Nytt senter skal sikre Norges IKT-kompetanse
HiOAs utdanningskraft og Simulas forskningskvalitet vil sammen besvare en av Osloregionens store arbeidskraftsutfordringer og skape et sterkere kunnskapsgrunnlag for Osloregionen, skriver rektor Curt Rice og Simula-leder Aslak Tveito.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Norge digitaliseres; både det offentlige og de private ser at prosesser og tjenester må finne en digital form og den digitale forståelsen må økes hos langt flere arbeidstakere enn tidligere. Arbeidet har kommet langt i noen felt, men på andre områder går utviklingen tregt.
Overalt ser vi nå en stor etterspørsel etter mer kompetanse om digitalisering og bruk av IKT. Dette må løses igjennom slagkraftige initiativ som kobler sammen de beste miljøene i Norge til felles innsats. Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Simulas nye Senter for digitalisering er et slikt initiativ.
Over de siste 40 årene har Norge bygget opp en formidabel utdanningsmaskin innen IKT-fag der spesielt de gamle universitetene har ledet an. NTNU og Universitetet i Oslo har lenge forsynt hele det norske arbeidslivet med IKT-kompetanse på høyt nivå. Og Universitetet i Bergen har etablert verdensledende forskningsgrupper innen helt sentrale deler av faget; algoritmer og IKT-sikkerhet.
Til tross for den sterke veksten i dette fagfeltet vil altså både industri og offentlig virksomhet ha mer; og spesielt etterspør de toppkandidater innen praktisk bruk av IKT på arbeidsplasser og i tjenester, for å kunne å gjennomføre den digitaliseringsrevolusjonen vi er midt oppe i. HiOA og Simula øker nå forsknings- og utdanningskapasiteten for å dekke nettopp dette behovet.
HiOA har meget sterke tradisjoner innen utdanning av ingeniører innen IKT ved fakultet for teknologi, kunst og design (TKD), mens Simula har flere forskningsgrupper som karakteriseres som «excellent» i Forskningsrådets evalueringer. Det nye senteret skal ha som mål å utdanne fem doktorgradskandidater per år og etablere seg som en excellent forskningsgruppe under ledelse av professor Olav Lysne.
HiOA og Simula skal utvikle et doktorgradstudium tilknyttet senteret og fakultetet TKD, som er ingeniør-orientert. Det innebærer at studentene skal bygge, teste, dokumentere, og videreutvikle programvare – de skal lære om robust programvare, systemer for komplekse anvendelser, utvikling og vedlikehold av digitale infrastrukturer, og om IKT-sikkerhet. Alle doktorgradsoppgaver skal utføres i samarbeid med praksisnære miljøer og, så langt det er mulig, skal alle doktorgradsstudenter gjennomføre forskningsopphold ved et anerkjent utenlandsk universitet.
HiOA kommer til å bli et universitet som har et faglig tungt teknologifakultet som en av hovedpilarene. Hovedstaden har et utmerket Science-universitet, men mangler et teknisk universitet; de fleste store byer har begge deler, og dette initiativet vil bringe Oslo ett skritt nærmere en slik situasjon. Senteret skal samlokaliseres med HiOAs øvrige virksomhet på Bislett i Oslo og målet er å skape tett samarbeid med både resten av miljøet på TKD og ikke minst alle de andre utdanningene ved HiOA hvor digital forståelse blir stadig viktigere.
For Simula gir etableringen tilgang til en sterk strøm av meget dyktige studenter der noen kan veiledes fram til doktorgrad i faget. Videre gir etableringen anledning til å utvide den faglige innretningen til tilgrensende fagområder. HiOAs utdanningskraft og Simulas forskningskvalitet vil sammen besvare en av Osloregionens store arbeidskraftsutfordringer og skape et sterkere kunnskapsgrunnlag for Osloregionen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!