Bibliotekene skifter datasystem

43-år gammelt datasystem byttes ut i bibliotekene: Bibsys erstattes av Alma.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Biblioteket skifter datasystem. Det betyr at fra 26. november til 2. desember (fire arbeidsdager) er det kun lånere med spesielle behov (f.eks. hjemmeeksamen) som kan låne bøker i biblioteket.

Du kan ikke fornye, reservere og bestille bøker og artikler fra andre bibliotek via din Oria-konto fra 13. november til 2. desember. Ta kontakt med biblioteket ved behov. Det gode er: Du kan fortsatt laste ned fulltekstartikler via Oria. Biblioteket er åpent og betjent som vanlig. Biblioteket får et nytt og bedre biblioteksystem som kan gjøre det lettere og mer effektivt å betjene deg i fremtiden!

Det som skjer er det største hamskiftet for norske fagbiblioteker på over 40 år. Det norsk-utviklede Bibsys byttes ut med Alma som er utviklet av det selskapet Ex Libris som er verdensledende innenfor tjenester mot bibliotekene.

Avtalen om utviklingen av det nye biblioteksystemet ble inngått i 2013.  Men diskusjonen om et nytt biblioteksystem har vart mye lengre. Sjøl var jeg med i en gruppe nedsatt av Bibsys i 2007, som konkluderte med at man skulle gå ut med et internasjonalt anbud framfor å flikke på det gamle Bibsys-systemet.

Vår konklusjon var revolusjonerende: Det lar seg ikke gjøre å bytte ut en elefant bit for bit!  Gruppa anbefalte at «BIBSYS’ styre må fatte vedtak om opprettelse av prosjekt for anskaffelse av nytt system. Utskiftingen bør skje så raskt som mulig senest innen medio 2011.» Så raskt skulle det ikke gå. Hovedgrunnen var at det ikke var mulig å kjøpe et «hylleferdig» system uten at det ble et system for gårsdagen. Alma, som nå implementeres er neste generasjons biblioteksystem delvis utviklet for Norge.

43-år gammelt datasystem byttes ut i bibliotekene: Bibsys erstattes av Alma.

Lars Egeland

Bibsys startet i 1972. Det var Det kongelige Videnskabers Selskap og NTH som startet med en PC som en gang i uka ble flyttet mellom de to bibliotekene. Siden den gang er systemet utbygget og blitt et system som omfatter de aller fleste fag og forskningsbibliotek i Norge. Ved innføringen av høgskolereformen i 1994 reiste undervisningsminister Gudmund Hernes rundt til høgskolene og nærmest påla dem å bli med i Bibsys.

Høgskolen i Oslo var blant de mest motstrebende. Daværende bibliotekdirektør Hans Martin Fagerli påpekte at enten måtte man få et klart pålegg om å gå over til Bibsys, ellers så var dette et så stort innkjøp at man måtte sette Bibsys ut på anbud. Høgskolen gikk inn i Bibsys først etter årtusenskiftet som en av de siste høgskolene.

Sjøl om det er skjedd mye utvikling av Bibsys, er systemet som bibliotekarene jobber med, fortsatt et Telnet-basert UNIX-system utviklet før dagens internett og uten noe av den funksjonaliteten som web-systemer har.  På den annen side: Norge er enestående ved at vi har et felles biblioteksystem for hele akademia som gjør det mulig enkelt å se om bøker vi ikke selv har, er inne ved et annet bibliotek.

I slutten av november er det imidlertid slutt med den gamle blåskjermen, som mange bibliotekarer har forbannet.  Allerede blomstrer nostalgien. Skriften på den gamle blåskjermen minner om broderi, og nå broderes og strikkes det blåskjerm-etterligninger i mange bibliotek.

Alma betyr et nytt web-basert grensesnitt, økt grad av spesialisering. Ikke minst erstatter engelske faguttrykk norske begreper. For brukerne vil det ikke være betydelige synlige endringer med det nye systemet, fordi søkesystemet Oria allerede ble innført i fjor. Det innebærer at man med et søk får tilgang til alle typer ressurser enten de er digitale eller trykt på papir.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS