I kø for å lære om studentbedrifter
Det er økende interesse for entreprenørskap og innovasjon blant studenter i Oslo. På undervisningstilbudet «studentbedrift» er det ventelister.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
15 studenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Handelshøyskolen BI (BI) og Universitetet i Oslo (UiO) skal denne høsten lære om hvordan man kan etablere en virkelig bedrift.
Det er Oslo studentinnovasjon som i samarbeid med Ungt Entreprenørskap tilbyr undervisningsopplegget Studentbedrift.
Einar Hansen (21) studerer andreåret på informatikk på UiO og er en av deltakerne.
— Jeg trur det er kult å starte sin egen bedrift og være sin egen sjef, sier Hansen.
Prøve og feile
De 15 studentene er på plass i «Teknoteket Makerspace» på Teknisk museum i Oslo. Dette er andre dagen på studentenes første samling. Deltakerne sitter samlet rundt to langbord og lytter til presentasjon av dagens program. De skal få en praktisk introduksjon til prototypeutvikling.
— Dere skal få lage en oppfinnelse på mindre enn en time. Deretter skal dere presentere resultatet for hverandre, forklarer Jon Haavie.
Studentene deler seg inn i to grupper og setter i gang. Ellen Sethov (43) i Ungt Entreprenørskap er også på plass, og forklarer at det er viktig at studentene skal forstå hvorfor og hvordan de skal jobbe med utvikling av prototyper.
— Å prøve ut ideene sine i virkeligheten er en vesentlig del av prosessen, sier Sethov.
Oppfordre innovasjon og entreprenørskap
Oslo studentinnovasjon er et initiativ fra Kunnskap Oslo, som organiserer forskjellige prosjekter og arrangementer for og sammen med studentene. Målet er å skape en kultur for innovasjon og entreprenørskap blant studentene.
Studentbedrift er et prosjekt som drives i samarbeid med Ungt Entreprenørskap Norge. Sammen tilbyr de studentene et program der de lærer å gå fra forretningsidé til ferdig bedrift.
Ellen Sethov og Are Bye-Andersen. Foto: Alice Nordquist
— Studentbedrift skal være en arena for studentene der de oppfordres til å prøve ut ideene sine, sier Are Bye-Andersen , prosjektleder for Oslo studentinnovasjon.
— Dette er første gangen vi har et slikt opplegg sammen med Oslo studentinnovasjon, legger Sethov i Ungt entreprenørskap til.
Spente studenter
Helene Bøhn Stagre (21) går andre året på bachelorprogrammet i entreprenørskap og økonomi på BI og hun er i gang med kurset «Oppstart av bedrifter». Hun gleder seg til å få innblikk i det praktiske ved å starte en virksomhet.
(Hans Fredrik Vestneshagen , Helene Bøhn Stagre og Benjamin Holsten.)
— Det å starte opp noe eget og entreprenørskap er litt i vinden om dagen, sier hun. Jeg håper jeg får lære mer om hvordan man starter en bedrift, trinn for trinn.
Katrin Skari (53) studerer italiensk ved UiO, har tidligere drevet egen kursvirksomhet. Hun sier at det går litt tungt og tregt og hun håper på å bli inspirert og finne ny motivasjon gjennom Studentbedrift.
— Jeg har selv benyttet Ungt Entreprenørskap da jeg arbeidet som lærere på videregående, forteller hun.
Samlingsbasert undervisning
Studentbedrift er en komprimert versjon av utdanningsprogrammet som Ungt Entreprenørskap tilbyr utdanninger på alle nivåer i Norge. Programmet består av tre samlinger.
På første samlingen fokuseres det på å bygge og utforme forretningsideer som studentene siden skal jobbe videre med selv.
— Vi har alle ulike styrker og svakheter, sier Skari, og legger til:
— Jeg syns det skal bli spennende å samarbeide med andre å se hva slags folk man kan knytte til seg gjennom dette samarbeidet.
Forretningsmodellen
Andre gang studentene samles skal de jobbe mer med sin forretningsmodell og forhåpentligvis etablere en bedrift.
Studentene kommer også få bli kjent med «coworking spaces», innovasjonsmiljøer som finnes på flere forskjellige plasser rundt om i Oslo.
— Jeg er medlem i studentforening «Start UiO» og er kjent med Startopplab som ligger nærme skolen min, sier Hansen. Han legger til at han er nysgjerrig på andre lignende startopp-steder som finnes rundt i Osl0.
— Målet er at studentene, etter fullført kurs, skal kunne sette seg ned og starte sin egen ordinære bedrift, sier Sethov.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!