Vil løfte profesjonsfagene
3000 nye studieplasser og eget program for profesjonsfagene er blant satsingene i Arbeiderpartiets forslag til statsbudsjett.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fredag presenterte Arbeiderpartiet sitt alternative budsjett. Der foreslår de mer enn en halv milliard kroner ekstra til utdanning totalt i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjett. Et gjennomgående satsingsområde for partiet er høyere utdanning, forskning og skole.
Stortingsrepresentant Marianne Aasen legger særlig vekt på fire satsinger:
- 3000 nye studieplasser
- Mer penger til bygg og infrastruktur
- Profesjonssatsing med stipendiater og nytt program
- Studentvelferd, gjennom boliger og psykisk helse
Studieplasser mot arbeidsledighet
Marianne Aasen (bildet under) mener det er oppsiktsvekkende at regjeringen verken i år eller i fjor har foreslått penger til å opprette nye studieplasser.
Vi savner et sterkere fokus på profesjonsfagene fra regjeringen.
Marianne Aasen
— Ungdom rammes særlig hardt i økonomiske nedgangsperioder, og vi ser at ledigheten øker. Samtidig søker flere seg til høyere utdanning og antallet som står uten plass øker, sier Aasen til Khrono og legger til:
— Arbeiderpartiet vil at det opprettes 3000 nye studieplasser fra høsten 2016 innenfor profesjonsfag og velferdsstatens yrker og realfag. Vi foreslår å bevilge 91 millioner kroner til dette formålet.
I tillegg skriver partiet i sitt alternative budsjett at: «For å redusere frafallet og legge til rette for god studentoppfølging, vil Arbeiderpartiet starte pilotprosjekter med mentorordning i høyere utdanning i studieåret 2016, der faglig ansatte får et særskilt ansvar for å følge opp studentene gjennom utdanningen.
Nytt program for profesjonene
En annen viktig satsing for partiet er profesjonsfagene.
— Vi savner et sterkere fokus på profesjonsfagene fra regjeringen. Vi foreslår 62 flere stipendiater enn regjeringen, og vi foreslår et eget forskningsprogram for profesjonsfagene under Norges forskningsråd. prislappen for det siste er 65 millioner kroner, og er et program som er ønsket av forskningsrådet, forteller Aasen.
Hun legger vekt på de økte kravene som stilles til ulike profesjonsutdanninger og trekker fram lærerutdanningene spesielt:
— De skal tilrettelegge for økt videreutdanning, nye kompetansekrav til allmenlærere gir økt press på lærerutdanningene, men ikke minst masterutdanningen som skal realiseres fra høsten 2017.
Studentvelferd
Arbeiderpartiet foreslår derfor å innføre 11. måneders studiestøtte og bygge 3000 studentboliger i 2016, totalt 800 flere enn regjeringens forlag.
— Vi etterlyser også en plan for opptrapping av studiestøtten, slik Stortinget har bedt regjeringen legge fram. Det er over flere år dokumentert at en av fem studenter opplever alvorlige psykiske helseproblemer i studietiden. Det gjør studenter mer utsatt enn befolkningen for øvrig, og vi foreslår derfor fem millioner kroner til å styrke arbeidet med studenters psykiske helse, skriver Ap i sitt alternative budsjett.
Bygg og infrastruktur
Marianne Aasen trekker fram at Arbeiderpartiet også vil satse mer på bygg og infrastruktur enn den sittende regjering.
— Dette er viktig både for å sikre en solid og framtidsrettet sektor, men også for at den skal kunne tiltrekke seg dyktige studenter og forskere fra inn- og utland i årene framover. Vi foreslår derfor 100 millioner mer til bygg og infrastruktur. I tillegg ber vi regjeringen legge fram en plan for det totale investeringsbehovet i sektoren, sier Aasen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!