Høgskolen i Oslo og Akershus trenger et nytt navn når den etter planen blir universitet. Nå er en liste på seks navneforslag klar.

Seks navn i finalen

Seks forslag til nytt navn for Høgskolen i Oslo og Akershus som universitet går til finalen og skal vurderes og testes videre.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som leder prosessen for å finne et nytt navn til Høgskolen i Oslo og Akershus, dersom høgskolen blir universitet en dag, har foreløpig seks navn på en finaleliste. Følgende seks navn vurderes som de beste:

  • Storbyuniversitetet eller på engelsk Oslo Metropolitan University
  • OsloMet - Storbyuniversitetet, som på engelsk blir OsloMet - Oslo Metropolitan University
  • Aker Universitet (Aker University)
  • Norges profesjonsuniversitet (Norwegian University of Applied Sciences)
  • Universitetet for samfunn og teknologi (Norwegian University of Social Sciences and Technology)
  • Universitetet for velferd og bærekraft (Norwegian University of Social Welfare and Sustainability

Les også: HiOA har 80 nye navn på lista

På navneforumet som høgskoleledelsen har etablert for å jobbe med å finne nytt navn, ble utvalget på seks navn presentert på et møte 29. februar. Utvalget er gjort på bakgrunn av innspill på i alt over 80 navneforslag som er kommet inn så langt i prosessen, og vurderinger av en prosjektgruppe fra Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon, med hjelp av pr-byåret Burson-Marsteller.

To hovedgrupper

Prosjektgruppen vil arbeide for å få fram flere navn for å supplere listen.

Julie Backer

Vi vil undersøke nærmere hvordan Metropolitan
oppfattes internasjonalt, og se om det kanskje er bedre å bruke <<city>> i stedet.

Anne Elin Hvidsten

Forslagene skal nå ut til de ulike enhetene på høgskolen igjen for å høre hva folk mener om forslagene, og dessuten om de har nye forslag som bør føyes til lista. Dette har de frist til 9. mars med å melde tilbake på, og deretter skal navnene testes i ulike målgrupper både nasjonalt og internasjonalt.

På møtet i navneforumet 29. februar kom det fram at det i hovedsak er to grupper navn; de som bygger på HiOAs samfunnsrelevans og andre som bygger på stedet høgskolen befinner seg.

Det er også mange som har foreslått personnavn, blant annet Waitz universitet, siden Grete Waitz var utdannet lærer ved Høgskolen i Oslo og var internasjonalt kjent på grunn av sin løperkarriere. Nansen universitet var også blant navnene på lista.

Ifølge kreativ leder Anne Elin Hvidsten i Burson-Marsteller var det ingen av personnavnene som nådde opp i prosjektgruppens utvalg. Det skyldes at gruppen fant det vanskelig å knytte navnene faglig til HiOA, for eksempel Nansen, som først og fremt er kjent for sin polarforskning. Gruppen har også forkastet en del navn som har en svært lokal stedstilknytning, for eksempel Byuniversitetet i Oslo og Frydenlund universitet, og enkelte forslag som peker mer mot historie enn framtid, for eksempel Christiania universitet.

Metropolitan eller city

På møtet i navneforumet kom det fram at flere har innsigelser mot å bruke ordet Metropolitan i universitetsnavnet, fordi de var i tvil om det kunne gi signaler om et annenrangs universitet.

— Vi vil undersøke nærmere hvordan Metropolitan oppfattes internasjonalt, og se om det kanskje er bedre å bruke «city» i stedet, sa hun.

Det kom også fram at det er ulike oppfatninger om ordet «profesjonsuniversitet», som kan bety noe litt annet i den engelske oversettelsen «applied sciences».

«Profesjonsuniversitet har ulik betydning på norsk og engelsk, på engelsk blir det fort oppfattet som et B-universitet eller en høgskole uten PhD. I tillegg er det ikke relevant for alle studieretninger, og vil kunne oppleves som splittende», står det i kommentarene som prosjektgruppen har til navnet Norges profesjonsuniversitet. På den annen side står det at dette navnet gir en tydelig samfunnsrelevans og viser at universitetet tilbyr profesjonsrettet utdanning.

«Inkluderingen av Norge i navnet viser at man skal være ledende innen sitt felt. Dette krever at høgskolen tar et nasjonalt ansvar og kommuniserer dette», står det i kommentarene.

Fortsatt muligheter

Seksjonsleder Julie Backer i Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon understreket på møtet i navneforumet mandag at det fortsatt er mulig å komme med innspill til navn.

— Prosjektgruppen vil arbeide for å få fram flere navn for å supplere listen, og vi ønsker å utnytte det mulighetsrommet vi har nå før navneforslagene sendes ut på testing. Det er viktig for oss at alle som er interessert skal få mulighet til å si hva de mener og eventuelt foreslå andre navn, sa hun.

Her er navneforslagene som kom fram i Khronos navnekonkurranse.

Les også: 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS