Internasjonalisering er mer enn et plussord

Ingvild Straume argumenterer for betydningen av arbeidet med internasjonalisering for Høgskolen i Oslo og Akershus. Straume er en av mange kandidater til høgskolestyret.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

HiOA skal være internasjonalt ledende på profesjonsutdanninger, sier vi i strategi 2020. Det er en ambisiøs og riktig målsetning for et framtidig arbeidslivsrettet universitet. Men, hva betyr det for oss? Hvordan styrer det utvikling av studier og FoU?

I årets U-Multirank scoret vi høyt på studentmobilitet og mastergrader på engelsk. Dette er viktige indikatorer på at HiOA er på helt riktig vei når det gjelder internasjonalisering i studiene. Jeg mener vi kan strekke oss lengre.

Kan vi starte utviklingen av internasjonale bachelorstudier i samarbeid med våre partnerinstitusjoner i utlandet? Vi har fagområder innenfor eksempel samfunnsfag, internasjonale studier og teknologi som absolutt burde kunne rekruttere flere bachelorstudenter internasjonalt, og som også ville gi våre norske studenter høyere kompetanse i et globalt arbeidsliv. Her kan vi i tillegg til tradisjonelle læringsmetoder, ta i bruk e-læring slik at studentene studerer på tvers av institusjoner og landegrenser.

Hvilke målsetninger burde HiOA ha for innveksling og utveksling av studenter? Vi har i dag en stor portefølje av kurs på engelsk både på bachelor- og masternivå, i tillegg til fem engelskspråklige masterprogrammer. Vi bør satse enda sterkere på markedsføring internasjonalt, for å rekruttere studenter på alle nivåer. I denne sammenhengen må vi også profilere høgskolen både som samarbeidspartner og arbeidsgiver.

Utveksling kan imidlertid skje på mange måter. Jeg var selv så heldig å få delta som foreleser og veileder i Medier og kommunikasjon sitt europeiske intensive program «Youth on the move» i Amsterdam i 2013. Her var studenter fra Norge, Nederland, Tyskland og Tyrkia samlet i to uker for å lære på tvers og lage et online ungdomsmagasin. Lærere, studenter og vi administrative som var med, høstet mange erfaringer i løpet av disse to ukene, og miljøet ved Medier og kommunikasjon viderefører samarbeidet med nye midler fra EU.

Det nye styret må delta aktivt i debatten om inter-nasjonalisering, og ikke minst ta eierskap til tematikken.

Ingvild Straume

HiOA bør legge enda bedre til rette for at flere studenter kan dra på utveksling. Alle vi som har studert i et annet land vet hvilken unik kunnskap og dannelse dette gir en student. Kan vi innføre sterkere insentiver for å ta et semester eller studieår i utlandet? Vi vet at det økonomiske spiller en viktig rolle. Burde HiOA ta initiativ til innføre et eget stipend for utveksling i samarbeid med arbeidslivet i regionen?

Motivasjon er den viktigste faktoren for at studenter skal ta et delstudium i utlandet. Det må derfor skapes flere møtesteder mellom studenter som har vært på utveksling og potensielle utvekslingsstudenter, og ikke minst de mange utenlandske studentene som studerer ved HiOA.

Flere miljøer ved HiOA jobber målrettet med internasjonalisering innenfor forskning og utvikling. NOVAs forskningsprosjekt «Negotiate» om jobbusikkerhet for unge voksne som er finansiert gjennom EUs Horisont 2020-program viser hvor sterkt HiOA kan konkurrere om internasjonale forskningsmidler. Samtidig bidrar HiOA til ny kunnskap som vil kunne påvirke utviklingen i Europa innenfor dette fagområdet.

Internasjonalisering skjer også hjemme i et tett samarbeid med Oslo-regionen, om å rekruttere internasjonal kompetanse til oss. Vi bør også i sterkere grad bruke Oslo-regionens Brüsselkontor, for innpass i EU-systemene. Hvis vi skal lykkes med universitetsambisjonen er vi avhengig av deltakelse i større internasjonale prosjekter og forskningssamarbeid. FoU-administrasjonen ved HiOA må styrkes, for å kunne bistå ledelsen og UF-tilsatte i kampen om internasjonale forskningsmidler.

Neste uke er det styrevalg ved HiOA, der jeg stiller som kandidat til å være TA-representant i styret. Jeg vil jobbe for en sterkere sammenheng mellom utdanning og FoU, også når det gjelder internasjonalisering. Det nye styret må delta aktivt i debatten om internasjonalisering, og ikke minst ta eierskap til tematikken. På den måten kan gode intensjoner om HiOAs plass i Europa og verden bli virkelighet, og mer enn fine ord i strategier.

Lenker:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS