To handelshøyskoler blant de beste i verden

Publisert - Sist oppdatert
Norges Handelshøyskole (<span class="caps">NHH</span>) holder 65. plassen over de 95 beste masterprogrammene i økonomi og administrasjon i verden, men rektor Øystein Thørgersen har ambisjoner om å klatre oppover på rankingen. Foto: Siv Dolmen Foto: Foto: Siv Dolmen/NHH

Norges Handelshøyskole (NHH) holder 65. plassen over de 95 beste masterprogrammene i økonomi og administrasjon i verden, men rektor Øystein Thørgersen har ambisjoner om å klatre oppover på rankingen. Foto: Siv Dolmen Foto: Foto: Siv Dolmen/NHH

Det er kun to norske på listen over verdens beste masterutdanninger i økonomi og administrasjon. Norges Handelshøyskole holder 65.plassen, mens BI faller litt nedover.

Norges Handelshøyskole (NHH) er på 65. plass på listen over de beste masterutdanningene i økonomi og administrasjon, i år som ifjor, viser den nye rankingen fra Financial Times.

Konkurrenten BI faller fra 71. plass i fjor til 77. plass i år.

De to er de eneste norske på listen over de beste masterutdanningene på økonomifeltet i 2017. I alt er 95 institusjoner med på listen.

I tillegg er CEMS-programmet, som NHH tilbyr sammen med 30 handelshøyskoler, på en 9. plass.

Håper å klatre

Vi har som ambisjon å hevde oss mot våre aller fremste europeiske konkurrenter. I arbeidet med den nye strategien blir det viktig å se hvilke grep vi kan gjøre for å klatre på listen.

Øystein Thøgersen
Rektor, Norges Handelshøyskole

NHH har en utdanning som står seg veldig godt internasjonalt. Konkurransen om å komme på listen er beinhard og det er stadig flere skoler som får plass på listen, sier rektor Øystein Thøgersen i en pressemelding.

Thøgersen overtok som rektor på NHH 1. august og sier at det nye rektoratet har ambisjoner om å klatre høyere på listen.

— Vi har som ambisjon å hevde oss mot våre aller fremste europeiske konkurrenter. I arbeidet med den nye strategien blir det viktig å se hvilke grep vi kan gjøre for å klatre på listen, sier han.

Henjesand fornøyd

BI-rektor Inge Jan Henjesand (bildet under) sier at han er fornøyd med 77. plassen.

— Konkurransen på Financial Times rangeringer har økt. Vi er fornøyd med at BI holder en stabil plassering, utvidelsen tatt i betraktning, sier Henjesand i en pressemelding fra BI.

Antall masterprogrammer i rangeringen har økt fra 90 ifjor til 95 i år.

I 2016 ble BIs siviløkonomutdanning rangert på en 71. plass av totalt 90 rangerte skoler. I 2015 havnet BI på en 73. plass blant henholdsvis 80 skoler.

— Vårt langsiktige mål er selvsagt å klatre på denne listen. Det krever kontinuerlig og langsiktig innsats for å bli kvalitativt bedre på de parameterne vi blir målt på. Med i overkant av cirka 15.000 handelshøyskoler verden over er det et kvalitetsstempel i seg selv å være på listen, sier Henjesand.

På topp i 7 år

Kåringen til Financial Times vektlegger hovedsakelig kandidatenes lønn og karriere, men også utdanningens internasjonale orientering og mangfold.

University of St. Gallen i Sveits topper listen for sjuende år på rad, foran HEC Paris og IE Business School i Spania.

St. Gallen vinner førsteplassen blant annet på grunn av sterke resultater på internasjonalisering. Over 90 prosent av studentene og 80 prosent av de faglig ansatte er utenlandske. Universitetet er også rangert som nest best når det gjelder internasjonal mobilitet blant studentene og i hvilken grad de får internasjonal erfaring i løpet av studiene, går det fram av Financial Times.

Fakta

10 på topp på økonomiutdanning

Financial Times har rangert de beste masterprogrammene i økonomi og administrasjon i verden. I alt er 95 utdanninger med på listen. Fjorårets plassering i parentes.

  1. University of St Gallen, Sveits Switzerland MA in Strategy and International Managemen (1)
  2. HEC Paris,Frakrike, MSc in Management (2)
  3. IE Business School Spania, Master in Management (7)
  4. London Business School, Storbritannia, Masters in Management (6)
  5. Essec Business School,Frankrike/Singapore, MSc in Management (3)
  6. ESCP Europe, flere europeiske land, ESCP Europe Master in Management (4)
  7. WHU Beisheim, Tyskland, MSc in Management (9)
  8. Esade Business School, Spania, MSc in International Management (9)
  9. Cems, Samarbeid mellom flere handelshøyskoler, Cems Masters in International Management
  10. Università Bocconi, Italia, MSc in International Management (11)

Norske handelshøyskoler:

65. Norges handelshøyskole (NHH), MSc in Economics and Business Administration (65)

77. BI, MSc in Business (71)

Kilde: Financial Times

Utvalg. Helga Aune skal lede utvalget som skal gjennomgå regelverket for universiteter og høgskoler det neste halvannet året. Hun husker godt fakkeltoget mot Ryssdal-utvalget for 15 år siden, men vil ikke si hvor hun var den gangen.