Naturfagbygget er det eldste bygget på UiTs campus i Tromsø. Nå skal det renoveres og bygges om. Foto: UiT/Bygg og Eiendom

UiT-styret: Vedtok omfattende ombygging i Tromsø

Bygg. Det eldste bygget på UiTs campus i Tromsø skal totalrenoveres, ifølge et vedtak universitetsstyret gjorde bak lukkede dører nylig. Kostnadene ligger an til å bli rundt en kvart milliard.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mai offentliggjorde Kunnskapsdepartementet at UiT Norges arktiske universitet skulle få 30 millioner kroner til oppgradering og tilpasning av 2. etasje i Naturfagbygget i Tromsø, som er fra 1974 og er den eldste bygningen på UiTs campus i Tromsø.

Total kostnadsramme var på 88,8 mill. kroner, og UiT skulle dekke resterende del av kostnadene over eget budsjett.

FAKTA

Byggeprosjekter på UiT

Naturfagbygget. Styret ved UiT vedtok 31/10 2019 å renovere hele bygget. Kostnadsramme foreløpig ikke kjent.

Nytt bygg for for medisin- og helsefag (MH2) sto ferdig sommeren 2018. Bygget er på ca 19.000 kvm og kostet ca 1,2 mrd. Statsbygg var byggherre.

Nybygg for Institutt for lærerutdanning og pedagogikk; kurantprosjekt. Byggingen er godt i gang og forventet innflytting er i 2020. Bygget blir på ca 10.000 kvm. Statsbygg er byggherre og utleier.

Nytt bygg for Norges arktiske museum og akademi for kunstfag. Oppstart av forprosjektet for nytt bygg ble godkjent i oktober 2017, og planleggingen er i gang. Museet vil bli på 19 700 kvadratmeter og har en kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner og vil ligge i sentrum av Tromsø. Byggestart er 2020, og bygget skal ferdigstilles i 2025.

På universitetsstyremøtet 31. oktober sto saken på dagsorden og styret brukte over én time på å diskutere saken bak lukkede dører. Konklusjonen ble et vedtak om en langt mer omfattende renovering av alle tre etasjer i bygget, ikke bare den ene etasjen som bevilgningen fra Kunnskapsdepartementet gjaldt.

Det skjedde etter anbefaling fra Avdeling for bygg og anlegg ved UiT og universitetsdirektøren.

Tredoblet prosjekt

Vedtaket betyr omtrent en tredobling av prosjektet. Direktør i Avdeling for bygg og anlegg, Erland Loso, sier til Khrono at han ikke kan opplyse om totale kostnader for ombyggingen, siden prosjektet ikke har vært ute på anbud ennå. Det var også grunnen til at saken var unntatt offentlighet i styret, opplyser han.

I og med at renovering av én etasje var kostnadsberegnet til 88,8 millioner, og forutsatt at arbeidet med de andre etasjene vil koste like mye, kan man ifølge Khronos beregning regne med at en full renovering av bygget kommer på over 250 millioner kroner.

Naturfagbygget huser Institutt for geologi og i tillegg noen sentre, opplyser Loso.

— Vi er veldig fornøyd med at universitetsstyret fulgte vår anbefaling. Etter nærmere undersøkelser og dialog med brukerne, så vi at det var mer fornuftig å tilrettelegge hele bygget enn bare én etasje. Bygget vil bli mer framtidsretta, fleksibelt og anvendbart enn det som tidligere var planlagt, og ikke minst mer miljøvennlig, sier han til uit.no.

Han sier til Khrono at de skal følge opp Kunnskapsdepartementets krav om å tilpasse bygget slik at det blir universelt og fleksibelt utformet, med mer energivennlige løsninger og et godt studentsosialt miljø.

Integreres bedre i campus

Naturfagbygget ligger litt unna resten av campus i Breivika, adskilt av en større vei, men med gangbro over.

— Vi skal integrere det bedre med resten av campus, blant annet flytte kantina slik at den vender mot resten av campus, sier han.

Loso sier videre at området på denne siden av veien vil bli viktigere i framtiden, ikke minst på grunn av en forventet omlegging av veisystemet i området om en del år.

Ifølge UiT blir det innhenting av tilbud på byggearbeider i mars - april 2020, og bygget skal være innflytningsklart til semesterstart i januar 2022.

(Saken er endret kl. 15:00 den 8. november for å reflektere at totalkostnaden for renovering er Khronos beregning.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS