Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener det er åpenbart at HiOA bør delta i March of Science. Foto: BENJAMIN A. WARD

HiOA-rektor Rice går i front i vitenskapsmarsj mot Trump

Rektor Gunnar Bovim vil verken gå i tog eller slutte NTNU til den globale vitenskapsmarsjen 22.april fordi han mener det er politisk aksjonisme. HiOA-rektor Curt Rice gjør stikk motsatt: Han går i front.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«March for Science» inntar nå Norge. Initiativet kommer fra USA, og hovedmarsjen skal gjennomføres i Washington 22. april. Men både i flere byer i USA, Europa, Australia og steder i verden mobiliseres det nå for en marsj samme dag. Ifølge arrangørene i Washington er det allerede varslet vitenskapsmarsjer 287 ulike steder i verden denne lørdagen. 

Marsjen vil ifølge hovedarrangørene i Washington: «…focus on the need to hold our leaders – both in science and in politics – accountable to the highest standards of honesty, fairness, and integrity. The vital role science plays in our democracy must be preserved».

Selv om ikke president Donald Trump er nevnt i grunnlaget for vitenskapsmarsjen er det ingen hemmelighet at man ønsker å ta til motmæle mot den nye presidentens neglisjering av forskning og hans, og han likesinnedes, omgang med «alternative fakta». 

I Oslo er organiseringen av marsjen godt i gang, mens man i Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø ikke har kommet like langt. Noe av årsaken til dette kan ligge i at lederne i høyere utdanningssektor er uenige om i hvilken grad de skal være «politiske» og spille en rolle.

Aksjonisme, mener Bovim

Det er en del av vårt samfunnsoppdrag å si i fra når vi opplever akademia som truet.

Curt Rice

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, sa nylig i et intervju med Khrono at han ikke vil lede et politisk universitet og heller ikke som universitet stå tilsluttet March for Science fordi han mener det er «politisk aksjonisme».

— Jeg synes ikke at universitetet som institusjon skal stille seg i spissen for politisk aksjonisme. Det er ikke en rolle vi skal ta. Det er en balansegang her, og jeg mener at universitetet som sådan ikke må bli veldig politisk. Men jeg er veldig positiv til at ansatte deltar, sa han om March for Science.

(Rektor Gunnar Bovim, NTNU (t.v.) og HiOA-rektor Curt Rice. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Han sa videre at han vanligvis ikke går i demonstrasjonstog, og at det sitter langt inne om han selv også å delta i marsjen.

Skulle bare mangle

Curt Rice, rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) - som sammen med Oslo Universitetssykehus er offisielle deltakere i «March for Science Norway» - sier derimot at HiOAs deltakelse er helt åpenbar:

— Det skulle bare mangle. Det er en del av vårt samfunnsoppdrag å si i fra når vi opplever akademia som truet.

— Hva tenker du om at NTNU-rektor Gunnar Bovim ikke synes at universitetene skal stå i spissen for det han mener er politisk aksjonisme?

— Det er jeg uenig i. Jeg synes at vi må være opptatt av å kunne være et fristed for meningsutvekslinger. Vi har et samfunnsoppdrag i formidling, som for meg handler om å pushe bruk av kunnskap i formingen av samfunnet. Når dette blir utfordret er det vår jobb å si i fra, svarer Rice, og legger til at dette ikke er en kritikk av Bovim:

— Han er en utmerket rektor som mener noe annet enn meg her.

Naturlig å ta stilling til

— Foregår det en oppblomstring av politisk engasjement i akademia?

— Det vi kan takke Trump for er at han har fremprovosert et nivå av engasjement som vi ikke har sett på lenge, sier han og legger til:

— Men ikke bare lar Trump være å bruke vitenskapelige resultater, eller uttaler seg stikk i strid med gjeldende vitenskap, men han skal kutte i finansieringen, han snakker mot vaksiner - han er i periferien, langt utenfor den vanlige diskursen blant forskere. Dét synes jeg det er helt naturlig at en institusjon for høyere utdanning tar stilling til, sier Rice.

Team Stølen er med

På sin facebookprofil søndag morgen skrev rektorteamet Stølen&Mo ved Universitetet i Oslo (UiO) at UiO som institusjon også bør engasjere seg i marsjen, og de annonserer at Team Stølen&Mo vil stille opp.

«Det er ikke ofte Vitenskapen marsjerer, men den 22 april mobiliseres det i gatene over hele verden - og med god grunn. Spredningen av alternative fakta og falske nyheter har de siste månedene satt skillet mellom kunnskap og meninger under sterkt press», skriver de og sier samtidig at de håper å se mange av sine kolleger og studenter i marsjen som starter på Youngstorget i Oslo 22.april.

Ottersen vil ikke kommentere

Avtroppende rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, vil imidlertid ikke si noe som helst om saken til Khrono da han frykter at koblingen til Stølens utsagn vil føre til at han tar side i den pågående valgkampen ved Universitetet i Oslo.

— Jeg vil ikke kommentere noe som blir stående i samme sak som en av rektorkandidatene, da blir jeg koblet til en side med en gang, sier han og legger til:

— Det gjelder spesielle spilleregler når det kommer til rektorvalg.

Ottersen viser heller til sine tidligere utsagn i Khrono om president Trumps politikk.

«Jeg ber våre egne politiske myndigheter ta klar avstand fra den nye presidentordren. Den går imot menneskerettighetene, er ødeleggende for det akademiske fellesskapet og skaper nye fronter i en  verden som så sårt trenger tillit og forståelse over landegrensene.» har Ottersen tidligere skrevet i Khrono, da om president Trumps innreiseforbud fra ulike muslimskdominerte land. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS