Marcus Irgens vil diskutere Universitetet i Oslos medlemskap i Norsk studentorganisasjon, og foreslår utmelding. Foto: Liberal liste

Vil melde UiO ut av NSO

Medlem i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Marcus Irgens, fremmer forslag om å melde parlamentet ut av Norsk studentorganisasjon. Får vi nok igjen for pengene, spør han.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marcus Irgens, medlem for Liberal liste i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO), foreslår å melde dem ut av Norsk studentorganisasjon (NSO). Parlamentet er medlem av NSO på vegne av de nærmere 30.000 studentene ved universitetet.

Han mener det er fornuftig at parlamentet, med jevne mellomrom, diskuterer medlemskapet i den nasjonale studentorganisasjonen.

— Studentmassen er byttet ut siden forrige gang dette ble diskutert, i 2013.

Saken var også diskutert i 2015, uten at det endrer Irgens' ståsted.

Leder for Studentparlamentet ved UiO, Jens Lægreid, er enig i viktigheten:

— Det er viktig å ta stilling til medlemskapene man har, rutinene man jobber etter, og se om man er organisert på en mest mulig hensiktsmessig måte, sier han.

Det er naturlig og fornuftig å ha et prinsipielt syn på hva vi er medlem av, og hva studentene er tvunget til å være medlem av.

Marcus Irgens

Å påvirke på Stortinget pågår over lengre tid, så organisatorisk har vi langt igjen til å kunne arbeide på samme måte som NSO.

Jens Lægreid

De 31 studentdemokratiene som er medlemmer av NSO er det på vegne av alle studentene ved respektive høgskole eller universitet. Som en konsekvens må alle studentene betale 32 kroner i semesteret til NSO, som en del av semesteravgiften.

At studentenes tillitsvalgte diskuterer utmelding fra NSO er ikke noe nytt. I fjor vår vurderte studentene ved UiT Norges arktiske universitet det samme.

Mye penger

— Det er snakk om mye penger, for UiO sin del nesten 2 millioner i året. Da er det fornuftig å spørre om en får valuta for pengene, eller om det er bedre å bruke dem på andre måter, sier han.

— Mener du at UiO bør melde seg ut?

— Jeg mener i alle fall at vi bør diskutere det. Jeg opplever at vi bruker mye tid på NSO, men man ser lite til dem og de er lite kjent i studentmassen, svarer han, og spør om disse pengene kunne vært disponert på en mer fornuftig måte.

På spørsmål om parlamentsledelsen støtter utmeldelse viser Lægreid til at medlemskap i NSO er vedtatt politikk.

— Vi lar dette være opp til parlamentet og forholder oss til politikken vår. Vi er medlem i NSO, sier han.

Mer progressive på UiO

Irgens påpeker det som heller åpenbart at han ikke er NSOs største fan, og henviser til eksempelvise innlegg i studentavisen Universitas der han ber NSO-leder Mats Johansen Beldo skjerpe seg.

— Men jeg vil ha en prat om hva vi ønsker at NSO skal være for UiO, og snakke om forventninger frem mot landsmøtet, sier han.

Han vil bruke pengene på ting nærmere studentene enn det han mener NSO gjør.

— Vi har ofte mer progressiv politikk både på utdanning og velferd. Vi er i tillegg så privilegerte å være i Oslo og da er det ikke like vanskelig å komme i kontakt med beslutningstakerne, sier Irgens, og legger til:

— Det er naturlig og fornuftig å ha et prinsipielt syn på hva vi er medlem av, og hva studentene er tvunget til å være medlem av.

Ikke umulig

Studentleder Lægreid peker på at geografi ikke er alt når man skal bedrive politisk påvirkning.

(Foto: Ketil Blom Haugstulen)

— Vi er geografisk nær Stortinget og departementet, men når det er sagt har ikke UiO-parlamentet tradisjon for å arbeide på den måten som NSO arbeider, ei heller en stab som kan håndtere den arbeidsmengden NSO legger ned.

— De gjør et utrolig stort arbeid, kontinuerlig og over tid. Å påvirke på Stortinget pågår over lengre tid, så organisatorisk har vi langt igjen til å kunne arbeide på samme måte som NSO, fortsetter han.

— I forlengelsen av det, vil UiO-studentene tape på at parlamentet melder seg ut av NSO?

— Vi taper på å ikke jobbe opp mot Stortinget, men det er ikke det som er spørsmålet. Utmeldelse uten noe alternativt apparat vil man tape på, men det betyr ikke at det ikke går an å organisere seg på en annen måte.

17. november 10:30: Det er lagt til å saken at spørsmålet om medlemskap i NSO også ble diskutert i 2015.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS