vi har samarbeid på forskningsprosjekter, vi deltar sammen i den nasjonale forskerskolen i bedriftsøkonomi, og personer hos oss har bistilling ved NHH. ØA bruker gjerne sensorer fra NHH og omvendt. På det personlige plan er det mange sterke bånd. Samarbeid innenfor forskning og utdanning har vi selvsagt også med andre, og slike samarbeid kan utvikles videre.
ØA har i dag både bachelor- og master-utdanning, slik at HIOA for tiden utdanner siviløkonomer. Masterstudiet vårt har vært en stor suksess, med stigende krav for å komme inn og med svært høy gjennomføringsprosent. Forskningsaktiviteten ved ØA er høy, sammenlignet med andre økonomisk-administrative utdanninger, og tallet på publiseringer i anerkjente internasjonale tidsskrifter er stigende. En god andel av våre masterstudenter ville også kunne fått opptak ved NHH, om de hadde ønsket.
Er vi tjent med å fortsette under HiOA eller bør vi se oss om etter andre
partnere?
Øystein Strøm
Hvorfor skille seg fra HIOA? En viktig grunn er at ØA i hovedsak utdanner kandidater for private bedrifter, mens HIOA for øvrig utdanner for det offentlige i det vesentligste. Ingeniørutdanningen er vel det det ene unntaket som bekrefter regelen. Det betyr at vi henvender oss til vidt forskjellige aktører og har annerledes krav til profilering og måte å henvende oss til potensielle arbeidsgivere for våre studenter og samarbeidspartnere for forskning og oppdragsvirksomhet.
Et exodus fra HIOA er kanskje ikke så smertefullt for HIOA heller. I et nylig intervju i Khrono uttaler rektor Toverud Jensen at høyskolen bør konsentrere seg mer om «kjerneutdanningene innenfor profesjonsfagene» som er lærerutdanningen, helsefagene og ingeniørutdanningene. Her ligger det faktisk en oppfordring om å tenke seg nye tilhørigheter for utdanningene som ikke tilhører de såkalte kjerneutdanningene. Det innebærer videre at HIOA ikke blir en større, men en mindre institusjon organisert rundt kjerneutdanningene. På denne bakgrunn kan det se ut til at de løse tanker jeg har satt frem ovenfor er relevante i debatten.
Få også med deg: Siviløkonomutdanningen ved HiOA
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!