Ingen motsetning mellom god veiledning og anonyme tvilsmeldinger

Debatten om studenter skal kunne være anonyme eller ikke når det melder inn medstudenter for mulig manglende skikkethet fortsetter. Norsk studentorganisasjon svarer på kritikk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et innlegg i Khrono onsdag 13. juli stiller Steinar Olberg seg kritisk til at studenter skal kunne levere inn tvilsmeldinger om medstudenters skikkethet anonymt. Norsk studentorganisasjon (NSO) ønsker å understreke at studenters rettigheter ikke svekkes ved anonym levering av tvilsmeldinger.

Olberg hevder at en slik ordning vil gå på bekostning av veiledning for studenten tvilsmeldingen gjelder. Han gir også inntrykk av at NSO ikke forstår den lange og grundige prosessen rundt skikkethet. NSO er fullstendig klar over hvordan en slik prosess foregår, og mener også at det ikke er noen motsetning mellom anonym levering av tvilsmeldinger og god veiledning.

I sitt innlegg maler Olberg et bilde hvor anonym levering av tvilsmeldinger er en motsetning til en god og grundig prosess før en eventuell sak i skikkehetsnemnda. NSO mener at man helt fint kan få til begge deler.

Når en person leverer en tvilsmelding til skikkethetsansvarlig, så har sistnevnte ansvaret for å vurdere meldingen videre. Personen kan aldri være helt anonym, da skikkethetsansvarlig har mottatt tvilsmeldingen. Dersom det er hold i tvilsmeldingen skal studenten det gjelder bli innkalt til et møte for å kunne diskutere og tale egen sak. I dette første møtet skal studenten få vite innholdet i tvilsmeldingen, men ikke hvem som har varslet. Da får studenten forsvart sin sak, samtidig som personen som leverte kan være anonym.

Videre skal studenten motta veiledning som er spesifikt rettet mot grunnlaget for tvilsmeldingen. Slik får studenten mulighet til å forbedre seg. Dersom dette er tilfelle vil personen fullføre studiet sitt, uten at personen vet hvem som leverte tvilsmeldingen. Det vil dermed ikke oppstå ubehagelige situasjoner. Om studenten ikke forbedrer seg skal institusjonen opprette en sak for skikkethetsnemnda hvor alle sider av saken blir prøvd. Da blir saken en annen. En skikkethetssak er alvorlig for studenten det gjelder, og studenten skal selvsagt få fullt innsyn i sin sak, og dermed få vite hvem som leverte tvilsmeldingen.

Norsk student-organisasjon ønsker å understreke at studenters rettigheter ikke svekkes ved anonym levering av tvilsmeldinger.

Madeleine Sjøbrend og Amund Thomassen

I de tilfellene hvor studenten får veiledning og forbedrer seg er det ikke nødvendig at studenten får vite hvem som leverte meldingen. Med dagens ordning derimot, kan det oppstå ubehag både for varsler og den det varsles om for eksempel hvis de er medstudenter i samme kull, og må forholde seg til hverandre hele resten av studietiden.

Dagens ordning er med på å heve terskelen for å levere inn tvilsmeldinger om medstudenter. Det er forskjell mellom institusjonene, men om man ser på det store bildet leveres det urovekkende få tvilsmeldinger. Det å la studentene få levere tvilsmeldinger uten at studenten det varsles om får vite det før det blir en sak for skikkethetsnemnda er et viktig tiltak for å senke terskelen.

Studenten det gjelder skal selvsagt få god veiledning om det leveres en tvilsmelding, men det er ikke en motsetning til å kunne være anonym frem til det blir et spørsmål om rettssikkerhet i en faktisk skikkethetssak.

(Portrettfoto: NSO/Skjalg Bøhmer Vold)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS