Karterud ikke videre på helsefag
Leder på Institutt for sykepleie, Dag Karterud, er ikke lenger aktuell som dekan på helsefag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med svar fra flere søkere)
Khrono har tatt kontakt med alle søkere til dekstillingene som dekaner og prorektorer. På stillingen for dekan på fakultet for helsefag er det seks søkere, deriblant en konfidensiell.
Blant søkerne finner vi Marianne Hedlund.
Professor i helsefag og sosiolog
Marianne Hedlund (57) er professor i helsefag, men hun er utdannet sosiolog, med doktorgrad fra Lund Universitet. Hennes forskning dreier seg om helsesosiologi, spesielt om marginalisering på grunn av sykdom og uførhet. Sammen med Bodil Landstad startet hun det åpne elektroniske tidsskriftet Vulnerable Groups and Inclusion i 2011.
Hedlund er registrert med 19 publikasjoner i Google Scholar, de fleste med en eller to medforfattere. Hun har 45 innførsler i Cristin. Av disse er 12 registrert som vitenskapelige artikler. At slike tall varierer fra system til system er vanlig.
Les også:
Like spørsmål til alle
Det er seks søkere til stillingen som dekan på Fakultet for helsefag. Khrono har stilt alle søkerne likelyde spørsmål.
— Hvorfor bør akkurat du blir dekan på HiOA?
— Jeg har solid erfaring og kompetanse med utdanning og forskning i helse. Har gode administrative egenskaper og liker akademisk ledelse. I tillegg er min arbeidsstil preget av å inspirere, formidle og dele verdier i samspill med andre, skriver Hedlund og legger til:
— Jeg er en handlingsretta og nyskapende type - med blikk for hvordan framtiden kan møtes og hvordan HiOA kan reindyrke sin profil i det nasjonale og internasjonale kunnskapssamfunnet.
Enda bedre praksisnær forskning
— Hvordan skal du bidra til at HiOA når målene sine på forskning, og hvordan vil du få til dette, uten at det går på bekostning av undervisningen?
— Jeg vil holde fokus på at HiOA skal bli enda bedre i praksisnær forskning og arbeidsrettet kunnskapsutvikling.
Det er ingen motsetning mellom å gi god forskning og være en god underviser. Forskning og undervisninger er som «krone og mynt»- de henger sammen og har begge verdi.En annen sak er at de ikke kan utføres samtidig. Derfor må undervisning og forskningspersonal ofte gjøres i konsentrerte bolker når mulig. I blant blir det mye undervisning, mens det i andre perioder blir mye forskning på visse faglig tilsatte.
Engasjert leder som vil studentene vel
— Hvordan vil studentene på HiOA merke at du blir dekan på Fakultet for helsefag?
— De vil merke en dekan som er engasjert og vil dem vel. Jeg vektlegger en åpen holdning og dialog med studentene. Jeg mener dialogen med studentene kan lære utdanningsinstitusjonen å bli bedre og utvikle vårt potensial. Studentene vil derfor merke en tydelig dekan som verdsetter studenter synspunkter. En dekan som har klare mål og forventer at de engasjerer seg i utdanningen. At de ikke bare skal utdannes, men dannes til relevante yrker som arbeidslivet vil ha i etterkant.
Vektlegger EU-samarbeid
Heidi Kvalvaag er en annen av søkerne til dekanstillingen. Hun er i dag universitetslektor på Institutt for helse og medsin på medisinsk fakultet på universitetet i Oslo.
— Hvorfor bør akkurat du bli dekan på HIOA?
— Med erfaring fra flere høgskoler og universitet har jeg bred kunnskap om ulike typer og nivåer på helseutdanninger. Det tror jeg er viktig for å forstå kompleksiteten og lede det fram mot et universitetsfakultet. Erfaringer fra å jobbe utenfor akademia og inngående kjennskap til helsepolitikk i Norge og EU tror jeg er viktig for å lede fakultetet mot utdanninger og forskning som løser morgendagens utfordringer. Et viktig premiss for å få til det er interdisiplinær forskning og undervisning - internt og med andre universitet. Dette brenner jeg for og tror jeg kan bidra til å skape entusiasme hos andre, skriver Kvalvaag.
— Hvordan skal du bidra til at HiOA når målene sine på forskning, og hvordan vil du få til dette, uten at det går på bekostning av undervisningen?
— Undervisning, forskning og fagutvikling, og samfunnskontakt og politikkutforming bør, etter mitt syn henge veldig tett sammen. Jeg vil jobbe for at lærere/forskere får kvalifisere seg og (be-)lønnes for å innlemme studentene i undervisning og knytte dem til forsknings- og utviklingsgrupper. Når det gjelder formidling av forskning tror jeg nylig avgåtte redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening, Charlotte Haug, har helt rett når hun sier at det i løpet av få år kommer til å endre seg dramatisk. Problemet er ikke at det publiseres for lite, men for mye. På vei mot å bli profesjonsuniversitet bør HiOA delta i denne debatten og eksperimentere med nye måter å utvikle og dele kunnskap på i en digital og global verden.
Vil bedre rammebetingelser
— Hvordan vil studenten på HiOA merke at du blir dekan på Fakultet for helsefag?
— Først og fremst indirekte ved at ansatte ved fakultetet er fornøyd og møter studentene med glød og entusiasme og spennende utdanninger. Som leder av fakultetet vil jeg jobbe for rammebetingelser som stimulerer til faglig og personlig utfoldelse og utviklingsprosesser som gir nødvendig trygghet og innflytelse. I tillegg håper jeg å møte studentene direkte, for å bli inspirert og korrigert, og for å inspirere og lede.
Karterud ikke videre
En tredje og intern søker til stillingen er dag Karterud, leder på institutt for sykepleie. Karterud har vært inne til førstegangsintervju, men opplyser at han er informert om at han ikke er med videre til finalerunden. På denne bakgrunn finner han det lite relevant å besvare Khrono sine spørsmål.
I tillegg til de tre nevnte har E. Erik Eiknersson Eichner, Linda Granlund og en konfidensiell søker, kvinne, vist interesse for stillingen.
Granlund forteller at hun har trukket søknaden.
Det har dessverre ikke lykkes Khrono å få kontakt med Eichner.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!