Universitetet i Oslo er den store vinneren i tildelingen av toppforsk-midler med 17 prosjekter. Foto: Colourbox Figurniy Sergey Foto: Figurniy Sergey

Oslo tar mest av toppforsk-midler

HiOA-forsker får midler til å forske på grønt skifte, men Universitetet i Oslo får mest til toppforskning.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdater med kommentarer fra professor Hanne Svarstad ved Høgskolen i Oslo og Akershus)

Forskningsrådet har gitt støtte til 46 prosjekter, som til sammen får én milliard kroner i et spleiselag mellom institusjonene og Forskningsrådet. 17 av tildelingene innen programmet Toppforsk går til Universitetet i Oslo, skriver På Høyden.

— Vi er svært glade for at en langsiktig budsjettvekst fra Kunnskapsdepartementet sammen med en klar prioritering fra forskningsinstitusjonene, gir oss mulighet for å gi et løft til så mange sterke miljøer. Dette er jeg sikker på er en svært god investering for alle parter, sier Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén i en pressemelding.

HiOA-forsker deltar

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er ikke på Forskningsrådets liste over institusjoner som har fått toppforsk-midler, men er likevel med på et prosjekt som Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har fått tilslag på. Professor Hanne Svarstad (bildet under) ved Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning ved HiOA deltar i prosjektet som har tittelen «Green Mentality - A Political Ecology of the Green Economy in the Global South».

For meg selv gjør prosjektet det mulig å fortsette en mangeårig forskning om miljø og klima i Tanzania.

Hanne Svarstad

Professor Hanne Svarstad sier at forskningsprosjektet betyr at HiOA og instituttet kan bidra på et område der det trengs både kritisk og handlingsorientert kunnskap.

— For meg selv gjør prosjektet det mulig å fortsette en mangeårig forskning om miljø og klima i Tanzania, sier hun.

— Verden står overfor store utfordringer med fattigdom, ressurskonflikter og klimaendringer. Flere tilnærminger presenteres i dag som del av en ny grønn økonomi. Hva innebærer dette i praksis, og i hvilken grad innfrir de ulike løsningstypene det de lover? Dette er spørsmål som vi i toppforsk-prosjektet Green Mentality vil belyse ut fra case-studier i Øst-Afrika og India, sier hun.

Fripro Toppforsk, som satsingen heter, skal gi fremragende forskningsmiljøer langsiktig finansiering slik at de kan bli internasjonalt ledende. Og for første gang har både høgskoler, forskningsinstitutter og regionale helseforetak hatt anledning til å søke. Det førte til ni toppforsk-prosjekter utenfor universitetene.

Vinner: UiO

Ellers er Universitetet i Oslo den store vinneren med 17 prosjekter, mens Universitetet i Bergen kommer på en andreplass med 8 prosjekter. Norges handelshøyskole får ett prosjekt, mens NTNU får 5. Universitetene i Tromsø, Stavanger, Agder og NMBU fikk til sammen 7 prosjekter.

Det kom inn 172 søknader, og institusjonene har selv prioritert hvem de ønsker støtte til. 74 prosjekter fikk karakteren 6 eller 7, og var dermed kvalifiserte til å få midler. Dermed fikk 62 prosent av de kvalifiserte tilslag, og 27 prosent av alle søkerne.

Gjennom nåløyet

Ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen er gleden stor. Professor Dieter Röhrich er en av de som har kommet gjennom nåløyet hos Forskningsrådet. Han har fått tommelen opp for prosjektet  «Clinical prototype of a proton CT based on a tracking calorimeter».

— Vi har feiret over lang tid, siden vi har kjent til dette en stund. Medisinsk fysikk er et felt hvor vi ønsker å bygge oss sterke. Å få inn et slikt prosjekt er positivt for oss, sier Øyvind Frette, instituttleder ved Institutt for fysikk og teknologi til På Høyden.

Listen over tildelinger

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS