Barnevernpedagoger fra LO til Unio

En gruppe barnevernpedagoger fra LO-forbundet FO bryter ut og blir en del av Akademikerforbundet i Unio.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vil bli den organisasjonen som søker å utvikle barnevernspedagogenes kompetanse i tråd med barns behov for støtte og hjelp, sier Anne Grønsund i Barnevernpedagogenes profesjonsnettverk, ifølge unio.no.

Fra 22.juni i år kan barnevernspedagogene bli en del av hovedsammenslutningen Unio. I første omgang skjer dette gjennom fagforeningen Akademikerforbundet

(Akademikerforbundets leder Alfred Sørbø (bak) og Unio-leder Anders Folkestad /t.h.) sammen med barnevernspedagogene Anne Grønsund, ​Gudrun Lidal og Åshild Sandtorp Johnson).

Vil utvikle kompetanse

Barneverns-pedagoger er en sentral yrkesgruppe i Velferds-Norge, og vi vil selvsagt at de skal være fagorganiserte. De passer godt inn i Unios formål og profil.

Anders Folkestad

– Vi vil bli den organisasjonen som søker å utvikle barnevernpedagogenes kompetanse i tråd med barns behov for støtte og hjelp, sier Anne Grønsund i Barnevernpedagogenes profesjonsnettverk.

Nærmere 50 barnevernpedagoger samlet seg på Høgskolen i Oslo og Akershus siste lørdagen i april år for å diskutere behovet og mulighetene for en ny organisasjon. Blant de frammøtte var studenter, nyutdannede, veteraner fra Norsk barnevernpedagogforbund (før FO) og flere som tidligere har sittet i FOs landsstyre. Der fikk et interrimstyre fullmakt til å forhandle videre om å søke tilknytning hos andre sammenslutninger enn LO.

Nettverket har eksistert siden 2008 og har drevet påvirkningsarbeid blant annet mot sammenslåing av utdanningene. Det fikk et oppsving i tida rundt Fellesorganisasjonens kongress i mars i år. Nettverket mener ifølge Fontene at FO etter kongressen ikke lenger er et profesjonsforbund, fordi profesjonspolitikken nå er underlagt landsstyret.

Storø ser framover

– Flere her, meg selv inkludert, har vært veldig sinna på ting som har skjedd, men på dette møtet skal vi se framover. Det vi gjør nå er å undersøke en bedre organisering enn vi har i dag. Og hvis vi skal starte noe nytt, må det skje i en konstruktiv og positiv ånd, sa Jan Storø (bildet over) fra interimstyret i Barnevernpedagogenes profesjonsnettverk da han ønsket velkommen den gangen. Storø er førstelektor ved barnevernsutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus og er for en veteran å regne. 

Utmeldt etter ultimatum

Flere barnevernpedagoger meldte seg ut at Fellesorganisasjonen (FO) etter landsmøtet i mars der forbundsleder Mimmi Kvisvik kom med ultimatum da kongressen var klar til å stemme: Hun gjorde det klart at hun bare ville lede forbundet videre dersom hun fikk med seg de fire valgkomiteen hadde foreslått. Med andre ord: Hvis kongressen skulle stemme inn Ellen Galaasen, foreslått fra benken, så ville FO stå uten ledelse. 63 av 197 delegater stemte likevel på Galaasen, ifølge frifagbevegelse.no.

HiOAs Jan Storø meldte fra til fagforeningen sin FO at han meldte seg ut f.o.m. 1.juli i år. Brevet la han også ut på facebookprofilen sin 26.mars i år.

«Jeg har vært medlem siden starten (ja, siden 1987, i NBF), og mente den gangen at det var det forpliktende første-leddet i navnet - felles - som gjorde at det var viktig å være med på ferden. Siden da har jeg i økende grad sett at FO er blitt prosjektet til en begrenset krets mennesker. Den er i dag konsentrert rundt Mimmi Kvisvik. Og den består, hvis jeg ikke tar helt feil, av mange sosionomer, og langt færre barnevernpedagoger. Jeg er usikker på hvor mange vernepleiere den består av. For sittende ledelse har det, på samme måte som mange i denne kretsen har vist i mange år, tilsynelatende vært et mål å kvitte seg med de “brysomme” barnevernpedagogstemmene. Den har i svært begrenset grad vist interesse for “våre” saker», skriver Storø i utmeldingsbrevet.

Vil ha eget forbund

Nettverket som nå søker seg til Akademikerforbundet og Unio er en gruppe barnevernspedagoger som er organisasjonsuavhengig og som lenge har ønsket å danne et eget forbund for barnevernspedagoger. Bakgrunnen for dette er blant annet å øke organisasjonsgraden blant barnevernspedagoger.  Profesjonsnettverket har vært i kontakt med andre forbund/hovedorganisasjoner, men har bestemt seg for at de ønsker et samarbeid med Akademikerforbundet og Unio. Klassekampen har også skrevet om LO-forbundet Fellesorganisasjonen som kunne bli sprengt, og nå har det skjedd. 

— Barnevernspedagoger er en sentral yrkesgruppe i Velferds-Norge, og vi vil selvsagt at de skal være fagorganiserte. De passer godt inn i Unios formål og profil. Det er et positivt grep fra Akademikerforbundet å legge til rette for at organiseringen i første omgang skjer i Akademikerforbundet,  sier Unio-leder Anders Folkestad.

Individuelle medlemmer

Barnevernspedagogene vil gå inn som individuelle medlemmer i Akademikerforbundet og får adgang til en egen faglig gruppering.  

- Akademikerforbundet har valgt å følge opp Unios anmodning om bistå barnevernspedagogene med å etablere en egen organisasjon.  I denne situasjonen er det viktig å støtte opp om arbeidet med å styrke organisasjonsgraden,  sier forbundsleder Alfred Sørbø i Akademikerforbundet.

Målet er å danne et eget forbund når en tilstrekkelig mengde barnevernspedagoger har meldt seg inn i Akademikerforbundet.

—I Akademikerforbundet og Unio får vi anledning til å utvikle vår profesjon og synliggjøre den kompetansen vi besitter. Vi skal vise at vi er den profesjonen som tenker stort om de som er minst,  sier  Anne Grønsund, fortsatt ifølge unio.no.

Profesjonshistorie

For to år siden skrev forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Jan Messel, boken i I velferdsstatens tjeneste, historieboka om Fellesorganisasjonen og det han kalte de radikale profesjonene. 

Les også: Historien om de radikale profesjonene er lansert

Professor emerita ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Irene Levin, anmeldte boken. Anmeldelsen kan du lese herI velferdsstatens frontlinje

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS