Nær 11 prosent stemte i studentvalg lengst nord
Valg. Moderat liste mistet sitt flertall under studentvalget ved UiT Norges arktiske universitet. Nå kan det bli listesamarbeid.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Studentparlamentet UiT Norges arktiske universitet avholdt sitt valg fra 26. februar til i 6. mars.
10,78 prosent av studentene benyttet sin stemmerett i valget, mot 11,08 prosent i fjor.
19 av parlamentets 25 representanter velges i listevalg, mens de øvrige 6 er forbeholdt egne valg på hovedcampusene utenfor Tromsø, derav 2 representanter fra henholdsvis Alta, Harstad og Narvik.
Glad man ikke har nedgang i oppslutning
— Vi skulle selvsagt ønske at det var langt flere av studentene som stemte, sier sittende leder av Studentparlamentet Daniel Hansen Masvik, men han legger til:
Men vi er fornøyd med at vi ikke har den nedgangen som vi ser flere andre har slitt med i valgoppslutningen.
Daniel Hansen Masvik
— Men vi er fornøyd med at vi ikke har den nedgangen som vi ser flere andre har slitt med i valgoppslutningen.
Les også: Dårlig oppslutning i studentvalg
Masvik sitter som leder av dagens Studentparlament, og representerer Moderat liste. Det nye parlamentet skal konstitueres 9. mai. Der skal de også velge et arbeidsutvalg, samt studentrepresentanter til Universitetsstyret og styret i Samskipnaden.
Studentparlamentet er studentenes øverste demokratiske organ, og alle semesterregistrerte studenter (ved alle campus) har kunnet stemme inn representanter fra valglistene.
Mistet sitt rene flertall
Ved valget mistet Moderat liste sitt rene flertall blant de valgte parlamentsmedlemmene.
Stemmene fordelte seg slik mellom de tre listene som stilte til valg (resultat fra forrige valg i parentes):
- Grønn liste: 19,4 prosent (Ny) – 4 representanter
- Moderat liste: 48,7 prosent (56,39 prosent) – 9 representanter
- Sosialdemokratisk liste: 31,9% (30,95 prosent) – 6 representanter
Leder tar gjenvalg
Martine Tennholm er leder for Moderat liste. Hun forteller at de nå vil innlede samtaler med ed andre listene for å se om man kan samarbeide om å sette sammen et nytt arbeidsutvalg. Hun forteller også at sittende leder fra Moderat liste tar gjenvalg.
— Er det store politiske forskjeller på listene ved UiT?
— Vi er enige om mange ting, men det er også viktige saker som skiller oss. Vi er alle opptatt av døgnåpne bibliotek og treningssentre, og vi ønsker oss et langt mer plastfritt UiT, sier Tennholm, men fortsetter:
— Der vi nok skiller oss mest er at Moderat liste er veldig skeptisk til medlemskapet i Norsk studentorganisasjon (NSO), og vi ønsker å utrede om studentdemokratiet ved UiT bør melde seg ut.
Tennholm mener også at det er en viktig forskjell at Sosialdemokratisk liste har sin forankring i AUF, og De grønne i Miljøpartiet De Grønne, har Moderat liste ingen slik partipolitisk forankring.
— Men vi ser fram til gode samtaler og et godt samarbeid mellom listene og de valgte representantene, legger Tennholm til.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!