Parlamentet ved Høgskolen i Sørøst-Norge valgte fredag å ikke velge ny studentleder. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Lederkandidatene var ikke gode nok på Sørøst

Verken valgkomitéen eller parlamentet ville ha lederkandidatene til Studentdemokratiet i Sørøst-Norge, og står dermed uten leder fra 1. juli. — Vi klarer ikke velge studentleder engang, sier parlamentsmedlem Erland Lønnerød.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På fredagens parlamentsmøte i Studentdemokratiet på Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) skulle det velges nytt arbeidsutvalg.

Valgkomiteen hadde vurdert begge lederkandidatene, Steinar Vikholt og Thomas Dyrland, som utilstrekkelige. Ingen av dem ble heller valgt, og inntil videre står HSN-studentene uten øverste leder fra 1. juli.

— Hva skal man si? Vi klarer ikke velge studentleder engang, sier et oppgitt parlamentsmedlem, Erland Lønnerød, til Khrono, og fortsetter:

— I mine øyne var kandidatene veldig kvalifiserte og har et stort engasjement. Det er synd at parlamentet og valgkomiteen ikke kan anerkjenne det.

I mars ble det stilt mistillit mot arbeidsutvalget, som ble vedtatt mot to av fire. Den femte, Petter Sætre, er sykemeldt og ble dermed ikke vurdert i mars. Forslaget mot ham var oppe igjen i fredagens møte, men ikke behandlet av samme grunn.

Hva skal man si? Vi klarer ikke velge studentleder
engang.

Erland Lønnerød

Mars-møtet ble innledet av at HSN-rektor Petter Aasen kuttet all støtte til det sentrale studentdemokratiet.

Fikk valgt til resten

Resten av arbeidsutvalget ble stort sett valgt etter innstillingen, med unntak av Sandra Michelle Kleven som ble valgt til politisk nestleder da Camilla Rønnevik valgte å trekke kandidaturet sitt.

I tillegg ble Simen Oftedal valgt som organisatorisk nestleder, Thérèse Verheyleweghen som internasjonalt ansvarlig, og Elin Gravningen som velferdsansvarlig.

Veien videre kan verken valgkomitéleder Thuva Marie Holstad Johansen, eller sittende organisatorisk nestleder, Elin Gravningen, si noe om mandag.

Organisatorisk nestleder takket nei

Gravningen ble i parlamentsmøtet foreslått til ledervervet av Vegard Nilsen, ett av medlemmene i valgkomitéen. Elin Gravningen forteller til Khrono at hun etter en tenkepause valgte å ikke godta nominasjonen, og stilte heller til velferdsansvarlig, hvor hun var innstilt. Hun begrunner det delvis med sittende politiske nestleder Petter Sætre sitt innlegg om valgprosessen tidligere fredag.

— Det er trist at Sætre velger å gå så hardt ut og kritisere, uten å ha tatt innover seg informasjon om valget som ble sendt ut. Det var ganske mange i parlamentet som ble opprømt etter Petters innlegg, og jeg tror de aller fleste ønsker å trekke organisasjonen fremover og oppover nå, og fortsetter:

— Jeg har opplevd å bli kritisert offentlig i media, og at mitt navn har havnet hos rektors kontor, uten å vite hva det gjelder eller få mulighet til å redegjøre for spørsmålene det måtte gjelde. Jeg valgte å takke nei til oppfordringen om å stille fordi jeg følte at vi er en organisasjon som desperat forsøker å redde seg fra en vanskelig situasjon. Selv om jeg ønsker organisasjonen vel, og jeg tror jeg i en lederrolle kunne vært en beroligende og krisereduserende, og heller skapende person, så tror jeg at det er negative assosiasjoner tilknyttet mitt navn. Det vi må tenke på er at vi er en ny organisasjon som trenger stabilitet, ro, og mulighet til å sette seg.

Møtte ikke kompetansekrav

Valgkomitéleder Thuva Marie Holstad Johansen forklarer den manglende innstillingen på ny studentleder med kjernekompetansekravene valgkomitéen stilte til kandidatene.

— Vi i valgkomitéen hadde tre overordnede kjernekompetansekrav, og underkategorier som vi satte opp etter en skala. Ingen av lederkandidatene nådde opp til minimumskravene, sier hun.

— Hvilke krav var spesielt viktige?

— Eksempelvis kommunikasjonsferdigheter, organisatoriske evner, samarbeidsevner, åpenhet, ting som vi synes var viktig for at organisasjonen skal fungere, sier Johansen, og forklarer at alle lederkandidatene sendte inn kandidatskjema, gikk gjennom et intervju med en ramme på én time, og ble kjørt gjennom en rekke caser som valgkomitéen syntes var relevante for lederposisjonen.

HSN-ledelsen avventer

I mars-møtet sa HSN-rektor Petter Aasen til parlamentet at ikke kan forvente at høgskolen vil stille opp med mer ressurser til parlamentets arbeid dette studieåret.

— Vi kan ikke fortsette å betale for et parlament som tydelig ikke fungerer. Jeg har ikke vært inne tidligere, men tilbakemeldingene jeg har fått er helt klare, sa Aasen til Khrono da.

Kommunikasjonssjef ved HSN, Per Eirik Lund, sier til Khrono i en tekstmelding mandag at HSN-ledelsen avventer informasjon fra valgkomiteen og har foreløpig ingen kommentar å komme med.

Han bekrefter at beslutningen om at parlamentet får tilbake sine administrative og økonomiske ressurser når ny studentledelse er på plass, fortsatt står.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS