Haugstad må ta ansvar
Leder av Norsk studentorganisasjon, Mats Johansen Beldo, mener at dagens lovverk er full av mangler og at Langeland-saken demonstrerer dette.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Statssekretær Bjørn Haugstad mener at studentenes læringsmiljø er ivaretatt gjennom Universitets- og høgskoleloven § 4-3. Dagens lovverk er full av mangler. Den siste tidens sak om seksuell trakassering i akademia demonstrert nettopp dette.
Les også:
- Haugstad: Seksuell trakassering er uakseptabelt
- Beldo: Studenter skal ikke måtte tåle å bli seksuelt trakassert
Regjeringen sammen med institusjonene gjør ikke nok for å sikre studentene et godt læringsmiljø og det er for vanskelig for studentene å melde ifra om krenkelser. De vage formuleringene i lovverket gir ikke en klar definisjon av begrepet «læringsmiljø», og «trakassering» nevnes overhode ikke. Disse uklarhetene gir rom for lokal tolkning, praktisering og prioritering. Dette fører til variasjoner og tilfeldigheter i studentenes læringsmiljø, og herunder vern mot for eksempel seksuell trakassering. Derfor må loven konkretiseres.
En ting er at loven må være klar, men de med ansvar, altså rektorene ved høgskolene og universitetene, må også vise sitt engasjement og kultur for å forbedre studentenes læringsmiljø. Deres fravær i diskusjonen viser at de ikke tar sin del av ansvaret. Det er nettopp derfor vi trenger et lovverk som krever at de tar studentenes læringsmiljø på alvor.
Vi må jobbe frem en kultur som forhindrer tilfeller av trakassering, samtidig må dagens lovbestemmelser videreutvikles for å motvirke dette. Det ene utelukker ikke det andre, men begge deler er viktige momenter for å få et fullverdig læringsmiljø for studentene.
Haugstad trekker frem at loven tilsvarer de generelle kravene arbeidsmiljøloven har til de ansatte, og at Arbeidstilsynet under sine tilsynsrunder har ansvar for å se til at kravene overholdes. Våren 2016 var NSO i kontakt med Arbeidstilsynet for å finne ut hvordan de følger opp dette. Tilbakemeldingen viser at det er gjennomført få eller ingen tilsyn som har sett på studentenes læringsmiljø. Videre kom det frem at studentrepresentanter ikke har vært tilstede under tilsynsrundene!
Institusjonene må ha et klarere regelverk å forholde seg til. Styringsmaktene må på sin side stille krav til at institusjonene skal ha interne retningslinjer som sikrer rett til vern, samt mekanismer for håndtering av mobbing, trakassering og annen utilbørlig opptreden inntreffer.
Haugstad kan ikke skyve institusjonene foran seg når det gjelder læringsmiljø. Statssekretæren må tørre å erkjenne sitt ansvar, og sørge for studentenes vern gjennom et styrket lovverk.
(Innlegget er først publisert i Dagbladet og gjengitt med tillatelse fra artikkelforfatteren).
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!