Klimaforskning
Danner global allianse av universiteter for klima
Mener koronautbruddet viser at det er mulig å forene beslutningstakere og forskere også i kampen mot klimaendringene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Med ulike vitenskapelige og myndighetsrelaterte rapporter som demonstrerer hvordan klimaendringene forårsaker mer ekstreme hendelser, er det forståelig at folk er frustrerte over mangel på politikk og lederskap for å takle dette.
Ordene tilhører Matthew England, professor og klimaforsker ved University of New South Wales (UNSW) i Sydney.
Campuser verden over er stengt. Universiteter har flyttet undervisningen til digitale kanaler. Midler og forskning rettes inn mot krisen som er utløst av det nye koronaviruset.
Samtidig retter nå 40 universiteter fra 18 land, på seks kontinenter, blikket mot en annen krise.
Ville ikke utsette
Denne uka lanserte de, etter måneder med arbeid, International Universities Climate Alliance (IUCA), en global allianse av universiteter med hårete mål om å bidra til kunnskapsbaserte beslutninger og press for handling.
De advarer mot å utsette arbeidet med å begrense skadene fra klimaendringene.
— Det er et presserende og pågående behov for å begrense skadene og bedre beslutningstakingen, sier England om hvorfor de ikke har utsatt lanseringen av alliansen i en tid preget av Covid-19.
I en tekst signert av Matthew England og Ian Jacobs, som er rektor ved universitetet, skriver de også at «pandemien har forent beslutningstakere og den globale vitenskapssektoren på en måte vi ikke har sett før. Det viser at det samme kan bli gjort for klimaendringene».
Sammeligner med Covid-19
I teksten, publisert i Times Higher Education, viser de også til at det er blitt gjort sammenligninger mellom Covid-19 og klimaendringene med tanke på virkningen av dem det som kreves for å bekjempe dem.
«Begge er enorme spørsmål som det globale samfunnet står overfor — en med katastrofale følger nå, den andre med katastrofale følger som vil spilles ut saktere og i flere generasjoner», skriver de.
Klimaforebygging og utslippsreduksjoner er blitt motarbeidet i mer enn 40 år, fortsetter de og viser til eksempler på hvordan det investeres i tiltak for å beskytte seg mot konsekvensene.
«Dette er viktig arbeid, men omfanget av tilpasninger blir ubegripelig om ikke sikrer reduksjon av utslippene», skriver de.
Sikter seg inn mot forhandlinger
Ifølge England handler det om å bidra til at beslutningstakere skal «ha bedre tilgang til, og forståelse av, forskningsbasert fakta om konsekvenser av klimaendringene, tilpasning og, aller viktigst, skadebegrensning».
De sikter seg inn ikke bare mot nasjonal politikkutvikling, men også internasjonale forhandlinger.
Så hva betyr det i praksis? Hva skal de faktisk gjøre?
— Den sentrale rollen til alliansen er å kommunisere forskning fra medlemsuniversitetene, ikke å stå for forskningsaktiviteter direkte, sier England til Khrono.
Ideen er ifølge professoren å være vertskap for en forskningsrettet samling i løpet av året og få på plass et felles dokument. Der skal det pekes ut nøkkelområder for forskning og utvikling de mener trenger oppmerksomhet globalt, samt konkrete anbefalinger for handling.
Det overordnede målet er ifølge England å servere forskning, en pålitelig stemme og et akademisk lederskap rundt klimaendringer, for å bidra til fortgang i handling globalt. De skal blant annet «kommunisere, fremme og levere tilgang på evidensbaserte tiltak for å få ned globale karbonutslipp», «dele kunnskap og praksis» og «hjelpe medlemsuniversitetene til å kartlegge og redusere egne karbonavtrykk».
Venter flere i alliansen
I tillegg til det australske universitetet, som står i front for prosjektet, består alliansen av universiteter som Sorbonne Université i Paris, University of Nairobi, University of H0ng Kong, Arizona State University, California Institute of Technology, Nanjing University og University of Edinburgh.
De venter at flere universiteter skal slutte seg til, men professor Matthew England vil ikke gi Khrono noe klart svar på om de har vært i kontakt med norske universiteter om alliansen.
— Tilnærminger og kommunikasjon med mulige medlemmer er ikke noe vi gjør offentlig på et så tidlig stadium for alliansen, sier han.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024