Hvordan vi planlegger, designer og bygger nye, offentlige bygg, samt hvordan gamle bygg vedlikeholdes og restaureres er avgjørende, skriver styremedlem i Liberale studenter. Foto: Siri Øverland Eriksen

Universitetene må lede an i det grønne skiftet

Klima. Vi har ingen tid å miste. Universitetene kan kutte betydelige klimagassutslipp og redusere ressursforbruket, ved å bygge smartere, grønnere og mer langsiktig, skriver styremedlem i Liberale studenter, Olav Soldal.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetene har et spesielt samfunnsansvar og er i en særstilling til å gå foran. Universiteter og høgskoler sitter dessuten på unik kompetanse og har en stor innkjøper-makt. Bygg står for omtrent 40 prosent av alle utslipp globalt og er derfor en av nøklene til effektive utslippskutt. Gjennom grønn byggevirksomhet og klimavekting av anbud for å bygge studentboliger kan universitetssektoren være en viktig katalysator for lavere utslipp.

Hvordan vi planlegger, designer og bygger nye, offentlige bygg, samt hvordan gamle bygg vedlikeholdes og restaureres er avgjørende. Venstre og forskningsminister Iselin Nybø tar nå initiativ til at universiteter og høgskoler skal bygge grønt og at klimafotavtrykk skal være avgjørende for hvem som får de offentlige tilskuddene til studentboligbygging. «Alle studentboliger som bygges skal være grønne og vi skal også legge miljøhensyn til grunn når vi bestemmer hvilke prosjekter som skal få støtte,» sier Nybø.

Vi mener at det mest miljøvennlige bygget er det som ikke bygges.

Olav Soldal

Liberale studenter mener at universiteter og høgskoler i Norge må gå foran i det grønne skiftet som en del av det pågående arbeidet med sektorvise utslippskutt. Vi vedtok nylig at Universitets- og høgskolesektoren burde bli klimanøytral allerede i 2025. Derfra må alle høyere utdanningsinstitusjoner utarbeide planer for å kutte utslipp fra egen virksomhet til null innen 2030 for å støtte opp under nasjonale målsetninger og Parisavtalen.

Et naturlig sted å starte er å se på sine egne bygninger og planlegge for nullutslipp i byggeprosjekter og å bygge med passivhus-standard når campus skal videreutvikles.

Vi mener dessuten at det mest miljøvennlige bygget er det som ikke bygges: For å redusere materialforbruket, bør universitetene og høyskolene derfor prioritere oppussing, restaurering og oppgradering av eksisterende bygningsmasse der dette medfører større kutt i utslipp i en livsløpsberegning. Gjenbruk av byggematerialer og innkjøp av sekundærråvarer er også et godt sted å starte.

Hvis du vil gjøre verden til et bedre sted, se deg i speilet og start med deg selv, sang en gang Michael Jackson. Dette er et godt prinsipp for universitets og høgskolesektoren også. For at Norge skal opprettholde sine forpliktelser til kutt av klimagassutslipp nasjonalt, må alle deler av samfunnet ta sin del av ansvaret. Liberale studenter mener derfor at universitetene og høyskolene må vektlegge klima og miljø i alle sine innkjøp høyt. Det er dermed oppløftende å se at Nybø og myndighetene tar et tydelige standpunkt og benytter politiske insentiver for å fremskynde dette skiftet.

Vi har ingen tid å miste. Universitetene kan kutte betydelige klimagassutslipp og redusere ressursforbruket, ved å bygge smartere, grønnere og mer langsiktig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS