For noen dager siden undertegnet ledere ved 103 universiteter i landet et åpent brev for å advare mot konsekvensene av å forlate EU. Blant de som har undertegnet er rektorene ved noen av de mest prestisjefylte universitetene, som University of Oxford, University of Cambridge og London School of Economics. Foto: Justin Sutcliffe

Brexit bekymrer universitetene

Britiske universiteter er kraftig bekymret for tilværelsen utenfor EU og frykter at det blir vanskeligere å rekruttere de beste studentene og forskerne. For norske studenter kan dette bli positivt, mener professor Frode Eika Sandnes.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatet av folkeavstemningen, der 51,9 prosent av britene stemte ja til å forlate EU, har sendt sjokkbølger gjennom britiske høyere utdanningsinstitusjoner. De frykter at de vil få store problemer med finansiering av forskning, skolepenger for internasjonale studenter, og med å rekruttere de beste studentene og forskerne fra EU-landene.

President i Universities UK, Julia Goodfellow, uttalte fredag morgen at utmeldingen av EU vil skape store utfordringer for universitetene, ifølge Times Higher Education.

Hun la til at selv om dette ikke er et resultat universitetene ønsket eller kjempet for, så respekterer de folkets dom.

— Vi må huske at det ikke vil skje over natten at vi går ut av EU - det vil bli en gradvis utmeldingsprosess der vi vil ha store muligheter for å påvirke og sikre våre interesser, sa hun.

Kan være positivt for norske

 Hvis studentene fra EU-landene må begynne å betale skolepenger ved de britiske universitetene, kan det åpne seg flere muligheter for norske studenter. 

Frode Eika Sandnes

For norske studenter kan derimot Brexit få positive konsekvenser, tror tidligere prorektor for forskning og internasjonalisering ved Høgskolen i Oslo og Akershus, professor Frode Eika Sandnes (bildet).

— Hvis studentene fra EU-landene må begynne å betale skolepenger ved de britiske universitetene, kan det åpne seg flere muligheter for norske studenter. Nordmenn er godt ansett ved britiske institusjoner og det kan nå bli lettere å komme inn, sier Sandnes.

Den norske studenten Karen Marie Wells. som akkurat er ferdig med en toårig master i økonomi ved London School of Economics (LSE), sier derimot at hun det kan bli et tap om de beste EU-studentene ikke lenger vil komme til Storbritannia.

— Det vil være veldig trist for britiske universiteter å miste så mange gode EU-studenter, men det kan gjøre det lettere for norske studenter å komme inn, men en av grunnene jeg kom hit var at LSE tiltrakk seg de beste studentene i hele verden og hvis ikke de kommer så er det mindre attraktivt for meg også, sier hun til nrk.no.

Studenter skremmes bort

Undersøkelsen International Student Survey fra Hobsons, som er et selskap som driver med studentrekruttering, viser at nær 50 prosent av internasjonale studenter ikke vil studere i Storbritannia hvis landet gikk ut av EU. Undersøkelsen er gjort blant 10.000 utenlandske studenter, og er referert i Times Higher Education.

Hvis man ser på resultatene bare fra studenter i andre EU-land, svarer over 80 prosent at de vil finne Storbritannia mindre attraktivt å studere i hvis landet melder seg ut av EU.

Kompliserer samarbeid

Frode Eika Sandnes var internasjonal koordinator ved ingeniørutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i perioden 2004-2011 før han ble prorektor. Han tror ikke at britienes exit fra EU vil gi store konsekvenser for utvekslingen av studenter.

— Britiske studenter, særlig bachelorstudenter, er tilbakeholdne med å reise ut, og det har gjort det vanskelig å få til utvekslingsavtaler. I min tid som internasjonal koordinator hadde vi kun to avtaler med britiske institusjoner og kunne sende to studenter hvert år. Så på dette feltet tror jeg ikke det vil bli noe verre med Storbritannia utenfor EU, sier han.

— Vil Brexit få konsekvenser for norsk forskningssamarbeid med britiske kolleger?

—Det kan bli litt mer komplisert, kanskje spesielt samarbeid om prosjekter innen EUs rammeprogram Horisont 2020. På den annen side har Storbritannia så mange sterke, prestisjefulle fagmiljøer, og dessuten fordelen av det engelske språket, så de vil alltid være attraktive som samarbeidspartnere, sier han.

Advarsel fra universitetene

For noen dager siden undertegnet ledere ved 103 universiteter i landet et åpent brev for å advare mot konsekvensene av å forlate EU. Blant de som har undertegnet er rektorene ved noen av de mest prestisjefylte universitetene, som University of Oxford, University of Cambridge og London School of Economics.

«Å gå ut av EU vil underminere vår posisjon som en global leder i vitenskap og innovasjon, utarme våre campuser og begrense mulighetene for det britiske folk», skrev de.

«Som del av EU er vi bedre i stand til å samarbeide om gjennomgripende forskning innen alt fra kredt til klimaforandringer. EU-medlemsskap gjør at britiske universiteter kan trekke til seg de beste og smarteste studentene fra hele Europa, noe som styrker forskning og undervisning og bidrar til økonomisk vekst, skrev universitetslederne.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS