adventsprat

Cecilia ble alvorlig syk med dengue­feber — livet stod i fare

Postdoktor og kunstner Cecilia Salinas opplevde noe svært skremmende tidligere i år. Nå er hun frisk og ser fremover mot 2025.

Cecilia Salinas ser fram til å feire jul. På menyen står blant annet argentinske empanadas og kalkun.

Khrono har intervjuet et knippe interessante personer i akademia på e-post om året som snart er over og om året som kommer.

Du kan lese intervjuene fram mot jul.

Cecilia Salinas er kunstner og sosialantropolog, og ansatt ved Sosialantropologisk institutt (SAI) ved Universitetet i Oslo (UiO). De siste fire årene har hun kombinert en kunstnerisk tilnærming i sitt etnografiske arbeid. Hun har gjennom flere ulike feltarbeider studert urfolksgruppene Mbya-Guarani og Mapuche-Chewelche i Argentina. Hun forsker også på bruk av sosiale medier blant nordmenn med minoritetsbakgrunn, særlig deres deltakelse i antirasistisk aktivisme.

FAKTA

Cecilia Salinas

Portrett av Cecilia Salinas.
  • Ansatt som postdoktor ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Er også kunstner.
  • Forsker på  urfolksgruppene Mbya-Guarani og Mapuche-Chewelche i Argentina, samt på bruk av  sosiale medier blant nordmenn med minoritetsbakgrunn.

— Hva er det beste og det verste som har skjedd deg i jobbsammenheng i 2024?

— Det beste var å være gjesteforsker ved Centro Nacional Patagónico i Chubut-provinsen i Patagonia i Argentina, og gjøre feltarbeid. Senteret driver med forskning innen miljøvitenskap, biologi, antropologi, og geologi. Det verste jeg opplevde var å bli alvorlig syk med denguefeber, med fare for livet i noen dager, og at Mapuche-Chewelche urfolk ble drept og satt i fengsel kun fordi de forsvarer sine territorielle rettigheter.

— Hva er det beste og verste som kan skje i 2025?

— Det beste som kan skje er at jeg endelig får fast jobb i det jeg elsker mest, som er forskning, undervisning og formidling. Det verste er å forbli i prekariatet med alt en slik arbeidssituasjon innebærer. 

— Hvordan preger den økonomiske situasjonen i sektoren arbeidshverdagen din?

— Det preger i form av bekymringer. Min postdoktorstilling avsluttes snart, og jeg befinner meg i et arbeidsmarked preget av hard konkurranse, kutt og nedskjæring.

— Hvem i akademia fortjener en julestjerne?

— Palestinakomiteen i Norge, fordi den heltemodig arbeider for å skape den sårt trengte oppmerksomheten om folkemordet i Palestina og de systematiske bruddene på grunnleggende menneskerettighetsprinsipper. De jobber hardt til å bidra til å synliggjøre den langvarige konflikten med okkupasjon, ulovlige bosettinger, restriksjoner på bevegelsesfrihet og tilgang til vann, mat, helse og utdanning. 

— Om du kunne velge helt fritt, hvem vil du ha som den neste statsråden for forskning og høyere utdanning?

Kristi Agerup, som er førsteamanuensis ved OsloMet.

Fire kjappe:

— Fullfør setningen: Om jeg var rektor for en dag, ville jeg …
— … laget et obligatorisk opplysningsseminar om «equity» og mikromekanismene bak «inequity» i akademia. 

— Hva står på julemenyen?
— Argentinske empanadas, ovnstekt kalkun og sitronterte som dessert.

— Hva gleder du deg minst til med julen?
— Forbruksfokus.

 — Hva MÅ være på plass for at det skal bli ekte jul?
— «Bondad» i fellesskapet. Det finnes ikke et tilsvarende ord på norsk, men innehar aspekter som godhet, sjenerøsitet, empati, medfølelse, tålmodighet og ærlighet. Det er rett og slett at å kunne være «høyt under taket» og romme hverandre.

Powered by Labrador CMS