Professor mener det er naturlig at høgskolen bidrar til offentlighet

PublisertTirsdag, 4. juni 2013 - 0:09-OppdatertMandag, 24. juli 2017 - 0:05
Arbeidsforhold. Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener Langeland-saken ved Høgskolen i Oslo og Akershus bør offentliggjøres i sin helhet.

Forsker Nils Rune Langeland ved Senter for profesjonsstudier (SPS) ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har bedt om full offentlighet rundt hans tidligere avgang fra et forskerengasjement ved høgskolen. Men ledelsen ved skolen ønsker ingen offentlighet. Langeland har også fritatt skolens ledelse for taushetsplikt i saken.

— Eventuell taushetsplikt bortfaller klart nok når den som skal vernes samtykker, og dermed bortfaller også retten til å nekte innsyn på dette grunnlag. Jeg har vanskelig for å se hva høgskolen da kan påberope seg, sier jusprofessor Jan Fidthjof Bernt, som er en av landets fremste eksperter på offentlighetsspørsmål.

Opplysninger om andre kan sladdes

Han legger til at dersom det er enkeltopplysninger i saken som er omfattet av taushetsplikt som angår andre, kan disse i tilfelle sladdes, men resten blir da offentlig.

— Hvis HiOA fortsatt er i forhandlinger med eller i konflikt med Langeland om saken, kan det tenkes at andre enkeltopplysninger om interne overveielser kan unntas, men aldri faktaopplysninger når Langeland har samtykket. Slike kan ikke hemmeligholdes for ham, og når han samtykker, blir de offentlige også for andre, sier Bernt. Han understreker at høgskolens ledelse ikke har noen plikt til å uttale seg til pressen om saken, men det finnes ingen saklig grunn til å unnta saken fra offentlighet når den det gjelder har bedt om nettopp offentlighet.

Naturlig at høgskolen redegjør, syns professor

— Det vil da være naturlig at høgskolens ledelse gjør rede for hva saken dreier seg om, sier Bernt.

HR-direktør Geir Haugstveit har uttalt til Khrono tidligere i dag at de ikke ønsker å kommentere saken da de anser dette som en presonalsak. Han sier bant annet at ledelsen ved høgskolen «ikke medvirker i offentlige diskusjonerbasert på spekulasjoner i personalsaker».

Khrono har nå skriftlig og formelt bedt om fullt innsyn i Langeland-saken.

Nyhetssaken på Khrono vil bli oppdatert.

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Politiattest. Med årets studiestart har fleire tusen nye studentar levert inn politiattest. Universitet og høgskular har viktig arbeid føre seg, skriv Anne-Grethe Naustdal. 
Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  
Meninger · Kjolestunt. Om kjolestuntet til studentleder Gjermund Kvernmo Langset bidrar til noe mer avhenger av om Norsk studentorganisasjon tør å snakke om de faktiske utfordringene til mange såkalte «ikke-binære», skriver Karoline Skarstein i dette innlegget. 

Karriere

Campus

Samfunn